Αποστολέας Θέμα: Κατασχέθηκαν 11 ελληνικά φίδια από την παράνομη πολυδιαφημισμένη έκθεση «Snakes»  (Αναγνώστηκε 3856 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.968
    • Herpetofauna of Greece
Αναδημοσίευση από: zoosos.grΚατάφεραν αυθημερόν το ακατόρθωτο!

Η αγαστή συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στην Θεσσαλονίκη και στην Αίγινα με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή έφερε σημαντικά αποτελέσματα, αφού κατασχέθηκαν σήμερα από την πολυδιαφημισμένη έκθεση «Snakes» 11 ελληνικά φίδια, τα οποία παρουσιάζονταν εκεί ως εκθέματα, ενώ η νομοθεσία απαγορεύει ακόμα και την αιχμαλωσία τους.

Το www.zoosos.gr το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο. και των Ε.Κ.Π.Α.Ζ. για την επικείμενη έκθεση με ερπετά που άνοιξε σήμερα για το κοινό.

Αναφέραμε και στους διοργανωτές δηλαδή στους εκπροσώπους της εταιρίας SportsUnited Α.Ε. ότι η έκθεση κάθε είδους ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό απαγορεύεται – καθώς δήλωσαν άγνοια της σχετικής νομοθεσίας – όμως διαβάζοντας το σχετικό δελτίο Τύπου, που μας εστάλη, διαπιστώσαμε ότι η έκθεση περιλαμβάνει και φίδια από την Ελλάδα, τα οποία προστατεύονται διεθνώς και δεν επιτρέπεται να αιχμαλωτίζονται πόσο μάλλον να εκτίθενται και μάλιστα με αντίτιμο (αφού το κόστος του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ).

Σήμερα το πρωί ο Στέλιος Γερονυμάκης (εκ μέρους του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Θεσσαλονίκης), η Ματίνα Πάλλη (απ’ το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Αίγινας), ο Μάνθος Αρμπελιάς (απ’ την Π.Φ.Π.Ο.) καθώς και η δημοσιογράφος του www.zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου επικοινώνησαν αρχικά με το Δασαρχείο Πεντέλης και στη συνέχεια με τον ομοσπονδιακό θηροφύλακα Αλέκο Κόκκαλη, ο οποίος έσπευσε επί τόπου για τα περαιτέρω.

Πολύ σύντομα μετά τον σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε, ότι τα 11 ελληνικά φίδια (Οχιά της Μήλου, Οχιά, Σπιτόφιδο, Αγιόφιδο, Δενδρογαλιά, Λαφιάτης, Σαπίτης) έπρεπε να κατασχεθούν. Και αυτό συνέβη και παρουσία των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας Αμαρουσίου, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Γιώργου Παπαπαδιά, του δασονόμου Κώστα Μούγιου και του δασοφύλακα Κώστα Βούλγαρη που ήρθαν από το Δασαρχείο Πεντέλης.

Οι εκπρόσωποι του Δασαρχείου Πεντέλης έσπευσαν στον χώρο της έκθεσης εξαιτίας της πίεσης που τους ασκήθηκε από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και τον κ. Κόκκαλη, καθώς στην επικοινωνία που είχε αρχικά νωρίς το πρωί το συγκεκριμένο δασαρχείο με τους εκπροσώπους των Ε.Κ.Π.Α.Ζ. δήλωνε αδυναμία να στείλει υπάλληλο του λόγω έλλειψης προσωπικού!

Τα κατέσχεσαν και τα έβγαλαν από την πίσω πόρτα του εμπορικού κέντρου

Ο Στέλιος Γερονυμάκης, που ταξίδεψε από την Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό τον σκοπό προχώρησε στην περισυλλογή των φιδιών (δύο εκ των οποίων έχουν εξαιρετικά τοξικό δηλητήριο) μαζί με τον «ιδιοκτήτη» τους  Θοδωρή Καραλή, ο οποίος όπως μας είπε δεν γνώριζε, ότι είναι παράνομο να τα κατέχει και να κερδοσκοπεί χρησιμοποιώντας τα.Τα ερπετά τοποθετήθηκαν πολύ προσεχτικά σε ειδικούς σάκους και στη συνέχεια σε τάπερ και αυτή την ώρα ταξιδεύουν για τη Θεσσαλονίκη.

