Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 10
1
Απορίες - Ερωτήσεις / Απ: Οι δύο οχιές παλεύουν?
« Τελευταίο μήνυμα από alk στις 20-02-21, 19:38:00 »
 :ok:
2
Απορίες - Ερωτήσεις / Απ: Οι δύο οχιές παλεύουν?
« Τελευταίο μήνυμα από Herpetofauna.gr στις 20-02-21, 15:24:51 »
Ναι ήταν μάχη, πάντα μάχη είναι όταν τα βλέπουμε τυλιγμένα και σε έντονη κίνηση. Το ζευγάρωμα είναι πολύ ήρεμη διαδικασία.
Ένας μεγάλος Έφιος μπορεί να γίνει πολύ χοντρός ναι. Δειτε ένα παράδειγμα απο διάσωση στη Θεσσαλονίκη: https://www.facebook.com/herpetofauna.gr/photos/10156615966163732
3
Απορίες - Ερωτήσεις / Απ: Οι δύο οχιές παλεύουν?
« Τελευταίο μήνυμα από alk στις 13-02-21, 16:07:45 »
Και τι θα σήμαινε αυτό στην περίπτωσή τους, μάχη ή ζευγάρωμα?

Διαβάζοντας λοιπόν για τον Έφιο, μου λύνεται μάλλον και η απορία για το άλλο περιστατικό που ανέφερα παραπάνω. Στον δρόμο λίγο πριν το Καρκινάγρι, προπορευόμενο αγροτικό φρέναρε απότομα για να αποφύγει να πατήσει μεγάλο φίδι που πήγε να διασχίσει το οδόστρωμα. Δυστυχώς δεν πρόλαβε και το πάτησε κοντά στην ουρά του, φρενάροντας  :(.  Το καημένο το ζωντανό δεν κόπηκε στα δύο αλλά συνέχισε να έρπεται, σέρνωντας από πίσω "συντρίμια"...

Πέρα από το ατύχημα, το εντυπωσιακό ήταν για μένα το μέγεθος του φιδιού, σίγουρα το μεγαλύτερο που έχω δει ποτέ από κοντά. Το μήκος του έμοιαζε να καταλαμβάνει σημαντικό μέρος του πλάτους του οδοστρώματος και το πάχος του θα το παρομοίαζα με το πάχος του καρπού μου. Δεδομένου πως ο δρόμος σε εκείνο το σημείο έχει πλάτος 4-5 μέτρα, τα 2 μέτρα που μπορεί να φτάσει ο Έφιος, αρκούν για να μου δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση για το μήκος του. Όσο αφορά το πάχος τους, μπορεί να φτάσει τα 5-7 εκ. διάμετρο?

υ.γ. Να σημειώσω την πολύ καλή εντύπωση που μου άφησε ο οδηγός του αγροτικού, ο οποίος σταμάτησε, κατέβηκε και κοίταξε το φίδι και εμάς με στεναχώρια. Εννοείται δεν προλάβαινε να κάνει τίποτα καλύτερο.
4
Απορίες - Ερωτήσεις / Απ: Χειμερία νάρκη χελώνων
« Τελευταίο μήνυμα από alk στις 13-02-21, 15:41:10 »
Τέλεια ευχαριστώ, την είχα καιρό αυτή την απορία.
5
Απορίες - Ερωτήσεις / Απ: Οι δύο οχιές παλεύουν?
« Τελευταίο μήνυμα από Herpetofauna.gr στις 13-02-21, 11:25:10 »
μόνο οι Έφιοι θα μπρούσαν να το κάνουν αυτό στην Ικαρία
6
Απορίες - Ερωτήσεις / Απ: Χειμερία νάρκη χελώνων
« Τελευταίο μήνυμα από Herpetofauna.gr στις 13-02-21, 11:17:39 »
Τα ερπετά δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη με την έννοια ότι κοιμούνται βαθιά από τη φθινόπωρο έως την άνοιξη. Μπαίνουν σε μια ληθαργική κατάσταση όταν πέσουν οι θερμοκρασίες κάτω από ένα όριο που διαφέρει από είδος σε είδος και όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν και πάλι αμέσως ενεργοποιούνται. Οπότε είναι πολύ συνηθισμένο τις ζεστές ημέρες του χειμώνα να βλέπουμε ερπετά δραστήρια να κυκλοφορούν έξω ή να λιάζονται.
7
Απορίες - Ερωτήσεις / Απ: Οι δύο οχιές παλεύουν?
« Τελευταίο μήνυμα από alk στις 04-02-21, 15:18:05 »
Γράφτηκα στο φόρουμ λίγο νωρίτερα για να κάνω ερώτηση για χελώνες αλλά μάλλον μου άνοιξε η όρεξη.

