Αποστολέας Θέμα: Cat Snake???  (Αναγνώστηκε 19596 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος fizi

• Member
  • *
Cat Snake???
« στις: 05-06-12, 12:09:07 »
καλημερα,

Μπορει καποιος να βοηθησει στην αναγνωριση του φιδιου που αποκονειζεται στη φωτογραφια; Η φωτογραφια ειναι τραβηγμενη στο νομο Ηλειας. Το μηκος του φιδιου δεν πρεπει να ξεπερνουσε τα 80 εκ.  Μηπως προκειται για λαφιατη; στο χωριο μου, γνωστους που ρωτησα μου ειπαν οτι ειναι αστριτοοχια... ειναι πολυ κοινο φιδι στη περιοχη οπου ζω.

Ευχαριστω,

Νικος

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Cat Snake???
« Απάντηση #1 στις: 05-06-12, 12:46:45 »
Γεια σου Νίκο, καλώς ήρθες στο φόρουμ!
Το φιδάκι είναι ένας ανήλικος Λαφιάτης, Elaphe quatuorlineata. Φυσικά και δεν είναι είδος Οχιάς  :).
Ένας εύκολος τρόπος για να ξεχωρίζεις μεταξύ αυτού και του Αγιόφιδου είναι το τελείως διαφορετικό σχήμα της κόρης του ματιού (και το χρώμα του ματιού).

Αποσυνδεδεμένος fizi

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 05-06-12, 15:53:44 »
Γεια σου Νίκο, καλώς ήρθες στο φόρουμ!
Το φιδάκι είναι ένας ανήλικος Λαφιάτης, Elaphe quatuorlineata. Φυσικά και δεν είναι είδος Οχιάς  :).
Ένας εύκολος τρόπος για να ξεχωρίζεις μεταξύ αυτού και του Αγιόφιδου είναι το τελείως διαφορετικό σχήμα της κόρης του ματιού (και το χρώμα του ματιού).

ευχαριστω πολυ!

Αποσυνδεδεμένος p4ntel

• Active Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 05-06-12, 17:28:30 »
στο χωριο μου, γνωστους που ρωτησα μου ειπαν οτι ειναι αστριτοοχια... ειναι πολυ κοινο φιδι στη περιοχη οπου ζω.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μη έχοντας συχνές συναντήσεις με φίδια έχουν την τάση να τα αναγνωρίζουν όλα ώς Οχιές και δυστυχώς τα εξολοθρεύουν σε κάθε ευκαιρία.Οι οδηγοί τα πατούν σκόπιμα όταν αυτά προσπαθούν να διασχίσουν την άσφαλτο.Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και έχω ήδη αντικρίσει πάνω από πέντε πατημένα φίδια στο δρόμο.
Από τότε που έμαθα να ξεχωρίζω ως ένα βαθμό τα φίδια συμπεραίνω πως η Οχιά δεν είναι τελικά το πιό συνηθισμένο φίδι.Τουλάχιστον εδώ, στη νοτιοδυτική Μεσσηνία.Νομίζω πως δεν έχω δει ποτέ Οχιά από κοντά!Πιστέυω οτι στα μέρη μου το πιό κοινό φίδι είναι ο Σαπίτης και ακολουθεί η Δενδρογαλιά...

Αποσυνδεδεμένος p4ntel

• Active Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 05-06-12, 17:36:56 »
Για να συμπληρώσω, ο δε ανήλικος Λαφιάτης μου μοιάζει πολύ με το στικτό σπιτόφιδο.Έχει παρόμοια στίγματα στο σώμα του αλλά σε μάυρο χρωματισμό.Μήπως αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο το σπιτόφιδο είχε παλιότερα την ονομασία Elaphe situla;

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 05-06-12, 17:59:16 »
Γενικά παλιότερα υπήρχαν πολύ λιγότερα γένη στην συστηματική των ερπετών γιατί η ταξινόμηση γινόταν με μορφολογικούς και ανατομικούς χαρακτήρες. Με τον καιρό και με την εισαγωγή της γενετικής στη ζωολογία τα γένη χωρίστηκαν σε νέα και έγιναν αρκετοί ταξινομικοί διαχωρισμοί. Το παλιό γένος Elaphe περιλάμβανε πολλά είδη που τώρα έχουν ταξινομηθεί σε νέα γένη. Για παράδειγμα τα είδη που ανήκουν σήμερα στα γένη Zamenis, Rhinechis, Pantherophis, Orthriophis, κ.ά, ανήκαν στο γένος Elaphe.