 Μάλιστα βγήκαν από την πίσω πόρτα του εμπορικού κέντρου The Mall Athens για λόγους ασφάλειας!

 Εκεί στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Θεσσαλονίκης, αφού τους γίνει τεστ DNA για την ταυτοποίηση τους είδους, και της περιοχής στην οποία πρέπει ζουν στο φυσικό περιβάλλον, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση τους την κατάλληλη εποχή.

 Όμως πέρα από το διαδικαστικό του πράγματος και το γεγονός ότι αύριο θα κατατεθεί μήνυση και θα σχηματιστεί η δικογραφία από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και εις βάρος της Sports United Α.Ε., που διοργανώνει την έκθεση, και εις βάρος του Θοδωρή Καραλή, που παρανόμως τα κατείχε, έχει αξία να αναφερθούμε στο τι μας είχε αυτός ο άνθρωπος σχετικά με την διαδικασία «εξουσιοδότησης» που είχε από τις «αρμόδιες» υπηρεσίες για την αιχμαλωσία των φιδιών.

 Δείτε εδώ τα βίντεο με τα φίδια που κατασχέθηκαν:

http://youtu.be/iyycD1u3zt4

http://youtu.be/SRx29KD-SZI

http://youtu.be/7VbtqM5d1lA

http://youtu.be/FAaMJKKYUk4

http://youtu.be/BD54FCHvFrk

http://youtu.be/4KzbyrSkgiY

Τα εκμεταλλεύεται επειδή τα λατρεύει!

  Ο κ. Καραλής μας εξήγησε ότι η οικογένεια του επί 27 χρόνια κάνει αυτή τη δουλειά! Τόνισε πως τα λατρεύει και ότι θέλει να τα εκθέτει για να μαθαίνουν τα παιδιά να τα αγαπούν και οι μεγάλοι να μην τα σκοτώνουν.

 Ανέφερε επανειλημμένα ότι μένει στην Πάτρα και πως έχει έρθει ο ίδιος σε επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και έχει ζητήσει κάθε φορά που έχουν τηλεφώνημα για φίδι μέσα ή κοντά σε οικία (μαγαζί, Ι.Χ.) να τον καλούν για να τα μαζεύει εκείνος, επειδή γνωρίζει πώς να το κάνει γιατί λυπάται που τα σκοτώνουν.

 Όπως ανέφερε, δεν γνώριζε ότι η αιχμαλωσία ελληνικών φιδιών απαγορεύεται! Σημείωσε δε ότι μαζεύει δεκάδες φίδια πολλών ειδών στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, τα περισσότερα τα απελευθερώνει και κάποια τα κρατάει αιχμάλωτα.

 Αυτά που αιχμαλωτίζει τα παρουσιάζει σε εκθέσεις που κάνει ανά την Ελλάδα (!), μέσα στην λυόμενη κατασκευή την οποία τοποθετεί όπου του δίνουν άδεια οι δήμοι στους οποίους απευθύνεται.

 Έτσι όπως μας είπε τους καλοκαιρινούς μήνες με αυτό το ερπετάριο βγάζει κάποια έξοδα, αφού αυτές οι παράνομες από κάθε άποψη εκθέσεις γίνονται φυσικά για κερδοσκοπικό σκοπό.

 Όταν οι εκπρόσωποι των Ε.Κ.Π.Α.Ζ. του μίλησαν για τη νομοθεσία, την ανάγκη προστασίας των ειδών αυτών, την παράνομη αιχμαλωσία και τις κυρώσεις φαινόταν σαστισμένος και τόνιζε πόσο τα αγαπάει!

