Παρακαλώ πολύ όποιος μπορεί να με βοηθήσει λεγοντάς μου αν μπορεί το είδος αυτού του φιδιού. Τα βρίσκω αρκετά συχνά στη περιοχή που μένω (Σχοινιά - Μαραθώνα) και δυστυχώς πολλές φορές στην αυλή μου.
Ευχαριστώ.
Καλημέρα Σπύρο και καλώς ήρθες στο herpetofauna.gr.
Αν μπορείς ανέβασε πάλι την φωτογραφία για να την δω κι εγώ.
Βαγγέλη στις αναγνωρίσεις δεν πειράζει αν φαίνονται και σκοτωμένα φίδια, αρκεί να μην παραείναι αποκρουστικές.
Ευχαριστώ πολύ, τώρα ησύχασα. Νόμιζα πως ήταν αγιόφιδο.
και Αγιόφιδο να ήταν δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας είναι εντελώς ακίνδυνο φίδι. Δες την παρακάτω φωτογραφία:
Αγιόφιδο - Telescopus fallax (Φωτογραφία: Ηλίας Στραχίνης)Μην το δοκιμάσετε!Λίγο εκτός θέματος θα βγω αλλά την αγανάκτηση μου θα την πω φιλόζωος ειμαι αλλά αμάν με τα γατιά έλεος (αιλουροειδή το χουν στο αίμα τους το κυνήγι ? ) δεν αφήνουν τίποτα όρθιο όλα τα σκοτώνουν από γκεκο μέχρι όχθες και ό,τι αλλο μπορούν να το σκοτώσουν , στην Αυστραλία ειχα δει καπου οτι υπαρχουν κυνηγοί οι οποίοι σκοτώνουν γατες διοτι εχουν αφανισει μικροσωμα μαρσιποφορα μοναδικα βεβαια σε ολον τον κοσμο (αφήστε οι αρουραίοι οι λαγοί και τα άλλα τι έχουν καν ει εκει...αλλά εδώ αναφέρομαι στον θηρευτή γατα) τι θα γινει πια , ως ποτε θα υπαρχουν αυτοι οι ανθρωποι που στην πλειονότητα τους ειναι συνταξιουχες γυναικες (λαικος ορος :γεροντοκορες) που μαζευουν ενα κοπαδι γατες και το ταιζουν και οι γατες γεματο το στομαχι αναπαράγονται με αποτελεσμα να πληθαίνουν , και μη μπορώντας να τις ζήσουν οι δήθεν φιλόζωοι κάθονται και τα πνίγουν και καθε χρονο τα τελευταια 5με6 χρονια βρίσκω στον κάδο τετοια εποχη σακουλες με γατακια ημερων ή ωρων ακομα με σφικτα δεμενη την σακουλα .....θέλουν να κανουν ενα καλο ?να τις στειρώσουν όλες να ζήσουν καμία 10 ρια χρονια και μετα τιποτα.Τι εχετε να προσθεσετε επ αυτου ? οριστε το καημενο το νεροφιδο το φαγε το γατι .......εχουμε στην ελληνικη περιοχη αγριογατα , αλλα ετσι οπως πανε τα πραματα θα χαθει το ειδος διοτι ζευγαρωνουν με σπιτογατες με αποτελεσμα να χανεται το ειδος.
Το σίγουρο είναι πως δεν φταίνε οι γάτες κι αυτές θύματα είναι. Οι γάτες είναι θηρευτές και είναι στην φύση τους να κυνηγούν και να σκοτώνουν μικρότερα ζώα. Ο άνθρωπος ευθύνεται για το ότι έχει γεμίσει ο τόπος αδέσποτα ζώα και δεν εννοώ τις "γεροντοκόρες" όπως είπες, γιατί κι αυτές λυπούνται τα αδέσποτα και τα ταΐζουν. Είναι κάπως πολύπλοκο το θέμα καθώς όταν ξεκίνησε η εισαγωγή της γάτας ανά τον κόσμο κανείς δεν γνώριζε τις συνέπειες. Σήμερα όμως που γνωρίζουμε θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για τα αδέσποτα (και δεν μιλάω για βάρβαρους μηχανισμούς και μπόγιες) και να τεθούν νόμοι αυστηροί για τις πωλήσεις ζώων και για τις υποχρεώσεις και προδιαγραφές όσων θέλουν να γίνουν ιδιοκτήτες. Όμως κάτι τέτοιο δεν το βλέπω να έρχεται σύντομα στην χώρα μας. Εδώ για τους ανθρώπους δεν μεριμνούν, θα ενδιαφερθούν για τα ζώα?