11.04.08 Ένα είδος βατράχου που ανακαλύφθηκε στην ινδονησιακή πλευρά του νησιού της Βόρνεο δεν καθόλου έχει πνεύμονες και αναπνέει αποκλειστικά από το δέρμα, ανακοίνωσαν οι βιολόγοι που το εντόπισαν. Θεωρούν ότι η ιδιαιτερότητα του βατράχου είναι μια εξελικτική προσαρμογή στο ιδιαίτερο περιβάλλον όπου ζει.
Το νέο είδος ονομάστηκε Barbourula kalimantanensis από την επαρχία Καλιμαντάν της Ινδονησίας που εντοπίστηκε στη διάρκεια ερευνητικής αποστολής πέρυσι το καλοκαίρι. Αν και αρκετά είδη βατράχου μπορούν να αναπνέουν και από το διαπερατό τους δέρμα, ο B.kalimantanensis είναι ο μόνος γνωστός βάτραχος χωρίς πνεύμονες, δήλωσε ο εξελικτικός βιολόγος Ντέβιντ Μπίκφορντ, μέλος της αποστολής και ένας από τους συγγραφείς της σχετικής δημοσίευσης στην επιθεώρηση Current Biology. | Associated Press |
Τα μόνα άλλα αμφίβια που αναπνέουν χωρίς πνεύμονες είναι δύο είδη σαλαμάνδρας και ένα είδος άποδου αμφίβιου που μοιάζει με σκουλήκι, εξήγησε ο ερευνητής. Ο Μπίκφορντ, που εργάζεται στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, είχε ακούσει για πρώτη φορά για τον βάτραχο από έναν Ινδονήσιο συνάδελφό του πριν από 30 χρόνια. Έκτοτε, προσπαθούσε να τον εντοπίσει. Στη διάρκεια της περυσινής αποστολής κατάφερε να συλλέξει αρκετούς βατράχους για να βεβαιωθεί ότι η απουσία πνευμόνων και τραχείας είναι πράγματι χαρακτηριστικό όλου του είδους, και όχι κάποιο «τέρας της φύσης», όπως λέει ο ίδιος.
Ο Μπίφορντ και οι συνάδελφοί του θεωρούν ότι ο
Β.kalimantanensis έχασε τους πνεύμονές του στην πορεία του εξελικτικού χρόνου επειδή ζει σε τρεχούμενο, παγωμένο νερό που μεταφέρει αρκετό οξυγόνο. Οι πνεύμονες πιθανώς δυσχέραιναν τη ζωή του στο ποτάμι επειδή αύξαναν την πλευστότητά του και τον εμπόδιζαν να μένει στερεωμένος στα βράχια. Το πρόβλημα με την ιδιαιτερότητα του βατράχου είναι ότι δεν μπορεί να ζήσει στο έδαφος, ούτε καν σε στάσιμο νερό. Το μέλλον του μοναδικού είδος είναι τώρα αβέβαιο, καθώς το ενδιαίτημά του πλήττεται από την παράνομη υλοτομία αλλά και τους παράνομους χρυσοθήρες, που έχουν γεμίσει το ποτάμι με λάσπη. Τα αμφίβια είναι γενικά πολύ ευαίσθητα στη ρύπανση ακριβώς επειδή το δέρμα τους είναι διαπερατό και απορροφά εύκολα τους ρύπους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated
Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=890489