Αποστολέας Θέμα: Αναγνώριση φιδιού Κρήτη  (Αναγνώστηκε 9891 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος marinaG0

  • Member
  • *
  • Μηνύματα: 1
  • Age: 37
  • Φύλο: Γυναίκα
Αναγνώριση φιδιού Κρήτη
« στις: 29-12-12, 04:05:22 »
Καλησπέρα,
                  μόλις σήμερα καθώς πήγαινα το σκυλί μου τον απογευματινό του περίπατο είδα για πρώτη φορά από κοντά ζωντανό φίδι. Παρόλο που έχω στο είδος μια ιδιαίτερη αδυναμία δεν έχω ασχολιθεί ποτέ με τα είδη και ψάχνοντας στο forum σας βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Απο κάποιες φωτογραφίες που είδα μάλλον πρόκειται για μια Δενδρογαλιά μιας και μου μοιάζει περισσότερο στα χρώματα αλλα και στο μέγεθος (περίπου 30cm) . Ήταν αρκετά ήρεμο μιας και το πλησίασα αρκετά κοντά (το ίδιο και το σκυλί) και δεν έδειξε σημάδια επιθετικότητας. Παρατηρόντας τις φωτογραφίες σας από διάφορα είδη παρατήρησα ότι αυτά που είναι δηλητηριώδη έχουν ένα "'άνοιγμα" στο σαγόνι όπως η οχία ή το αγιόφιδο. Έτσι μπορούμε να ξεχωρίσουμε δηλητηριώδη φίδια? Ακόμη είναι φυσιολογικό που μέσα στο χειμώνα το φίδι δεν ήταν σε χειμερία νάρκη και διέσχιζε τον δρόμο? Ευχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.995
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Αναγνώριση φιδιού Κρήτη
« Απάντηση #1 στις: 29-12-12, 12:47:25 »
Γεια σου Μαρίνα, καλώς ήρθες στο φόρουμ!
Στην Κρήτη έχετε μόνο 4 είδη φιδιού, οπότε είναι σχετικά εύκολο να μάθει κανείς να τα αναγνωρίζει.
Αυτά είναι:
το Αγιόφιδο
το Σπιτόφιδο
η Δενδρογαλιά
και το Λιμνόφιδο
Δεν έχετε κανένα επικίνδυνο φίδι στη Κρήτη.

Όσον αφορά τις χρωματικές αποκλίσεις, στις φωτογραφίες των παραπάνω συνδέσμων φωτογραφίες από Κρήτη είναι στο Σπιτόφιδο η τελευταία, στη Δενδρογαλιά οι δύο τελευταίες, στο Λιμνόφιδο οι 3,4,5 και τα Αγιόφιδα της Κρήτης μοιάζουν περισσότερο με αυτά των Αντικυθήρων (δες εδώ).

Το μήκος που αναφέρεις δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κριτήριο αναγνώρισης καθώς όλα τα φίδια της χώρας μας μπορούν να έχουν αυτό το μήκος σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.

Όπως παρατήρησες οι Οχιές και τα Αγιόφιδα έχουν πεπλατυσμένο κεφάλι, όμως δεν είναι ασφαλές να βγάζουμε συμπεράσματα από αυτό το χαρακτηριστικό και μόνο. Πολλά φίδια σε φάση άμυνας πλαταίνουν το κεφάλι τους μιμούμενα την Οχιά, ενώ άλλα και συγκεκριμένα ο Σαπίτης, ενώ είναι δηλητηριώδης δεν έχει αυτή την εμφάνιση. [Γενικότερα, φίδια της οικογένειας των Ελαπίδων (όχι στην Ελλάδα - σε τροπικές χώρες κυρίως) μπορεί να έχουν πολύ στενό κεφάλι και όμως να φέρουν πολύ τοξικό δηλητήριο]. Σαν έναν κανόνα θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα φίδια της χώρας μας που έχουν ισχυρό δηλητήριο όντως έχουν πεπλατυσμένο κεφάλι (Οχιές), όμως όλα τα φίδια που βλέπουμε με πεπλατυσμένο κεφάλι (στην Ελλάδα πάντα) δεν έχουν απαραίτητα και ισχυρό δηλητήριο ή δηλητήριο γενικά (Αγιόφιδο ή άλλα μιμούμενα φίδια). Το αντίστροφο δηλαδή δεν ισχύει.

Είναι φυσιολογικό να παρατηρούμε φίδια και τον χειμώνα μερικές φορές, ιδίως όταν ο καιρός είναι σχετικά ζεστός για την εποχή.