Αποστολέας Θέμα: Αναγνώριση φιδιών  (Αναγνώστηκε 16012 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος amilo

• Regular Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
Αναγνώριση φιδιών
« στις: 30-06-12, 17:32:14 »
Καλησπερα.

Μετακομισα μονιμα στην ηπειρο και προσφατα ειχα επαφη με δυο φιδια, στα μερη μου το ενα το ονομαζουν μπουλιαρας δεν γνωριζω επιστημονικα πως λεγεται ηταν ενα μονοχρομο σκουρο καφε χωρις αλλα χαρακτηριστικα και ειχε μηκος περιπου 70-80εκ.

Το δευτερο δεν γνωριζω τι ηταν μοιαζει λιγο με το Νανόχεντρα μονο που ειχε ενα διαφορετικο σχεδιο απο αυτο που φαινεται στην προτελευταια φωτο και πρεπει να ηταν γυρω στα 10εκ, μηπως γνωριζεται ποιο μπορει να ηταν;

φωτογραφιες δεν τραβηξα γιατι δεν ειχα των χρονο καθως οταν με αντιληφθηκαν κρυφτηκαν στα χορτα.

Το λυπητερο εκει ειναι οτι ο κοσμος σκοτωνει τα φιδια γιατι τα θεωρουν ολα δηλητηριωδης, και εμενα με βλεπαν σαν εξωγηινο επειδη ειχα διαφορετικη αποψη.  >:(

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Αναγνώριση φιδιών
« Απάντηση #1 στις: 30-06-12, 18:00:15 »
Καλησπέρα amilo!
Από τις περιγραφές σου δεν μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα. Χρειάζονται και άλλα χαρακτηριστικά όπως αναλογίες σώματος-κεφαλιού-ουράς, σχετικό πάχος, σχήμα ματιών, κτλ.
Καφετί μονόχρωμα μπορεί να είναι τα:
Έφιος
Λιμνόφιδο
Λαφίτης του Ασκληπιού

αλλά και οι άποδες σαύρες

Τα χρώματα της Νανόχεντρας στην περιοχή και σε τόσο μικρό μέγεθος έχουν:
η κοινή Οχιά
και το Αγιόφιδο.

Δεν ξέρω αν μπορείς να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα από αυτά.

Αποσυνδεδεμένος amilo

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 01-07-12, 01:58:52 »
Καλησπέρα amilo!
Από τις περιγραφές σου δεν μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα. Χρειάζονται και άλλα χαρακτηριστικά όπως αναλογίες σώματος-κεφαλιού-ουράς, σχετικό πάχος, σχήμα ματιών, κτλ.
Καφετί μονόχρωμα μπορεί να είναι τα:
Έφιος
Λιμνόφιδο
Λαφίτης του Ασκληπιού

αλλά και οι άποδες σαύρες

Τα χρώματα της Νανόχεντρας στην περιοχή και σε τόσο μικρό μέγεθος έχουν:
η κοινή Οχιά
και το Αγιόφιδο.

Δεν ξέρω αν μπορείς να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα από αυτά.

Καλησπερα.

Μακαρι να μπορουσα να σου πω αναλογιες σωματος κεφαλιου, ουρας και ματιων, οσο για το παχος το πρωτο πρεπει να ηταν περιπου 10 το δευτερο φαινοταν μικρο γυρο στα 2 - 2,5.

Ολα εγιναν πολυ γρηγορα αυτα ηταν στο χαντακι μεταξυ αυλης του σπιτιου και μαγαζιου που χωριζει το σπιτι.

οσο για το πρωτο μοιαζει παρα πολυ με το πρωτο στην φωτο Λαφίτης του Ασκληπιού. Αλλα εδω περα το λενε μπουλιαρας, η περιγραφη που σου δινω ειναι μονο απο την ουρα και μεχρι ενα σημειο που προλαβα να δω καθαρα. Για το δευτερο θα δω αναλυτικα ολες της φωτο που εχεις στο site και θα επανελθω.

Αποσυνδεδεμένος amilo

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 02-07-12, 01:09:26 »
Βλεποντας της φωτο ειναι κατι μεταξυ του Vipera ursinii   και  Elaphe quatuorlineata δηλ απο το πρωτο link μονο το χρωμα της προτελευταιας φωτο χωρις το σχεδιο που εχει με μαυρο καφε και απο το δευτερο link  μονο την μαυρη γραμμη στην 3 φωτο.

