Αποστολέας Θέμα: Έλεγχος τρωκτικών  (Αναγνώστηκε 18224 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Maverick

• Member
  • *
Έλεγχος τρωκτικών
« στις: 03-07-12, 12:22:36 »
Καλησπέρα και καλό μήνα! Στο εξοχικό μας στη Λευκάδα αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τρωκτικά.. Κυρίως αρουραίους που βρίσκονται στη στέγη μεταξύ κεραμιδιών και οροφής όπου οι γατούλες της γειτονίας δεν μπορούν να κάνουν κάτι... Το πρόβλημα είναι ότι το σπίτι έχει κήπο με δέντρα και μερικά κλαδιά ακουμπούν στη στέγη (οπότε πιστεύω από εκεί βρίσκουν πρόσβαση). Γενικά προσπαθούμε να τα κλαδεύουμε όσο γίνεται για να μην φτάνουν εκεί αλλά δεν είμαστε και πάντα εκεί... Δεν έχουμε κάποιο είδος τροφής που να προτιμάνε (σιτάρι, καλαμπόκι κλπ) αλλά απ'ότι ξέρω έχουν φάει όλο το μονωτικό υλικό μεταξύ της ξύλινης οροφής και των κεραμιδιών (ίσως για να κινούνται πιο εύκολα?). Τα βράδια κάνουν κάτι "περατζάδες" και νομίζεις ότι τρέχουν σκυλιά στη στέγη!

Γενικά η θεία μου έχει δοκιμάσει διάφορα φάρμακα (και αυτά που τα "μουμιοποιούν") αλλά δεν μπορείς να τα εξολοθρεύσεις όλα. Γενικά δε μου αρέσει σαν τρόπος (να τα σκοτώνεις δηλαδή) και υπάρχει και ο κίνδυνος να δηλητηριαστεί και καμια γάτα...

Είπα να ρωτήσω και εδώ αν έχει κανένας εμπειρία από κάποια μέθοδο αναίμακτης απομάκρυνσής τους (όχι φάρμακα, φάκες και λοιπά).

Πχ αυτού του είδους τα προιόντα κάνουν δουλειά;

http://www.telemarketing.gr/default....696&ct=80&la=1

http://www.ebay.com/itm/Ultrasonic-E...item231b51b853

Είναι ασφαλή; Γενικά είμαι πολύ επιφυλακτικός...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Έλεγχος τρωκτικών
« Απάντηση #1 στις: 03-07-12, 15:12:26 »
Καλησπέρα Maverick!
Τα λινκ σου δεν δουλεύουν σωστά αλλά ούτως ή άλλως εγώ προσωπικά δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση αυτή. Δεν έχω ακούσει για κάποιο προϊόν πέραν των δηλητηρίων που να έχει αποτελέσματα στην απώθηση τρωκτικών. Εκτός από τα κλαδιά τα τρωκτικά αναρριχώνται πολύ εύκολα και σε τοίχους όταν αυτοί έχουν τραχιά επιφάνεια, όπως "πεταχτό" σοβά, ή αρμούς, κτλ. Τα καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ανοίξετε την σκεπή, να τα διώξετε και να φράξετε καλά τις τρύπες ώστε να μην ξαναμπούν.

Αποσυνδεδεμένος Maverick

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 03-07-12, 16:32:08 »
Και τραχύ τοίχο έχουμε και απ'όλα  ;D Θα δοκιμάσω να σηκώσω μερικά κεραμίδια να δω τι γίνεται και που υπάρχουν τρύπες... Μήπως ξέρεις ποια είδη γλαυκομόρφων συναντάμε στην περιοχή (γιατί μόνο γκιώνηδες ακούω και βλέπω εκει); Κάπου διάβασα ότι μπορεί να βάλει κανεις φωλιές και να τις προσελκύσει για έλεγχο του πληθυσμού. Φυσικά οχι για άμεση αντιμετώπιση αλλά σαν ιδέα θα μου άρεσε...

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 03-07-12, 16:40:03 »
Λογικά και Tyto alba θα έχετε ίσως και Νανόμπουφους, αλλά δεν γνωρίζω πόσο εύκολο ή καν εφικτό είναι να προσελκύσεις κάποιο τέτοιο πουλί.

Αποσυνδεδεμένος Maverick

• Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 12-09-12, 15:42:08 »
Τελικά προχώρησα στην κατασκευή φωλιάς πειραματικά  :) Τα ξύλα αγοράστηκαν (και κόπηκαν) από το Praktiker, για την ακρίβεια κόντρα πλακέ θαλάσσης 12mm (γύρω στα 30 ευρώ το τμ). Στη συνέχεια συναρμολογήθηκε το 'κουτί', μπήκε ένα είδος μονωτικού υλικού (σαν σιλικόνη για ξύλο) στις διάφορες ενώσεις και μπήκαν οι βίδες. Δημιουργήθηκε και μία πορτούλα για καθαρισμό (αν χρειαστεί). Μετά το το έβαψα και το στερέωσα σε μία ελιά που είναι σχετικά απομονωμένη από τον υπόλοιπο κήπο για να μην ενοχλούνται οι πιθανοί κάτοικοι από την ανθρώπινη παρουσία.
Η περιοχή φαίνεται να έχει χουρχουριστές (Strix aluco) (έχει αναφερθεί στο νησί: http://www.zoosos.gr/article/1960/ti-leei-ekpaz-gia-ton-neosso-hourhouriste-apo-ten-leukada) και ίσως περιστασιακά γλαύκες (Tyto alba) οπότε ελπίζουμε κάτι τέτοιο να μας επισκευθεί (κατά την Άνοιξη)  ;)
Αφού το τελείωσα, βρήκα στο υπόγειο ξεχασμένο ένα ξύλινο κουτί (συσκευασία κρασιών). Έτσι με μερικές τροποιήσεις (κυριώς μία 90άρα τρύπα με το ποτηροτρύπανο) μετατράπηκε και αυτό σε φωλιά για κάποιο μικρότερο είδος (γκιόνη - Otus scops, ή μικρή κουκουβάγια - Athene noctua). Αυτά σίγουρα απαντούν στην περιοχή γιατί έχουν "μπουκάρει" κατά καιρούς στο σπίτι  ;D  Και αυτό με τη σειρά του κρεμάστηκε σε κοντινό κυπαρίσσι.

Πάρτε μερικες φώτος από το project:

Θα σας ενημερώσω αν έχουμε κάτι νέο  :)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 12-09-12, 16:15:04 »
Η ιδέα είναι πολύ καλή και είμαι περίεργος να δω αν τελικά θα προτιμηθούν και από ποια είδη.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι λόγω υλικού θα σαπίσουν γρήγορα... :-
Ίσως πρέπει να τα καλύψεις με κάποιο στεγανωτικό, μη τοξικό.

Αποσυνδεδεμένος apiliotis

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #6 στις: 12-09-12, 19:21:58 »
Πιθανόν και η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρία  να μπορεί να σας δώσει καμιά ιδέα για τις φωλιές.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 14-09-12, 23:03:13 »
Με την πρώτη ευκαιρία θα ρωτήσω  ;)