Αποσυνδεδεμένος fizi

• Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 05-06-12, 18:47:19 »
στο χωριο μου, γνωστους που ρωτησα μου ειπαν οτι ειναι αστριτοοχια... ειναι πολυ κοινο φιδι στη περιοχη οπου ζω.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μη έχοντας συχνές συναντήσεις με φίδια έχουν την τάση να τα αναγνωρίζουν όλα ώς Οχιές και δυστυχώς τα εξολοθρεύουν σε κάθε ευκαιρία.Οι οδηγοί τα πατούν σκόπιμα όταν αυτά προσπαθούν να διασχίσουν την άσφαλτο.Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και έχω ήδη αντικρίσει πάνω από πέντε πατημένα φίδια στο δρόμο.
Από τότε που έμαθα να ξεχωρίζω ως ένα βαθμό τα φίδια συμπεραίνω πως η Οχιά δεν είναι τελικά το πιό συνηθισμένο φίδι.Τουλάχιστον εδώ, στη νοτιοδυτική Μεσσηνία.Νομίζω πως δεν έχω δει ποτέ Οχιά από κοντά!Πιστέυω οτι στα μέρη μου το πιό κοινό φίδι είναι ο Σαπίτης και ακολουθεί η Δενδρογαλιά...

Τα περισσοτερα δυστυχηματα με αυτοκινητα να περνουν πανω απο φιδια στη περιοχη μου γινοντε προς το τελος Μαιου αντε το πολυ και Ιουνιο...για καποιο λογο τα φιδια εξαφανιζοντε μετα απο τους δρομους.... εχει να κανει με την πολυ ζεστη (????), δεν γνωριζω. Δραστηριοποιουντε τοτε για καποιο λογο περισσοτερο και μετα λιγοτερο (????), δεν γνωριζω.

Παντως και στη περιοχη μου οι ανθρωποι δεν τα πανε καθολου καλα με τα φιδια και οπου τα πετυχαινουν τα σκοτωνουν :( Βασικα δεν υπαρχει "καλο" φιδι για αυτους, καπως κατι σαν και τα "καλα" πουλια και τα "κακα" πουλια.

Οχια δεν εχω δει και εγω ποτε μου. Επειδη περπατω αρκετα στα βουνα της περιοχης μου, μπορω να πω οτι εχω δει πολλα φιδια τα οποια δεν τα αναγνωριζω, μιας και δεν στεκοντε ποτε να μου συστηθουν ;D... προκειται ομως για φιδια μεγαλυτερα κατα την πλειοψηφεια τους του ενος μετρου. Με το που θα με καταλαβουν τρεχουν να κρυφτουν.... αυτο επισημαινω τις περισσοτερες φορες σε ανθρωπους που σε συζητηση μου λενε οτι τα φιδια (ολα τα φιδια) ειναι επικινδυνα. 

Αποσυνδεδεμένος p4ntel

• Active Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 05-06-12, 19:48:10 »

Τα περισσοτερα δυστυχηματα με αυτοκινητα να περνουν πανω απο φιδια στη περιοχη μου γινοντε προς το τελος Μαιου αντε το πολυ και Ιουνιο...για καποιο λογο τα φιδια εξαφανιζοντε μετα απο τους δρομους.... εχει να κανει με την πολυ ζεστη (????), δεν γνωριζω. Δραστηριοποιουντε τοτε για καποιο λογο περισσοτερο και μετα λιγοτερο (????), δεν γνωριζω.

Παντως και στη περιοχη μου οι ανθρωποι δεν τα πανε καθολου καλα με τα φιδια και οπου τα πετυχαινουν τα σκοτωνουν :( Βασικα δεν υπαρχει "καλο" φιδι για αυτους, καπως κατι σαν και τα "καλα" πουλια και τα "κακα" πουλια.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο συνέβη και πρίν από λίγο.
Έγραψα οτι ο Σαπίτης είναι πιθανότατα το πιό κοινό είδος φιδιού στην περιοχή μου και επιβεβαιώθηκα με έναν - μάλλον - άσχημο τρόπο.Λίγα λεπτά μετά το πόστ που έκανα, πήρα το αυτοκίνητο και πετάχτηκα για φώνια.Ένας Σαπίτης που δεν πρέπει να ήταν πλήρως ενηλικιωμένος, διέσχιζε την άσφαλτο ,σταμάτησα τρία μέτρα μπροστά του, με αντιλήφθηκε  και γύρισε πίσω.Στο γυρισμό λίγη ώρα μετά κι ενώ σκεφτόμουν ενθουσιασμένος τι θα γράψω στη νέα μου ανάρτηση συναντώ το φίδι στο ίδιο σημείο ακινητοποιημένο.Σταμάτησα στην άκρη , πλησίασα και είδα το φίδι να κινείται νωχελικά.Φαινόταν ματωμένο σε κάποια σημεία, αλλά τα τραύματα δεν έδειχναν ιδιαίτερα έντονα.Πήρα ένα μακρύ καλάμι και τα απομάκρυνα από το δρόμο για να του αφήσω τις όποιες ελπίδες μπορεί να έχει ώστε να επιβιώσει.Καθώς το μετακινούσα προσπαθούσε να τυλίξει την ουρά του γύρω από κάτι ξεραμένους βλαστούς.Δυστυχώς δεν γνωρίζω κάποιον στην περιοχή που να έχει γνώσεις γύρω από φροντίδα ερπετών.Ας ελπίσουμε οτι θα τα καταφέρει...