Βλέποντας τις εικόνες θυμήθηκα ένα σκηνικό που είχα δει στην Ικαρία αρχές καλοκαιριού του 2013. Ήμασταν μέσα σε αυτοκίνητο εν κινήσει και στο πλάι του δρόμου ήταν δύο φίδια - δεν έχω ιδέα τι είδους - μήκους θα έλεγα περίπου 1μ, τα οποία ήταν τυλιγμένα το ένα γύρω από το άλλο (κατά μήκος) και περιστρέφονταν μαζί δημιουργώντας την εικόνα μιας κατακόρυφης σπείρας (να πω σαν διπλή έλικα?). Το μίσο (ας πούμε) μήκος τους ακούμπαγε στο έδαφος και το υπόλοιπο ήταν σηκωμένο κατακόρυφα. Η περιστροφή τους ήταν πολύ ομαλή και οι κινήσεις τους δεν έδιναν την εντύπωση πως υπήρχε κάποια επιθετικότητα, οπότε φαντάστηκα πως τα πιάσαμε στα πράσα κατά τη διάρκεια ερωτική περίπτυξης. Μήπως ήμουν υπέρ το δέον ρομαντικός και έβλεπα κι εγώ μάχη?

υ.γ. Θα επανέλθω με άλλο περιστατικό (στην ίδια εκδρομή, ίσως και την ίδια μέρα) που μου φάνηκε ακόμα πιο εντυπωσιακό και (για να ιντριγκάρω) οριακά αντιτίθεται σε δύο από τους μύθους του άρθρου Μύθοι ή πραγματικότητα;
8
Απορίες - Ερωτήσεις / Χειμερία νάρκη χελώνων
« Τελευταίο μήνυμα από alk στις 04-02-21, 14:36:10 »
Καλησπέρα,
φίλη μου έστειλε σήμερα φωτογραφία με 3 χελώνες ξύπνιες κάπου στην περιοχή του Χολαργού και ήθελα να μάθω κατά πόσο είναι νωρίς να βγουν από τη χειμερία νάρκη. Προφανώς έχει να κάνει με τις ψηλές θερμοκρασίες του Γενάρη, αλλά 1ον είναι κάτι που συνηθίζεται και 2ον αν ο Φλεβάρης φέρει ψύχος κινδυνεύουν ή επιστρέφουν πάλι σε νάρκη χωρίς πρόβλημα?
9
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Παίρνω υπόψη τα λεγόμενα σας και δεν θα επιχειρήσω να χειριστώ κάποιο άγριο ζώω.Αν θα κανώ το κανάλι θα κάνω απλά ενημεροτικά βίντεο από απόσταση.Σας ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σας!
10
Γεια σου Πάνο! Μπράβο που αποφάσισες να ασχοληθείς με την ερπετοπανίδα και να στοχεύεις για το βιολογικό και που το έχεις πάρει τόσο ζεστά από τώρα! Η βιολογία προσφέρει φοβερές γνώσεις και μας βοηθάει να κατανοούμε και να ερμηνεύουμε τα φαινόμενα της ζωής σε όλα της τα επίπεδα. Επίσης έχει πολλούς κλάδους και μας δίνει πολλές ερευνητικές επιλογές.
Όσον αφορά τον χειρισμό, επειδή μιλάμε για προστατευόμενα ζώα, χρειάζεται όντως άδεια από το υπουργείο και αυτή δίνεται μόνο με αιτιολογία που έχει να κάνει με έρευνα. Στη δική μου περίπτωση με την εκπομπή αιτούμαι εγώ ως ειδικός που έχει αιτηθεί παρόμοιες άδειες στο παρελθόν για έρευνα και γνωρίζουν οι αδειοδότες ότι ο αιτών γνωρίζει καλά το αντικείμενο. Επίσης νομίζω πως οι αιτήσεις για τέτοιου είδους άδεια γίνονται δεκτές από άτομα 18 ετών και άνω. Συνοψίζοντας λοιπόν, θα χρειαστεί να περάσεις τα 18 και να έχεις μια δυνατή αιτιολογία για να σου εκδώσουν άδεια χειρισμού.
Σαν συμβουλή θα σου έλεγε να αποφεύγεις τον χειρισμό άγριων ζώων γιατί είναι επικίνδυνος αρχικά για τα ίδια και μπορεί να γίνει και επικίνδυνος για σένα τον ίδιο, ειδικά όταν μιλάμε για φίδια ή για ζώα που εκκρίνουν τοξίνες. Θα σου έλεγα να κάνεις υπομονή προς το παρόν και να περιμένεις να έρθεις σε επαφή με άτομα που γνωρίζουν καλά τον αντικείμενο ώστε να μάθεις ό,τι χρειάζεται από αυτούς με τον σωστό τρόπο και χωρίς πειράματα, και εντωμεταξύ να παρατηρείς και να φωτογραφίζεις από σχετική απόσταση , συλλέγοντας ταυτόχρονα διαθέσιμες γνώσεις και πληροφορίες από όλα τα μέσα που ανέφερες κι εσύ. Θα σου δοθούν οι ευκαιρίες καθώς όσοι είμαστε παθιασμένοι με το αντικείμενο αργά ή γρήγορα συναντιόμαστε στο πεδίο για κοινές εξορμήσεις και συνεργαζόμαστε συχνά.
Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 10