Αποστολέας Θέμα: Τσίρκο με ζώα: απαγόρευση στην Ελλάδα – Ικανοποίηση από το GAWF  (Αναγνώστηκε 5981 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Η απαγόρευση των τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο για την προστασία των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (Greek Animal Welfare Fund-GAWF) που δίνει μάχη για το ζήτημα από το 2006 κάνει λόγο εξαιρετική διάταξη που επίσης αποτελεί Ευρωπαϊκή πρωτιά για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 12 αναφέρεται η:

«Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες δραστηριότητες» . Αυτό σημαίνει ότι τα τσίρκο θα μπορούν να δίνουν παραστάσεις στην Ελλάδα μόνον και εφόσον δεν έχουν ζώα, μια νίκη που δικαιώνει τους αγώνες του GAWF για την προστασία των κακοποιημένων και βασανισμένων ζώων των τσίρκων.
Το 2006, το GAWF σε συνεργασία με το Animal Defenders International και 52 ελληνικά φιλοζωικά σωματεία ξεκίνησαν μια πανελλαδικά συντονισμένη εκστρατεία κατά των τσίρκων με ζώα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, εντατικοποιήθηκε και συστηματοποιήθηκε η πίεση προς τους Έλληνες πολιτικούς, ενημερώθηκε το κοινό για την κακοποίηση την οποία υφίστανται τα ζώα στα τσίρκο και διευρύνθηκε ο κύκλος πίεσης με τη συλλογή 15.000 υπογραφών οι οποίες κατατέθηκαν στους σχετικούς Υπουργούς.

Το 2007, συντάχθηκε από τη νομική σύμβουλο και συνεργάτιδα του GAWF κα. Ιάσμη Παπαθεοδώρου, αιτιολογική έκθεση και προσχέδιο νόμου σχετικά με την απαγόρευση των ζώων στα τσίρκο η οποία κατατέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προς επεξεργασία και ψήφιση.

Το GAWF δηλώνει την ικανοποίησή του που σήμερα, με την καταλυτική συμβολή του, οδηγηθήκαμε στην επίτευξη ενός μεγάλου φιλοζωικού οράματος – να μην έρχονται τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα.

Επιπλέον εκφράζει την ελπίδα του για το μέλλον, καθώς παρά την ζοφερή πραγματικότητα η Ελλάδα πρωτοπορεί και πρώτη από όλους στέλνει μήνυμα φιλοζωίας σε όλη την Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.gawfcircuscampaign.org.uk/campaign.html

Αναδημοσίευση από: econews.gr