Αποστολέας Θέμα: Αναγνώριση χελώνας (Πάτρα)  (Αναγνώστηκε 11167 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος czac1904

• Member
  • *
Αναγνώριση χελώνας (Πάτρα)
« στις: 10-03-13, 19:22:39 »
Καλησπέρα, βρήκα τυχαία το χελωνάκι της φωτογραφίας στην Πάτρα, κοντά στην ελώδη περιοχή της *******  (το αναφέρω γιατί έχει σημασια). Δεν είμαι ειδήμων στις χελώνες αλλά έχω μια σχετική εμπειρία δεδομένου του οτι είχα (και έχω) από μικρό παιδί πάντα τόσο χερσαίες όσο και θαλάσσιες χελώνες. Η συγκεκριμένη παρ' όλα αυτά είναι παράξενη δεν μοιάζει με τίποτα που να έχω δει άλλη φορά και η αναζήτηση στο ίντερνετ δεν με βοήθησε ιδιαίτερα. Επιπλέον είναι εμφανές νομίζω οτι πρόκειται για νεογέννητο οπότε δυσχεραίνει την όλη προσπάθεια. Σε κάθε πeρίπτωση το σχήμα του καβουκιού και η χαρακτηριστική μακρυά ουρά με κάνουν να πιστεύω οτι πρόκειται μάλλον για κάποιο είδος νεροχελώνας. Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να με βοηθήσει ?

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Αναγνώριση χελώνας (Πάτρα)
« Απάντηση #1 στις: 11-03-13, 12:17:39 »
Καλημέρα czac1904, καλώς ήρθες στο φόρουμ. Πρόκειται για Στικτή Νεροχελώλα, Emys orbicularis. Ελπίζω να έχει επιστρέψει ήδη στα έλη της περιοχής που βρέθηκε γιατί δεδομένης και της ηλικίας της πρέπει να τρέφεται σωστά καθημερινά. Όταν λες θαλάσσιες φαντάζομαι εννοείς γλυκού νερού. Οι θαλάσσιες είναι όπως η Καρέττα που τα άκρα της είναι σαν πτερύγια και δεν εχουν δάχτυλα με νύχια. Είχες ποτέ τέτοιες χελώνες?
Οφείλω να σε ενημερώσω πως όλες οι χελώνες της χώρας μας (αλλά και όλα τα ερπετά της χώρας γενικά) προστατεύονται αυστηρά και είναι παράνομη η αιχμαλώτισή τους. Το πιο σωστό λοιπόν θα ήταν αρχικά να σταματήσεις να αιχμαλωτίζεις χελώνες και γενικά άγρια ζώα αν το κάνεις ακόμα και δεύτερον να επιστρέψεις πίσω στην φύση, όπου και ανήκουν, όσες κρατάς ακόμη, στο σημείο ακριβώς απ'όπου αιχμαλωτίστηκαν. Αν χρειαστείς βοήθεια για την απελευθέρωση ή για εξετάσεις των ζώων πριν την απελευθέρωση (όπως είναι και το πιο σωστό) μπορείς να ζητήσεις και ευχαρίστως θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

Διάβασε και αυτό όταν μπορέσεις το οποίο ισχύει και για τις χελώνες νερού: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle&page=read&id=10

Υ.Γ.: έσβησα το όνομα της περιοχής που βρέθηκε το ΄ζώο λόγω του 4ου κανονισμού του φόρουμ.

