Αποστολέας Θέμα: Αύριο - άρθρο για τα φίδια στις εφημερίδες  (Αναγνώστηκε 7952 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Αύριο, στις εφημερίδες "Καθημερινή" και "Ελεύθερος τύπος" θα αναρτηθούν άρθρα για τα φίδια και την μείωση των πληθυσμών τους, καθώς και την μείωση όλων των ερπετών και αμφιβίων ανά τον κόσμο.

Η Καθημερινή στο άρθρο της ενδέχεται να συμπεριλάβει και φωτογραφίες μου από ελληνικά είδη, καθώς και αναφορά της κατάστασης του δάσους Σέιχ Σου όσον αφορά την ερπετοπανίδα, ενώ στον Ελεύθερο τύπο θα γίνει και αναφορά στην λίστα όλων των ελληνικών φιδιών.

Ελπίζουμε σε καλογραμμένα άρθρα που θα βοηθήσουν την κοινή γνώμη να καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Αποσυνδεδεμένος kotsoskorg

 • Regular Member
 • *
 • Μηνύματα: 16
Απ: Αύριο - άρθρο για τα φίδια στις εφημερίδες
« Απάντηση #1 στις: 09-06-10, 18:20:39 »
Φαντάζομαι πως τα στοιχεία είναι πλασματικά ανα βιότοπο περιοχής, έτσι;

Πώς μπορεί να βοηθήσει μια τέτοια δημοσίευση στα μέσα αν οι πολίτες
και οι αρμόδιοι βασιστούν στην ενημέρωση των πληθυσμών;

Μήπως σκοπεύουν κάποιοι φορείς να ξεκινήσουν σχετική έρευνα και μελέτη
για την βελτίωση των πόρων της πανίδας ή πρόκειται για ένα ακόμη άρθρο
αναφοράς, για την συμπλήρωση της φυλλάδας;

Με εκτίμηση, Κώστας.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Απ: Αύριο - άρθρο για τα φίδια στις εφημερίδες
« Απάντηση #2 στις: 09-06-10, 18:45:59 »
Πολύ καλές οι ερωτήσεις σου φίλε Κώστα.
Μόλις διαβάσω αύριο τα πλήρη άρθρα ίσως μπορέσω να απαντήσω στο κατά πόσο βοηθάνε, που και πως. Βέβαια ένα άρθρο σε μία εφημερίδα δεν μπορεί να κάνει θαύματα αλλά ότι γίνεται είναι καλό.

Στοιχεία έχουν παρθεί απ'ότι κατάλαβα από έρευνες του εξωτερικού και από το "Κόκκινο Βιβλίο" (βλέπε ενημερωτικό δελτίο ΕΛΕΡΠΕ, Τέυχος 9: http://www.herpetofauna.gr/forum/index.php/topic,61.0.html). Όλη η ιστορία απ'ότι κατάλαβα ξεκίνησε από το σχετικό άρθρο του BBC που μιλάει για μείωση των πληθυσμών των φιδιών ανά τον κόσμο: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8727863.stm

Παράθεση
Μήπως σκοπεύουν κάποιοι φορείς να ξεκινήσουν σχετική έρευνα και μελέτη
για την βελτίωση των πόρων της πανίδας

Φορείς που να ασχολούνται με τα ερπετά στην Ελλάδα δυστυχώς είναι ελάχιστοι και μόνο μερικοί απ'αυτούς έχουν οικονομική ενίσχυση (LIFE projects). Δυστυχώς αυτοί που αποσπούν αυτά τα ευρωπαικά κονδύλια ασχολούνται με συγκεκριμένα είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες και οι αφρικανικοί Χαμαιλέοντες, οπότε όλα τα άλλα είδη μένουν σχεδόν ανυπεράσπιστα. Εγώ από την μεριά μου ότι μπορώ κάνω και σκοπεύω σύντομα για κάτι καλύτερο και πιο οργανωμένο.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Απ: Αύριο - άρθρο για τα φίδια στις εφημερίδες
« Απάντηση #3 στις: 10-06-10, 14:54:48 »
Μόλις είδα τα άρθρα, οι ερωτήσεις έγιναν τηλεφωνικώς και απ'ότι βλέπω ό,τι είπα κόπηκε και ράφτηκε για να βγει μία περίληψη με αρκετά λαθάκια και παραλήψεις. Για παράδειγμα, στην λίστα τον φιδιών ξεχάστηκε ο Έφιος, η "Κ" γράφει ότι τα είδη ερπετών και αμφιβίων της Ελλάδας είναι 57, ενώ είπα πως 57 είναι τα είδη μόνο της ηπειρωτικής Ελλάδας (εξαιρείται η Πελοπόννησος και τα νησιά), "εξαφανίστηκε το 50% των ειδών από το Σέιχ Σου" γράφει ο Ε.Τ ενώ είπα πως στις περιοχές όπου έγινε παρέμβαση για έργα οδοποιίας μειώθηκαν οι πληθυσμοί των ερπετών και αμφιβίων σε ποσοστό που ξεπερνά και το 50%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν υπήρξε μείωση, και πολλά άλλα τέτοια βρίσκω.

Τουλάχιστον έγινε μία αναφορά στις εφημερίδες για το πόσο σημαντικά είναι τα ερπετά και πόσο επηρεάζουν το οικοσύστημα και εμάς τους ίδιους οι ανθρώπινες παρεμβάσεις χωρίς σοβαρές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.