Αποστολέας Θέμα: Ειδος Φιδιου στην Αιτολοακαρνανια  (Αναγνώστηκε 14590 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ελενη Κοντονικα

• Member
  • *
Ημουν στην ορεινη Αιτολοακαρνανια και με πλησιασε ενα φιδι στον κηπο του σπιτιου. Ερχοταν καταπανω μου απο πισω μου οταν στεκομουν και κοιταγα τα φασολια. Για μεγαλη μου τυχη γυρισα την στιγμη που ηταν περιπου 50 εκατοστα απο μενα. Κοιταξα ολα τα ειδη στο σαιτ σας αλλα δεν βρηκα κατι που να του μοιαζει. Ηταν γυρω στα 6 εκατοστα παχυ, το κεφαλι τριγωνικο ξεχωριζε απο το υπολοιπο σωμα, χρωμα μπεζ στο κατω μερος του και στην πλατη στο μηκος του μια ολοισια γραμμη καφε σκουρο περιπου 3-4 εκατοστα παχος, μηκος γυρω στο 1 μετρο, δεν προλαβα να δω την ουρα γιατι αιφνιδιαστικα και ετρεξα πιο περα. Μηπως ξερετε τι ειδος ειναι? Ευχαριστω.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Ειδος Φιδιου στην Αιτολοακαρνανια
« Απάντηση #1 στις: 29-06-12, 16:50:14 »
Γεια σου Ελένη, καλώς ήρθες στο φόρουμ!
Η αλήθεια είναι ότι η περιγραφή σου δεν με βοηθάει και πολύ. Οι διαστάσεις που δίνεις είναι δυσανάλογες για οποιοδήποτε ελληνικό είδος, κάτι που πιστεύω ότι οφείλεται σε λάθος εκτίμηση. Θα ήθελα αν μπορείς να μου πεις σε ποιο βουνό και σε τι υψόμετρο το είδες.

Ρίξε μια ματιά στις άποδες σαύρες μήπως σου θυμίζει κάποιο είδος κάτι.

Φίδια με σκουρότερες ρίγες στην περιοχή σου είναι τα:
Σπιτόφιδο (η ραβδωτή μορφή)
και Λαφιάτης

Είδες κάτι τέτοιο μήπως?

Αποσυνδεδεμένος Ελενη Κοντονικα

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 30-06-12, 01:20:23 »
Ευχαριστω και καλως σας βρηκα. Ο Λαφιατης πλησιαζει αυτο που ειδα οσον αφορα την ισια γραμμη στην πλατη αλλα σε αυτο που ειδα ηταν σιγουρα μασιφ η ριγα και σκουρα, καφε η μαυρο. Ισως να εκανα λαθος και να ηταν 4-5 εκατοστα το φιδι σε παχος αλλα σε γενικες γραμμες οι διαστασεις που περιγραφω ειναι καλη εκτιμηση. Η παχια ριγα της πλατης ηταν το κυριο χαρακτηριστικο και περισσευε περιπου ενα εκατοστο σε καθε πλευρα σε ανοιχτο μπεζ. Το χρωμα της κοιλιας ειχε αυτο το ανοιχτο μπεζ του Λαφιατη. Ταιριαζε απολυτα με το χρωμα του εδαφους της περιοχης εκει, ειναι μελιστα. Το κεφαλι του ηταν στο μπεζ χρωμα χωρις περαιτερω σημαδια. Προλαβα να δω την γλωσσα του που ροδιζε σε σχεση με το εδαφος και ηταν διχαλωτη στην ακρη. Ειμαι σχεδιαστρια/γλυπτης και κατεχω καλη εκτιμηση σε διαστασεις κλπ χωρις ομως να αποκλειω και την πιθανοτητα καποιου παρεκλισμου.   Πολυ ενδιαφερον οι αποδες σαυρες, ισως να ηταν κατι τετοιο. Το χωριο βρισκεται στον ορεινο Βαλτο σε 550 μετρα υψομετρο και πανω απο το χωριο ορθωνεται το βουνο μας Τα Λιντα που ειναι γυρω στα 1200. Εχουμε αρκετα φιδια στην περιοχη, οχιες και αλλα. Εχω δει και αλλον εναν τυπο απο αποσταση, ενα λεπτο φιδακι με μικρο μηκος 50-60 εκατοστα περιπου το οποιο ειναι μισο κιτρινο και το αλλο μισο πρασινο μπλε, οχι παραλληλα αλλα σε δυο κομματια. Σας ευχαριστω και παλι.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 30-06-12, 01:33:52 »
Για το δεύτερο φιδάκι η περιγραφή ταιριάζει πολύ με την Σαΐτα. Όσο για το πρώτο πιθανόν να ήταν κάποιος Λαφιάτης με λίγο ασυνήθιστο χρωματισμό. Ανάμεσα στις δύο μεσαίες ρίγες, ούτως ή άλλως το δέρμα του είναι λίγο πιο σκούρο από ότι στις πλευρές. Ίσως αυτός που είδες να ήταν ακόμα πιο σκούρος σε αυτή την περιοχή, έτσι ώστε να μοιάζει σαν ενιαία παχιά γραμμή.