Αποστολέας Θέμα: Θάνατος 68χρονου από δάγκωμα φιδιού (?)  (Αναγνώστηκε 3950 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Διάβασα πριν δύο ημέρες το παρακάτω νέο: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=4&aid=316474
Αρχικά σκέφτηκα μήπως πρόκειται για ράδιο αρβύλα, όπως είχε γίνει παλιότερα με το δήθεν περιστατικό φαντάρου που απεβίωσε μέσα σε 10 λεπτά από δήγμα οχιάς, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Ο χρόνος μέσα στον οποίο αναφέρεται ότι απεβίωσε ο άτυχος κύριος είναι "ακραία" λίγος. Σε τόσο μικρό διάστημα μπορεί κανείς να χάσει την ζωή του μόνο από νευροτοξικά δηλητήρια, από τα πιο επικίνδυνα φίδια στον κόσμο, όπως για παράδειγμα το Μαύρο Μάμπα, και όχι από κάποια ελληνική οχιά με κυτταρολυτικό κυρίως δηλητήριο.

Επικοινώνησα λοιπόν με γιατρό του νοσοκομείου του Πολύγυρου και διαβεβαιώθηκα ότι το περιστατικό είναι αληθές και πιθανολογείται (η νεκροψία δεν έχει γίνει ακόμα) από μεριάς των ιατρών ότι ο άτυχος κύριος ήταν αλλεργικός και απεβίωσε λόγω αναφυλακτικού σοκ, μιας και όπως διαβεβαιώνουν οι ιατροί, το δηλητήριο της Οχιάς δεν είναι ικανό να προξενήσει τέτοια ζημιά από μόνο του. Όπως δηλαδή θα μπορούσε να συμβεί και από τσίμπημα σφίγγας σε κάποιο αλλεργικό άτομο, ή από κάποιο φαγητό που του προκαλεί αλλεργία. Βέβαια το δηλητήριο της Vipera ammodytes (Οχιάς) είναι πιο ισχυρό από αυτό της σφίγγας, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σκοτώσει κάποιο φυσιολογικό άτομο μέσα σε 2 ώρες!

Αποφάσισα να ανοίξω αυτό το θέμα γιατί βλέπω πως πολλές ιστοσελίδες αναπαράγουν την είδηση χωρίς διευκρινήσεις και χωρίς ουσιαστική έρευνα προκαλώντας  πανικό και τρόμο. Επίσης θα ήθελα να αφυπνίσω τα αλλεργικά άτομα, να προσέχουν ιδιαίτερα όταν βρίσκονται στην εξοχή, φορώντας χοντρά παπούτσια και μακρύ παντελόνι όταν περπατούν στα χόρτα και ανάμεσα σε πέτρες και να φορούν χοντρά γάντια εργασίας όταν κάνουν εργασίες στην ύπαιθρο ή στον αγρό, αλλά και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να ξέρουν τι θα πράξουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθότι αποτελούν ειδική περίπτωση. Επιπλέον, μην ξεχνάτε τις έγκυρες πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δηλητηριώδους δήγματος. Οι λανθασμένες τεχνικές μπορούν να αποβούν μοιραίες από μόνες τους, χωρίς καν την ύπαρξη δηλητηρίου.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση επί του θέματος μόλις υπάρξει κάτι νεότερο.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Το μυστήριο του θανάτου του 68χρονου στον υπερβολικά λίγο χρόνο των 2 ωρών από υποτιθέμενο δήγμα Οχιάς, αρχίζει να διαλευκάνεται. Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε ότι ουδέποτε ο άτυχος άντρας δαγκώθηκε από φίδι. Στα τοπικά ραδιόφωνα κάνουν λόγο για προμελετημένη δολοφονία. Διαβάστε την είδηση στον αγγελιοφόρο: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=95119

Ακόμα μία φορά η κακή δημοσιογραφία χτύπησε και αυτός που θα την πληρώσει είναι τα ζώα. Αμέσως όλες οι ειδησεογραφικές σελίδες αναπαρήγαγαν μια κακή είδηση χωρίς καμία ουσιαστική έρευνα και έσπειραν τον πανικό, χωρίς να σκεφτούν τις επιπτώσεις