Αποστολέας Θέμα: Ακόμα ένα είδος αμφιβίου αποχαιρετά τον κόσμο μπροστά στα μάτια μας...  (Αναγνώστηκε 2788 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.967
    • Herpetofauna of Greece
Ο ένας από τους δύο τελευταίους βατράχους του είδους Ecnomiohyla rabborum πέθανε μειώνοντας τον πληθυσμό του είδους σε ένα και μοναδικό άτομο.

Οι δύο τελευταίοι βάτραχοι φιλοξενούνταν στον ζωολογικό κήπο της Ατλάντα σε μια ύστατη προσπάθεια σωτηρίας του είδους όταν ο ένας άρχισε να εμφανίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί αναγκάστηκαν να προβούν σε ευθανασία για να απαλλάξουν τον βάτραχο από τον αργό θάνατο αλλά και για να μπορέσουν να διατηρήσουν γενετικό υλικό για πιθανή μελλοντική χρήση. Ο βάτραχος που απέμεινε είναι αρσενικός και είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του είδους στον πλανήτη. Το μέλλον του είδους είναι πλέον καταδικασμένο.

Ο Ecnomiohyla rabborum απαντούσε στον Παναμά και ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα. Αργότερα η άφιξη του μύκητα που προκαλεί την μυκητιακή ασθένεια "Chytridiomycosis" που απειλεί τα αμφίβια σε όλο το κόσμο, σε συνδυασμό με την καταστροφή του ενδιαιτήματος του είδους από υποβάθμιση και αποψιλώσεις οδήγησε το είδος σε αποδεκατισμό. Η τελευταία παρατήρηση του είδους έγινε το 2007 και έκτοτε θεωρείται εξαφανισμένο στη φύση.

Σήμερα το ένα τρίτο όλων των αμφιβίων απειλείται με εξαφάνιση από την ρύπανση, την υποβάθμιση των βιότοπων, την κλιματική αλλαγή και τον μύκητα chytrid που εξαπλώνεται μέσω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε όλο τον πλανήτη...

Για το herpetofauna.gr
Πηγή πληροφοριών και φωτογραφίας: ARKive blog