 Όμως άναυδους μας αφήνει το γεγονός ότι κανείς Δήμος, ούτε η Πυροσβεστική, ούτε η Αστυνομία, ή άλλη υπηρεσία δεν ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα ενώ είναι όπως είπε ο ίδιος ευρέως γνωστός στην πόλη του!

Εκπαιδευτική η αιχμαλωσία ζώων;

 Ολοκληρωτικά σαστισμένοι από την κινητοποίηση των φιλοζωικών σωματείων και των συναρμόδιων αρχών ήταν και οι εκπρόσωποι της Sports United Α.Ε. οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι δεν είχαν κάτι τίποτα από όσα ορίζει η νομοθεσία, ώστε η έκθεση να είναι νόμιμη.

 Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Sports United Α.Ε.  Αντώνη Ζωγράφο, ο σκοπός αυτής της έκθεσης είναι κυρίως εκπαιδευτικός, γι’ αυτό και έχουν πάρει άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, ώστε οι μαθητές να την επισκέπτονται.

 Είναι ο ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποιούν όσοι υπερασπίζονται τις «εκπαιδευτικές» ******τούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο… Πώς μπορεί να είναι εκπαιδευτικό το θέαμα ζώων σε γυάλες, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί που ανήκουν, δηλαδή στα τροπικά δάση, στις ερήμους, στα ελληνικά νησιά κ.ο.κ.

Έκθεση με πολλούς χορηγούς χωρίς άδεια!

 Η SportsUnitedΑ.Ε.  δεν είχε πάρει καν την κατάλληλη άδεια από τον Δήμο Αμαρουσίου, αφού το έγγραφο που είδαμε αφορούσε την καταλληλότητα του εκθεσιακού χώρου και όχι τα ίδια τα ζώα!

 Τέτοιες άδειες δίνει η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία και απαιτούνται 30 μέρες για την έκδοση τους. Ο νόμος 4039/2012 ξεκάθαρα αναφέρει ότι απαγορεύεται η έκθεση κάθε είδους ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό και από αυτό εξαιρούνται μόνοι οι ζωολογικοί κήποι, κέντρα περίθαλψης, petshop, καταφύγια θηραμάτων. Το εμπορικό κέντρο δεν ανήκει σε καμιά από αυτές τις κατηγορίες.

 Αν ο νομικός σύμβουλος της Sports United Α.Ε. αντιδρούσε και αναφερόταν στην ερμηνεία του νόμου, εντούτοις η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία είναι αποφασισμένη βάσει των διατάξεων του 4039/2012 να επιδιώξει από αύριο ώστε να μπει λουκέτο στην έκθεση «Snakes» καθώς κάποτε στην Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι η αιχμαλωσία των ζώων δεν είναι φιλοζωία, δεν έχει εκπαιδευτικό σκοπό και στοχεύει μόνο στο κέρδος.

Νόμιμη η κατοχή εξωτικών ειδών

 Από την έρευνα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και του Δασαρχείου Πεντέλης διαπιστώθηκε ότι για τα υπόλοιπα εξωτικά είδη (φίδια, ιγκουάνα, καϊμάν) υπήρχαν έγγραφα CITES, που αποδεικνύουν ότι δεν έχουν αιχμαλωτιστεί από το φυσικό περιβάλλον αλλά είναι ζώα εκτροφής.

 Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε πως μας έκανε εξαιρετικά κακή εντύπωση το γεγονός ότι ένας εκ των χορηγών επικοινωνίας της έκθεσης είναι η ελληνική έκδοση του περιοδικού «NATIONAL GEOGRAFIC».

 Όλα τα άλλα M.M.E. που διαφημίζουν την έκθεση αυτή μπορείς να τα δικαιολογήσεις για άγνοια. Όμως το «NATIONAL GEOGRAFIC» που επικεντρώνεται σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, κουλτούρας των ανθρώπινων φυλών  και την ανάγκη προστασία τους θα έπρεπε να έχει ελέγξει το θέαμα που επικυρώνει με την υπογραφή του…

Περισσότερες φωτογραφίες

Αναδημοσίευση από: zoosos.gr