Αποστολέας Θέμα: Lacerta sp?  (Αναγνώστηκε 389 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Anthemis

• Regular Member
  • *
Lacerta sp?
« στις: 21-06-10, 18:04:59 »
Καλησπέρα!
Είμαι καινούργιο μέλος στο φόρουμ και θα ήθελα πρώτα από όλα να δώσω θερμά συγχαρητήρια στο herpetofauna.gr,  καθώς και στο forum του!
Νομίζω ότι ήταν απαραίτητο, επιτέλους, να υπάρχει και ένα ελληνικό site για τα ερπετά!

Επισυνάπτω φωτογραφία για την αναγνώριση μίας σαύρας.
Νομίζω οτι πρόκειται για κάποιο είδος της οικογένειας Lacertidae, αλλά ο συγκεκριμένος χρωματισμός της με μπέρδεψε και δεν μπόρεσα να καταλήξω κάπου.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε σε διάκενο δάσους του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, σε υψόμετρο 550 μέτρων, αρχές Ιουνίου 2010.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά
Anthemis

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Lacerta sp?
« Απάντηση #1 στις: 21-06-10, 18:38:06 »
Καλησπέρα Anthemis, καλώς ήρθες στο φόρουμ  :)
Πρόκειται όντως για Λακερτίδα και μάλιστα είναι μία νεαρή Τρανόσαυρα - Lacerta trilineata.

Μην σε προβληματίζει ο χρωματισμός, είναι ένας από τους φυσιολογικούς που έχουν τα νεαρά άτομα  :)

Αποσυνδεδεμένος Anthemis

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 21-06-10, 21:31:47 »
Ευχαριστώ για την αναγνώριση και για το λινκ.
Είχα υποθέσει οτι θα μπορούσε να είναι η L. trilineata, αλλά επειδή δεν είχε τις διαμήκεις ραβδώσεις κατά μήκος του σώματός της  είχα προβληματιστεί.
Αλήθεια τις ραβδώσεις αυτές τις φέρουν νωρίτερα τα νεαρά άτομα ή αργότερα από αυτή τη χρωματική μορφή που έχει  η "δική μου τρανόσαυρα";

Και πάλι ευχαριστώ πολύ.

Αnthemis :)

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 21-06-10, 22:09:19 »
και τα δύο μπορεί να συμβούν. Τα ανήλικα σχεδόν πάντα φέρουν έντονες ραβδώσεις ενώ όσο μεγαλώνουν μπορεί να τις χάσουν παίρνοντας ένα καφετί ενιαίο χρώμα, πριν ακόμα ενηλικιωθούν και πρασινίσουν (συνήθως τις χάνουν συγχρόνως όσο πρασινίζουν). Από την άλλη, τα θηλυκά άτομα μπορεί να κρατήσουν τις ραβδώσεις για πάντα, ακόμα και αφού πάρουν το πράσινο χρώμα τους. Κυρίως έχει να κάνει με τον εκάστοτε πληθυσμό, σε κάθε περιοχή δηλαδή μπορεί να ισχύει κάτι διαφορετικό όσον αφορά τους χρωματισμούς. Επίσης παίζει ρόλο και το υποείδος και στην Ελλάδα έχουμε αρκετά υποείδη Τρανόσαυρας.

Αποσυνδεδεμένος Anthemis

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 21-06-10, 23:12:16 »
Οκ. Και πάλι ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες
Anthemis :)