Προφανώς και αναγνωρίζεις το είδος, είναι μία
Οθωμανική Οχιά - Montivipera xanthina, οπότε μάλλον το θρεντ ανήκει στις απορίες, εκτός κι αν δεν είσαι σίγουρος.
Οι μικρές οχιές έχουν εξίσου ισχυρό δηλητήριο και λόγω απειρίας μπορεί να ξοδέψουν και όλη την ποσότητα που διαθέτουν σε ένα μόνο δήγμα. Ακόμα και τότε όμως πιστεύω πως μία μεγάλη Οχιά κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο δαγκωμένο μέλος, γιατί και το λίγο δηλητήριο της μεγάλης, μπορεί να είναι περισσότερο από το όλο διαθέσιμο μιας νεογέννητης. Συνεπώς το δήγμα μίας τόσο μικρής οχιάς δεν θεωρείται το ίδιο επικίνδυνο με αυτό μιας μεγάλης.
Αν με τον όρο "επικίνδυνο" εννοούμε κάτι από το οποίο έχεις πολλές πιθανότητες να πεθάνεις, τότε δεν θα έπρεπε καν να χαρακτηρίζουμε τις Οχιές της Ελλάδας ως επικίνδυνες. Αν ακολουθήσει κανείς τις σωστές κινήσεις μετά από ένα δηλητηριώδες δήγμα οι πιθανότητες να πεθάνει δεν έχουν τιμή σαν ακέραιος αριθμός στο επί τοις εκατό ποσοστό, είναι πραγματικά ελάχιστες, περίπου 0. Αν όμως αρχίσει να δένει, να κόβει κτλ τότε είναι πολύ πιθανό να πεθάνει, ακόμα και μετά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο και μάλιστα
όχι από το δηλητήριο.
Για τα γάντια: δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό, 1ον γιατί θα πρέπει πρώτα να ελέγξω τα συγκεκριμένα γάντια και 2ον γιατί ακόμα και με κατάλληλα γάντια, ένας λάθος χειρισμός μπορεί εύκολα να καταλήξει σε ένα δήγμα στο "ακάλυπτο" σημείο των χεριών ή σε άλλα σημεία του σώματος. Οπότε δεν συνιστώ να το επιχειρήσεις, θα ήταν καλύτερο να απομακρυνθεί με τον τρόπο που περιγράφεται στο τέλος αυτού του άρθρου:
http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle&page=read&id=27μόνο όμως για το συγκεκριμένο νεογέννητο άτομο, αφού δεν μιλάμε για μη-δηλητηριώδες φίδι, αλλά για Οθωμανική Οχιά.