Αποστολέας Θέμα: Οι ακακίες μπορούν να σώσουν τον πλανήτη;  (Αναγνώστηκε 3712 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Οι ακακίες είναι δέντρα που δεν χρειάζονται λιπάσματα (που βλάπτουν το περιβάλλον και κοστίζουν) για να αναπτυχθούν και οι κορμοί τους χρησιμοποιούνται για να φτιάχνονται φράχτες στα αφρικάνικα αγροκτήματα.

Ο φλοιός και οι λοβοί του δέντρου περιέχουν ποσότητες δεψικών ουσιών και χρησιμοποιούνται στη βυρσοδεψία και στη φαρμακευτική.

Υπάρχουν πολλά είδη ακακίας και τα περισσότερα ευδοκιμούν σε αμμώδη και άγονα εδάφη και αντέχουν στη ξηρασία. Αναπτύσσονται γρήγορα και το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 7 μέτρα.
Το Κέντρο Παγκόσμιας Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασοκομίας συγκάλεσε 800 ειδικούς, στο Ναιρόμπι της Κένυας, από ολόκληρο τον κόσμο για να συζητήσουν τη σημασία των δέντρων στα αγροκτήματα και την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Στη σύνοδο που έγινε παρουσιάστηκαν στοιχεία για το δέντρο Ακακία, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει τους αφρικανούς αγρότες αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Dennis Garrity, γενικός διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε ότι τοποθετώντας τα κατάλληλα δέντρα στα κατάλληλα σημεία στα αγροκτήματα της Υποσαχάριας Αφρικής και παγκοσμίως, δίνεται η δυνατότητα να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή, να προστατευτεί το περιβάλλον και να αναπτυχθούν περισσότερο οι καλλιέργειες.

Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι η ακακία που δεν χρειάζεται λίπασμα για να αναπτυχθεί.

Τα εν λόγω δέντρα παίζουν σημαντικό ρόλο στις καλλιέργειες, ιδιαίτερα όταν αρχίζουν τα πρωτοβρόχια και πέφτουν τα φύλλα τους στο έδαφος, που είναι πλούσια σε άζωτο, την ίδια περίοδο αρχίζουν και φυτεύονται οι σπόροι. Οι καλλιέργειες για να αναπτυχθούν χρειάζονται άζωτο.

Επίσης η ακακία δεν επηρεάζεται από τα φαινόμενα ξηρασίας.

Το έδαφος ωφελείται από τα φύλλα της ακακίας, περισσότερο από τα τεχνητά λιπάσματα.

Ο Dennis Garrity ανέφερε ενδεικτικά ότι στο Μαλάουι, οι παραγωγές καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά πολύ σε περιοχές που υπήρχαν τέτοια δέντρα.

Τελειώνοντας δήλωσε ότι θα πρέπει να φυτέψουμε περισσότερα ακακίες στα αγροκτήματα.

Η ακακία ίσως αποδειχθεί ότι θα συμβάλει θετικά στο μέλλον της Αφρικής και της ανθρώπινης επιβίωσης από την αλλαγή του κλίματος.

Στο Μαλάουι και στη Ζάμπια επιδιώκουν να διπλασιάσουν την παραγωγή καλαμποκιού, φυτεύοντας περισσότερες ακακίες.Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Πηγή: