Αποστολέας Θέμα: φιδι σε ασφαλτο  (Αναγνώστηκε 7702 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος great

• Active Member
  • *
φιδι σε ασφαλτο
« στις: 13-12-12, 10:01:31 »
γεια σε ολους ! λοιπον θα ηθελα να με βοηθησετε σε κατι . το καλοκαιρι παντα ΣΚ την κανω απο την πολη μου και πηγαίνω θαλασσα . ενα απογευμα , και ενω οδηγουσα σε μια περιοχη που φημίζεται  για τα φιδια  του , στο νομο μου , ειδα στην ασφαλτο μια τεραστια δεντρογαλια , να δινει μαχες να κινηθεί στην ασφαλτο , να περασει απεναντι . κατεβηκα με την κορη μου , και οταν την πλησιασα , ακουγα χαρακτιριστικα το θορυβο των φολίδων που εκανε στην ασφαλτο,  στην προσπαθεια της να φυγει. κοιταξα αν την ειχε πατησει κανα αυτοκινητο .. αλλα ηταν μια χαρα . με ενα ξυλο δυνατο , την απομακρυνα απο τον δρομο , μιας και ηταν μεγαλο φίδι , και την πηγα κοντα σε μεγαλους βραχους . την ιδια στιγμη , και αν θελετε το πιστεύεται , έμεινε ακινητο για δευτερολεπτα , και με κοιταγε στα ματια . οπως το ακουτε αυτο. στην συνεχεια χωθηκε σε μια μεγαλη τρυπα και εξαφανηστηκε . θελω λοιπον χωρις να σας κουραζω να ρωτησω . εχουν  προβλημα στην κηνηση τους σε ασφαλτο ? μηπως γι'αυτο και υπαρχουν τοσες δεντρογαλιές σκοτωμένες καθε καλοκαιρι ?   εχει τυχει σε καποιον αλλο κατι τετοιο ? Sn::T
Oι άνθρωποι είμαστε ηθικά πρωτόγονοι, και το χειρότερο ? δεν μαθαίνουμε ουτε από τα ζώα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: φιδι σε ασφαλτο
« Απάντηση #1 στις: 13-12-12, 12:49:02 »
Καλησπέρα Παναγιώτη.
Καταρχήν οι Δενδρογαλιές είναι σχετικά μικρά φίδια, προφανώς χρησιμοποιείς λανθασμένα την ονομασία αυτή για κάποιο άλλο είδος γιατί αυτό το όνομα του έχει δοθεί στην περιοχή σου  ;). Αν θέλεις πες μου τον νομό και κάνε μου μια περιγραφή του φιδιού μήπως και μπορέσουμε να το αναγνωρίσουμε, εκτός κι αν το έχεις ήδη αναγνωρίσει από το ευρετήριο της κεντρικής σελίδας.
Πράγματι τα φίδια αντιμετωπίζουν πρόβλημα κίνησης σε λείες επιφάνειες, όπως είναι και η άσφαλτος (ειδικά στη χώρας μας :- ). Μεγαλύτερο πρόβλημα μάλιστα αντιμετωπίζουν οι άποδες σαύρες (τον λόγο μπορείς να τον διαβάσεις στο άρθρο "Φίδι ή... άποδη σαύρα;"). Λόγω του ότι δεν έχουν άκρα πρέπει να υπάρχουν εξέχοντα σημεία τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν για να "σπρώξουν" το σώμα τους για να κινηθούν.

Υ.Γ. πάντως έτσι όπως το περιγράφεις μου δίνεις την εικόνα ενός τραυματισμένου φιδιού. Μερικές φορές κάποιο φίδι μπορεί να τραυματιστεί στην άσφαλτο χωρίς να έχει εμφανή εξωτερικά σημάδια τραυματισμού.