Αποσυνδεδεμένος czac1904

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 11-03-13, 15:57:59 »
Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση και τις διευκρινήσεις! Για την ιστορία , δεν έχω την συνήθεια να αιχμαλωτίζω ζώα από το φυσικό τους περιβάλλον ,την συγκεκριμένη την "απήγαγα" προσωρινά μόνο για να τραβήξω φωτογραφίες δεδομένου του οτι μου έκανε εντύπωση. Δεν έχει τύχει να δω ποτέ νεροχελώνα στο φυσικό της περιβάλλον. Οι δυο νεροχελώνες (γλυκού νερού φυσικά) καθώς και ένα ιγκουάνα που έχω είναι νομίμως αγορασμένα από πετ σοπ , χωρίς αυτό να συνεπάγεται αυτονόητα και την ηθική νομιμοποίηση της κατοχής τους.  Θα επέκτεινα τον προβληματισμό σου περισσότερο αναφορικά με το εαν νομιμοποιούμαστε ηθικά να έχουμε οποιοδήποτε έμβιο ον στην "κατοχή" μας υπό συνθήκες αιχμαλωσίας, αλλά εν γένει είναι μια συζήτηση που καταλήγει πάντα σε αδιέξοδο . Μια άλλη συζητηση που καταλήγει πάντα σε αδιέξοδο έχει να κάνει με την νομοθεσία στην οποία αναφέρεσαι . Βρίσκω τουλάχιστον υποκριτικό το να καταφεύγουμε σε -πρακτικά ανεφάρμοστους- νόμους προστασίας της άγριας ζωής όταν την ίδια στιγμή  η πολιτεία που τους έχει θεσπίσει/υιοθετήσει ενθαρρύνει και επιτρέπει την καταστροφή των ίδιων τον βιοτόπων (χαρακτηριστική η περίπτωση και του έλους στο οποίο αναφέρθηκα το μπάζωμα του οποίου έχει οδηγήσει από σημαντική  μείωση πληθυσμών μέχρι και σε εξαφάνιση ειδών). Ένα άλλο παράδειγμα "προστασίας" αφορά στην δημιουργία του ΕΘΠΖ , που μπορεί να έχει βελτιώσει κάπως την κατάσταση από τα μέσα της δεκαετίας του '90 που θυμάμαι τουρίστες να παίρνουν σουβενίρ αυγά καρέτα καρέτα και χελωνάκια , αλλά η διαχείριση του οποίου παραμένει απαράδεκτη και τριτοκοσμική. Τα γράφω όλα αυτά όχι για να αντιπαρατεθώ μαζί σου ή για να αντικρούσω κάποια από τις απόψεις σου που με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο , αλλά γιατί θεωρώ οτι αυτό που λείπει από την Ελλάδα δεν είναι η τυφλη υποταγή στη κείμενη νομοθεσία αλλά η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και η ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της αρμονικής συμβίωσης ανθρώπου και άγριας φύσης. Ευχαριστώ και παλι για την βοήθεια και τον χρόνο σου και θερμά συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε στο σαιτ , για τα ελληνικά δεδομένα είναι αναμφίβολα μια όαση γνώσης.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 11-03-13, 17:47:03 »
Συμφωνώ με αυτά που γράφεις περί τήρησης της νομοθεσίας και περί ηθικής ακόμα και στην τυπικά νόμιμη αιχμαλωσία. Θα βρεις αρκετές φορές να αναφέρομαι σε αυτό το κομμάτι μέσα στο φόρουμ. Η άποψή μου είναι ότι κανένα άγριο ζώο δεν πρέπει να βρίσκεται σε αιχμαλωσία γι'αυτό και είμαι και κατά της πώλησης ζώων από πετσοπ ή γενικώς.

Επίσης πράγματι η νομοθεσία ενώ υπάρχει συχνά δεν τηρείται αυτεπάγγελτα από της αρμόδιες υπηρεσίες και τα αρμόδια όργανα του κράτους. Γι'αυτό και πρέπει όσοι είμαστε ευαισθητοποιημένοι να πιέζουμε τις καταστάσεις για να αναγκάζουμε τον μηχανισμό να κινηθεί και εν τέλει να λειτουργήσει. Προσωπικά με ένα σωματείο στο οποίο ανήκω έχουμε έρθει σε ρήξη μέχρι και με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό και σε πληροφορώ ότι καταφέραμε να νικήσουμε δικαστικά αλλά και με ακτιβιστική δράση και να προστατέψουμε μια πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική για την πανίδα περιοχή από καταστρεπτικά έργα.