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #8 στις: 05-06-12, 20:44:39 »

Όντως έχει να κάνει με την πολλή ζέστη. Τα φίδια την αποφεύγουν. Από την άλλη την άνοιξη τα φίδια μετακινούνται πολύ, ψάχνοντας ταίρι αλλά και τα πρώτα γεύματά τους.

...πλησίασα και είδα το φίδι να κινείται νωχελικά.Φαινόταν ματωμένο σε κάποια σημεία, αλλά τα τραύματα δεν έδειχναν ιδιαίτερα έντονα.

Το πιο πιθανό είναι να μην τα καταφέρει...  :( Γενικώς αν βρίσκεις τέτοια ζώα τα οποία δείχνουν ότι έχουν ελπίδες με περίθαλψη μπορείς να επικοινωνείς με τα παρακάτω σωματεία:
Δράση για την άγρια ζωή
ΕΚΠΑΖ
ΑΝΙΜΑ
Μπορούν να τα παραλάβουν και να τα σώσουν.

Αποσυνδεδεμένος cerastes-cerastes

• Member
  • *
  • Φύλο: Γυναίκα
« Απάντηση #9 στις: 08-06-12, 01:21:30 »
Καλησπερα παιδια,θελω και γω να σας πω προχθες πηρα το ποδηλατο μου και διεσχιζα παραληλα τις σιδηροδρομικες γραμμες  βρηκα στο δρομο μια μικρη δενδρογαλιτσα χτυπημενη,και το λεω με βεβαιοτητα οτι ηταν δενδρογαλια γιατι αυτες τις γνωριζω πιο ευκολα.Δηλαδη εκανα εναν απολογισμο σχετικα με ποσα ζωα εχω βρει νεκρα! μεχρι τωρα τρια,και δυστυχως εχουμε μπροστα μας μηνες καλοκαιριου,καταλαβαινετε τι θα γινει !! >:( .Το Σαββατο ειμαι επιτηρητρια  σε μαθηματα ζωγραφικης σε μικρα παιδια και εφηβους ,και ειδα οτι η δασκαλα τους, τους ειχε φερει απο το σπιτι της καποια ζωα πλαστικα δεινοσαυρους και φιδακια,τους ειπα εαν ηθελαν να τους πω για τα φιδακια της πατριδος μας,και ηθελαν ,τους ειπα λοιπον οτι το Σαββατο θα τους φερω φωτογραφιες να δουν και να τους πω δυο λογια για το καθενα.  :D τωρα ,κατα ποσες θα φαω σφαλιαρες απο τους γονεις δεν ξερω!!

Αποσυνδεδεμένος p4ntel

• Active Member
  • *
« Απάντηση #10 στις: 08-06-12, 01:44:31 »
Αξίζει τον κόπο να ενημερώσεις τα παιδάκια.Κι εγώ έχω αντικρύσει πολλές φορές απορημένα βλέμματα κι έχω δεχτεί καζούρα όταν λέω πως δεν πρέπει να σκοτώνουμε τα φίδια, αλλά υπάρχουν και αρκετοί νοήμωνες άνθρωποι που με έχουν ακούσει, με αποτέλεσμα να έχουν σωθεί αρκετά ερπετά.
Πέρα από τα όποια ωφέλη για το οικοσύστημα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να καταλάβουν πως δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται τα φίδια του τόπου μας.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #11 στις: 08-06-12, 11:45:38 »
Χρειάζεται βέβαια προσοχή στο τι λέμε στα παιδιά. Υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν να πιάνουν όποιο φίδι βρίσκουν μπροστά τους.  Σκοπός είναι να έχουν μια πραγματική εικόνα των ερπετών και όχι παρεξηγημένη αλλά να τους περαστεί και το μήνυμα "κοιτάμε αλλά δεν αγγίζουμε".