Αποσυνδεδεμένος great

• Active Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 13-12-12, 17:36:33 »
ειδατε ? τελικα απο τοπο σε τοπο , χρησιμοποιουν και λαθος ονοματα στα φιδια . οποτε τωρα  , εχω δυο απορειες . λοιπον . το φιδι ηταν αρκετα μεγαλο πανω απο μετρο . και χοντρο , περιπου να δωσω μια ιδεα ( φ 45 ) . το χρωμα του τωρα ηταν γκρι -λαδι  απο πανω και απο κατω ανοιχτο μπεζ και κιτρινιζε . κεφαλι σε σχημα οπως το θαμνοφιδο περιπου , και ομοιόμορφο τελειωμα του σωματος  στην ουρα , οχι οπως ειναι της οχιας . οχι δεν ηταν τραυματισμένο γιατι οταν το αφησα η κινηση του εγεινε απολυτα φυσιολογικη , με ολη την ομορφιά της κινησης ενος ερπετου . η περιοχη που μιλαω ειναι στο ξηρομερο αιτ/νιας . ξερος και βραχωδης τοπος αλλα και με βελανιδοδασος , με μεγαλες θερμοκρασιες το καλοκαιρι . . αυτη την ονομασια του δινουν εδω .  . να πω και κατι οτι σαν αυτο το  φιδι αλλα σε τεραστιες αναλογιες το ειχα δει εδω και παρα πολλα χρονια σε καποιο σημειο που ειχα παει με την μηχανη μου βολτα ,. οταν κοιταξα τυχαια επανω στο πευκο δεν το πιστευα . τεραστιο .εκει ειχαν και πολλες φωλιες πουλια .  αν δεν με γελα η μνημη μου ηταν  σαν αυτο . γενικα  τετοιου ειδους φιδια εχουμε εδω . καιρος να μαθω και το πραγματικο του ονομα . κοιταξα ευρετιριο αλλα τι να πρωτοδω ! :D. ευχαριστω προκαταβολικα για την βοηθεια . καιρος να  μαθω τις ακριβεις ονομασιες των καποιων φιδιων  .
Oι άνθρωποι είμαστε ηθικά πρωτόγονοι, και το χειρότερο ? δεν μαθαίνουμε ουτε από τα ζώα.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 13-12-12, 17:48:07 »
ομοιόμορφο το χρώμα ή είχε και γραμμές κατά μήκος?

Αποσυνδεδεμένος great

• Active Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 13-12-12, 21:04:03 »
οχι ... οχι . δεν υπηρχαν γραμες δεν υπηρχαν τιποτα απο σημαδια χρωματος η βουλες . ομοιομορφο γκριζοπρασινο , και απο κατω  μπεζ και ψιλοκιτρινιζε . το μονο που ειδα στο ευρετηριο , και μιαζει  ειναι ο σαπιτης , αλλα δεν ηταν ετσι το κεφαλι του . να εχει κονχες . ηταν ποιο ομαλο απο πανω . τι να πω ... θα ρωτησω περισσοτερα , και θα σας πω μηπως και βοηθησω , να λυθει και η απορία μου  ;D . παντος και στο ιντερνετ που εψαξα , για φιδια ξηρομερου , λεει και εκει οτι υπαρχουν δεντρογαλιες , αλλα δεν ξερω αν εννοούν σαν αυτη που ειδα εγω η την κανονικη .ευχαριστω για τον χρονο σας  :)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 13-12-12, 21:24:58 »
Οι δενδρογαλιά είναι αυτή. Η περιγραφή σου θυμίζει Έφιο ή Σαπίτη. Ρίξε και μια ματιά σε όλες τις φωτογραφιες του Γιατρόφιδου. Υπάρχουν όλα τα παραπάνω στην περιοχή που αναφέρεις.

