Αποστολέας Θέμα: Τριτωνας  (Αναγνώστηκε 13260 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος tsantos

• Member
  • *
Τριτωνας
« στις: 09-07-12, 03:22:18 »
Καλημερα και καλως σας βρηκα!
Θα ηθελα να μου πειτε ποιος τριτωνας ειναι αυτος που βρηκα και αν ανηκει στα ειδη υπο προστασια.
Σας ευχαριστω εκ τον προτερων.

Uploaded with ImageShack.us

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Τριτωνας
« Απάντηση #1 στις: 09-07-12, 03:50:43 »
Γεια σου tsantos, καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Ο τρίτωνας της φωτογραφίας είναι του είδους Lissotriton vulgaris και προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα υπ’αρ.67, ΦΕΚ 23/Α/30-1-81, καθώς και από την Σύμβαση της Βέρνης. Άλλωστε όλα τα είδη της οικογένειας Salamandridae της χώρας μας προστατεύονται αλλά και όλα τα ερπετά και τα αμφίβια της Ελλάδας στο σύνολό τους προστατεύονται από τουλάχιστον μία νομοθετική διάταξη.

Δεν ξέρω αν σκόπευες να τον κρατήσεις, πάντως εγώ σου προτείνω να τον απελευθερώσεις στο σημείο που βρέθηκε το συντομότερο για να μπορέσει να τραφεί σωστά και να βρεθεί στις κατάλληλες συνθήκες ώστε να επιβιώσει. Εκτός από το ότι είναι παράνομο να αιχμαλωτίζουμε τέτοια ζώα δεν είναι και ηθικά σωστό. Είναι πολύ πιο ωραίο και εποικοδομητικό να παρατηρείς τα ζώα αυτά στο φυσικό τους περιβάλλον.

Αποσυνδεδεμένος tsantos

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 09-07-12, 06:14:01 »
Σε ευχαριστω για το καλωσορισμα και για την γρηγορη απαντηση!
Επειδη εχω χρονια ενυδρεια και γενικα ειμαι "αρρωστος" με τα ψαρια,πριν απο δυο μηνες περιπου αποφασισα να γυρισω ολες τις λιμνες και τα ποταμια της Κερκυρας (οσο υπαρχουν ακομα) οπου μενω και να καταγραψω τι ζει στα νερα τους ως επι το πλειστον απο ψαρια,σαληγκαρια,καβουρια και γαριδες,(στα ποταμια στα ψηλα τους σημεια πριν γινουν υφαλμυρα) ετσι λοιπον χθες πηγα σε ενα ποταμι που δεν θα αναφερω το ονομα του για ευνοητους λογους και βρηκα ψαρια,καβουρια και τον τριτωνα,μαζευτηκαν ολα αυτα για ταυτοποιηση και μετα θα ελευθερωθουν.Τα καβουρια ταυτοποιηθηκαν και ειναι τα potamon fluviatile,ο τριτωνας χαρη σε σενα εμαθα ποιος ειναι και τα ψαρια επειδη ειναι μικρα και δεν δειχνουν ακομα μπηκαν σε ενα ενυδρειο με τις ιδιες παραμετρους νερου με το ποταμου μεχρι να βρω και αυτα ποια ειναι.
Σε ευχαριστω κα παλι!
και μια φωτο απ τον καβουρα

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 09-07-12, 11:40:14 »
Μόνο προσοχή στην απελευθέρωση του τρίτωνα, όπως και τα ψάρια έτσι κι αυτός επειδή είναι μικρός θα χρειαστεί προσαρμογή, αλλιώς είναι επικίνδυνο γι'αυτόν.

Αποσυνδεδεμένος tsantos

• Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 09-07-12, 17:43:35 »
Μην ανυσηχεις  ;) ολα μια χαρα θα πανε,εχω σταμπαρει την πετρα που τον πηρα,θα του κανω κ ενα μισαωρο προσαρμογη και μετα θα τον αφησω.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 09-07-12, 18:30:09 »
Το καλύτερο βέβαια είναι να μην απομακρύνονται από το σημείο που βρίσκονται γιατί αλλάζοντας τις συνθήκες κινδυνεύουν. Περισσότερο όμως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μεταφορά παθογόνων και παρασιτικών μικροοργανισμών από τα ενυδρεία στο φυσικό περιβάλλον.

Αποσυνδεδεμένος tsantos

• Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 09-07-12, 21:08:54 »
Δεν τον εχω βαλει σε ενυδρειο,σε δοχειο πλαστικο ειναι με νερο απ το ποταμι.

Αποσυνδεδεμένος crf

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 01-08-12, 15:32:13 »
tsantos μπορείς να τα φωτογραφίζεις επιτόπου σε δοχεία με νερό και να τα αφήνεις έτσι πολύ γρήγορα πάλι πίσω στο χώρο τους   ;) . Έτσι και αυτά ταλαιπορούνται λιγότερο και εσύ έχεις φωτογραφίες για αναγνώριση. Αν είναι ερπετό ή αμφίβιο ανέβασε φωτό εδώ, αν είναι κάτι άλλο μπορείς να ανεβάσεις φωτό εδώ( https://www.facebook.com/groups/330623170293210/ ) αν έχεις facebook.

Αποσυνδεδεμένος tsantos

• Member
  • *
« Απάντηση #8 στις: 01-08-12, 19:54:21 »
Πλεον ετσι οπως το λες το κανω crf, ηταν η πρωτη φορα που επιασα καποιο ζωακι και ειχα μαζι μου μονο σακουλακια και η σακουλα το παραμορφωνε τοσο μικρο ζωακι,αναγκαστικα το πηγα σπιτι αλλα την επομενη μερα το αφησα στην πετρα του.
Ευχαριστω για τη διευθυνση.