Μηπως τωρα σε βοηθαει; :( αν οχι την εβδομαδα που θα ξανα ανεβω αν το βρω θα βγαλω (αν μου το επιτρεψει και προλαβω) φωτο και θα ανεβασω.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #4 στις: 02-07-12, 13:43:18 »
Η Νανόχεντρα απαντά σε μεγάλα υψόμετρα (συνήθως άνω των 1800), οπότε αν είδες το φίδι σε χαμηλό υψόμετρο τότε αποκλείουμε την Νανόχεντρα. Επίσης στα 10cm Λαφιάτης δεν υπάρχει μιας και οταν γεννιούνται είναι μεγαλύτεροι. Μάλλον είδες ανήλικη Στεφανοφόρο που έχει και τα χρώματα που περιγράφεις και το μέγεθος.

Αποσυνδεδεμένος amilo

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 04-07-12, 02:14:12 »
Η Νανόχεντρα απαντά σε μεγάλα υψόμετρα (συνήθως άνω των 1800), οπότε αν είδες το φίδι σε χαμηλό υψόμετρο τότε αποκλείουμε την Νανόχεντρα.
Υπαρχει περιπτωση να κατεβηκε ποιο χαμηλα λογο τροφης; Ξεχασα να αναφερω οτι εχω γατες και μερικες φορες της δινω γαλα κατι που ελκυει τα φιδια.

Αποσυνδεδεμένος Vonzip

• Moderator
« Απάντηση #6 στις: 04-07-12, 22:50:45 »
Η Νανόχεντρα απαντά σε μεγάλα υψόμετρα (συνήθως άνω των 1800), οπότε αν είδες το φίδι σε χαμηλό υψόμετρο τότε αποκλείουμε την Νανόχεντρα.
Υπαρχει περιπτωση να κατεβηκε ποιο χαμηλα λογο τροφης; Ξεχασα να αναφερω οτι εχω γατες και μερικες φορες της δινω γαλα κατι που ελκυει τα φιδια.

Οχι,το γάλα δε προσελκύει τα φίδια.Αυτό είναι μύθος και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!
Μπορείς να διαβάσεις και άλλους μύθους εδώ
 :)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 06-07-12, 21:32:02 »

Η τροφή της Νανόχεντρας είναι μεγάλα αρθρόποδα. Είναι περιορισμένη σε μεγάλα υψόμετρα από την εποχή των παγετώνων. Είναι περιορισμένη σε μεγάλα υψόμετρα σχηματίζοντας μεμονωμένους πληθυσμούς και γι'αυτό βρίσκεται και σε μεγάλο κίνδυνο. Για πόσο πιο χαμηλά μιλάμε? Σε τι υψόμετρο είδες το φίδι?

Το γάλα πράγματι δεν προσελκύει τα φίδια. Τα φίδια δεν θα μπορούσαν καν να μεταβολίσουν το γάλα αν το έτρωγαν, γιατί δεν έχουν τα κατάλληλα ένζυμα. Επίσης το αγελαδινό γάλα είναι κακό και για τις γάτες  :) καλύτερα να το σταματήσεις  ;)

Αποσυνδεδεμένος pvassilis

• Member
  • *
« Απάντηση #8 στις: 06-02-17, 20:12:39 »
Ο μπούλιαρας στην Ήπειρο είναι το σαυρόφιδο [Pseudopus apodus] που το θεωρούν και τυφλό. Στο χωριό μου - Ήπειρος- υποστηρίζουν ότι βλέπει μόνο μια μέρα τη βδομάδα...δε θυμάμαι ποια μέρα συγκεκριμένα.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #9 στις: 07-02-17, 01:33:29 »
Ο μπούλιαρας στην Ήπειρο είναι το σαυρόφιδο [Pseudopus apodus] που το θεωρούν και τυφλό. Στο χωριό μου - Ήπειρος- υποστηρίζουν ότι βλέπει μόνο μια μέρα τη βδομάδα...δε θυμάμαι ποια μέρα συγκεκριμένα.

Ενδιαφέρον! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες Βασίλη και καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Είναι "Μπούλιαρας"; το έχεις γράψει σωστά;

Αποσυνδεδεμένος amilo

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #10 στις: 07-02-17, 14:37:03 »
Αν και θεμα του 2012 μετα απο τοσα χρονια μπορω να αναγνωρισω ορισμενα ειδη χαρη στην σελιδα σας.

Σωστα το εγραψε ο Βασιλης ετσι τα φωναζουν εδω περα η ντοπιοι, το κακο ειναι οτι νομιζουν οτι ειναι δηλητηριωδης και τα σκοτωνουν.