Καλησπέρα και από εδώ!
Δυστυχώς στις περιγραφές των φιδιών τα χρώματα και τα σχήματα είναι υποκειμενικά και δεν μπορούμε ποτέ να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα για το είδος χωρίς φωτογραφία, εκτός κι αν η περιγραφή "βγάζει μάτι". Η συγκεκριμένη περιγραφή δεν με βοηθάει και πολύ, καθώς φίδι με 2 ζικγ-ζαγκ δεν έχουμε στην Ελλάδα. Η Οχιά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι συνήθως αυτού του τύπου:






Όπως βλέπεις οι αποχρώσεις ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, αλλά και το κάθε ξεχωριστό άτομο. Πάντα όμως το "φόντο" κυμαίνεται από γκρι ως ανοιχτό καφέ και το σχέδιο (ζιγκ-ζαγκ) από καφέ έως μαύρο. Δεδομένου όμως ότι αρκετοί περιγράφουν και τον
Έφιο ως πράσινο φίδι, ενώ είναι γκριζο-καφέ, αλλά και της μεγάλης ποικιλομορφίας που έχουν τα ερπετα, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι το φίδι που είδες ήταν Οχιά (λόγω περιγραφής χρώματος).
Ίσως περισσότερα στοιχεία με βοηθήσουν, όπως το μήκος του φιδιού κατ'εκτίμηση, το πάχος του σχετικά με το μήκος του (κοντόχοντρο ή μακρόστενο φίδι;), κάποια ιδιαιτερότητα στην κίνηση, το σχετικό μήκος της ουράς, το σχήμα του κεφαλιού, κτλ.
Όταν έψαχνες στις φωτογραφίες επέλεγες να ανοίξεις τα φίδια που μοιάζουν σε αυτό που είδες σύμφωνα με αυτό που έβλεπες στις μικρογραφίες του καταλόγου, ή τα άνοιγες όλα ανεξαιρέτως της μικρογραφίας και έβλεπες όλες τις φωτογραφίες του κάθε είδους? Ρωτάω γιατί δυστυχώς πολλά είναι τα είδη που έχουν άλλο χρωματισμό σε νεαρή ηλικία και τελείως διαφορετικό στην ενήλικη φάση ή μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων και αυτό δεν μπορώ να το αποδώσω σε όλες τις μικρογραφίες.
Ρίξε αν θέλεις μια ματιά σε όλες τις φωτογραφίες των παρακάτω ειδών (που απαντούν στην περιοχή σου) για να δεις τι εννοώ:
ΈφιοςΣαπίτηςΝερόφιδοΛαφιάτηςΣπιτόφιδο (τα ραβδωτά άτομα ίσως ταιριάζουν και στην περιγραφή σου)
και μια άποδη σαύρα της περιοχής που μπερδεύεται με φίδι:
Τυφλίτης