Δεν πρέπει να αφήνουμε να συμβαίνουν καταστροφές που βλέπουμε γύρω μας, είτε αυτές προέρχονται από ιδιώτες, είτε από το κράτος. Πρέπει να αντιδράμε. Επίσης πολλά είναι τα παραδείγματα κατασχέσεων παράνομων συλλογών, μερικά από τα οποία μπορείς να δεις εδώ (αναφέρομαι στις ελληνικές ιστορίες). Αυτή τη στιγμή που μιλάμε "τρέχουν" 3 καταγγελίες για παράνομες αγγελίες ελληνικών ερπετών και βρισκόμαστε στο σημείο της άρσης του απορρήτου από τον εισαγγελέα για να πιαστούν. Δυστυχώς ο μηχανισμός ακόμα δεν λειτουργεί αυτόματα και χρειαζόμαστε εμείς να πιέζουμε για να κινηθεί. Όσοι περισσότεροι ενδιαφερόμαστε και κάνουμε κάτι γι'αυτό τόσο πιο γρήγορα να αρχίσει να λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός όπως πρέπει.

Τέλος την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης μην περιμένεις να την κάνει ένα διεφθαρμένο και τσιμεντολάγνο κράτος που θα κατέστρεφε όλα τα δάση της χώρας μόνο και μόνο για μια χούφτα ευρώ. Την συνείδηση αυτή πρέπει να την καλλιεργήσουμε εμείς και πάλι, όσοι ευαισθητοποιημένοι και αναλόγως καλλιεργημένοι. Οφείλουμε να αλλάξουμε εμείς τα πράγματα στο βαθμό που μπορούμε και όχι να περιμένουμε από ένα κράτος ή κάποιον άλλον να αλλάξει τα πράγματα = δεν θα γίνει ποτέ τίποτα. Για παράδειγμα η σελίδα αυτή έχει γίνει με πάρα πολλή δουλειά για αυτόν τον σκοπό (και συνεχίζει να έχει πολλή δουλειά). Δεν πληρώνεται από πουθενά και δεν έχει κανένα συμφέρον. Έγινε γιατί έπρεπε να υπάρχει και αφού υπήρχαν οι γνώσεις για να γίνει ήταν πλέον καθήκον να γίνει. Δεν μπορούσα να περιμένω από κανέναν να την κάνει και να ενημερώσει τον κόσμο για την ερπετοπανίδα. Αν όλοι μας (οι ευαισθητοποιημένοι) κάναμε κάτι αντίστοιχο εντός των δυνατοτήτων μας τα πράγματα θα ήταν ήδη πολύ καλύτερα.

Αποσυνδεδεμένος apiliotis

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #4 στις: 11-03-13, 19:31:18 »
Καλησπέρα Ηλία σ΄εσένα και σε όσους διαβάζουν την στήλη.
Δυο-τρία πράγματα για τα όσα διάβασα από σένα και τον czac 1904:
Δεν βρίσκω  "υποκριτικό το να καταφεύγουμε σε -πρακτικά ανεφάρμοστους- νόμους προστασίας της άγριας ζωής" όπως αναφέρει ο czac 1904. Είναι το έσχατο μέσο που έχουμε για να προστατεύσουμε κάποιες περιοχές ή κάποια ζώα από κάποιους που δεν τα σέβονται.
Η πολιτεία αναγκάστηκε να τους θεσπίσει κάτω από πολλές πιέσεις,ως γνωστόν, κι όχι από κάποια ευαισθησία για τη φύση.
Μέχρι να έρθει ο καιρός (λέμε τώρα),που δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουμε στους νόμους,αλλά ο καθένας μας θα την προστατεύει γιατί θα έχει ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ τι σημαίνει, σ΄αυτούς θα καταφεύγουμε αναγκαστικά.
Το άλλο μέσο που έχουμε,είναι η οργανωμένη αντίδραση, όσων νοιάζονται για τη διάσωση της άγριας ζωής.
Δεν πιστεύω κι εγώ ότι με τους νόμους λύνεται το πρόβλημα.Δεν είναι δυνατόν ο καθένας να έχει πίσω του ένα <χωροφύλακα> για να τον ελέγχει.
Χρειάζεται παιδεία.Ο νόμος,ξαναλέω,είναι το τελευταίο μας μέσο.
Κι όποιος μπορεί,έστω και μόνος,κάτι να κάνει,ας το κάνει.
Ας σώσει ΕΝΑ ζώο.