Αποσυνδεδεμένος great

• Active Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 14-12-12, 09:53:38 »
ευχαριστω αλλη μια φορα για την υπομονη σου . λοιπον περισσοτερο και λογου μεγεθους , συγκλίνει με τον εφιο . αν και δεν υπηρχε πουθενα αυτο το ελαφρυ κοκκινο κατω η διπλα στο κεφαλι του . βεβαια απο περιοχη σε περιοχη σιγουρα μπορει να υπαρχει και καποια διαφορα χρωματος , αναλογα και με το περιβαλον  που ζει καθε ζωο . η ανοιξη δεν ειναι μακρια , σιγουρα θα εχω συναντηση ξανα , με την πρωτη ευκαιρια ανεβαζω φωτο , και σιγουρεύομαι 100% μετα . εδω παντος του δωσανε λαθος απο οτι βλεπω σε αυτο το υπεροχο site το ονομα δεντρογαλια , γιατι και σε μενα καποιος θα μου το ειπε οτι το λενε ετσι , και το λεω και εγω .γενικα τα φιδια παντα στον ανθρωπο δημιουργουσαν ενα φοβο με δεος μαζι , εξου και μεγαλες αλιωσεις γυρω απο ειδη και η αγνοια γενικα γι'αυτα τα πλασματα . και θα πω και ενα ποσοστο . οτι το 80% τουλαχιστον του ελληνικου λαου πιστευει οτι ολα τα φιδια τσιμπανε και εχουν δηλητήριο. και σε αλλο μπλογκ που ειδα απο την περιοχη που μιλαμε , λεει οτι ο σαπιτης δημιουργει σαπισμα  αν δαγκωσει , οπως επισεις οτι επιτίθενται τα φιδια οταν ειναι γεννημενα . υπαρχει πολυ ανακρίβεια  γιατι δεν υπαρχει ενημερωση . παιδεία με λιγα λογια , απο τις πρωτες ταξεις του σχολειου στην βιολογια , στην ελληνικη πανιδα . απαραδεκτο να μην γνωριζουμε ποιο φιδι ειναι δηλιτηριωδες , ειναι θεμα ζωης και θανατου , και για τα δυο ειδη .και για τον ανθρωπο και για το φιδι . δυστυχώς καταντησαμε να γνωριζουμε ποιο καλα τα ξενα ειδη ,  που κακος  εχουν γεμισει  τα πετ σοπ , και απειλουν αυτα που εξαφανιζωνται, να μεταλαξουν επικίνδυνα τα τοπικα ειδη ... ευχαριστω και παλι για το χρονο σου .  :) 

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 14-12-12, 14:13:55 »
Οι τοπικές ονομασίες δεν παίζουν και πολύ ρόλο, έτσι κι αλλιώς γεννιούνται από το λαό για δική του χρήση και συνεννόηση. Σε κάθε περιοχή οι ονομασίες είναι διαφορετικές. Κάποιες ονομασίες βέβαια προσδίδουν άδικα σε κάποια είδη ιδιότητες που δεν έχουν και κακοφημία, όπως για παράδειγμα η ονομασία "Αστρίτης" που δίνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σε είδη ακίνδυνα, μη δηλητηριώδη, όπως το Σπιτόφιδο.

Παράθεση
...υπαρχει πολυ ανακρίβεια  γιατι δεν υπαρχει ενημερωση . παιδεία με λιγα λογια , απο τις πρωτες ταξεις του σχολειου στην βιολογια , στην ελληνικη πανιδα . απαραδεκτο να μην γνωριζουμε ποιο φιδι ειναι δηλιτηριωδες , ειναι θεμα ζωης και θανατου , και για τα δυο ειδη .και για τον ανθρωπο και για το φιδι . δυστυχώς καταντησαμε να γνωριζουμε ποιο καλα τα ξενα ειδη ,  που κακος  εχουν γεμισει  τα πετ σοπ...

Πάρα πολύ σωστά όλα αυτά, θα συμφωνήσω μαζί σου σε κάθε λέξη. Το κλειδί για να αλλάξει κάτι όσον αφορά την ισχύουσα νοοτροπία και τις πεποιθήσεις μας είναι η ενημέρωση από μικρές κιόλας ηλικίες. Στο σχολείο, όπως το είπες. Πίστεψέ με είναι ένας από τους προσωπικούς μου στόχους. Όπως επίσης να σταματήσει και το εμπόριο των άγριων ζώων απο πετσοπ και διάφορους διακινητές. Τα ζώα αυτά δεν ανήκουν σε γυάλες, η θέση τους είναι στη φύση και δεν χαίρονται την "παρέα" μας καθόλου. Συν όλα τα άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν κατά τις απελευθερώσεις...