Αποστολέας Θέμα: Στο στόχαστρο της Δημοτικής Αστυνομίας και οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες ζώων  (Αναγνώστηκε 6601 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece


Αναδημοσίευση από: zoosos.gr

Στην εφημερίδα «Καθημερινή» διαβάσαμε στις 23 Μαρτίου ότι από τις 8 Απριλίου 2013 βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας οι πρώτοι δημοτικοί αστυνομικοί, που πήραν μέρος σε επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με τις διατάξεις του νόμου περί προστασίας των ζώων 4039/2012.

Καθώς ένας από τους αρμόδιους φορείς για την επιβολή του νόμου μέσω προστίμου είναι και η Δημοτική Αστυνομία οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων θα έχουν τα μπλοκάκια «ανά χείρας» και θα κόβουν πρόστιμα σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Αναγνωστόπουλο.

Η περίοδος προσαρμογής, όπως επισημαίνει ο κ. Αναγνωστόπουλος, κατά την οποία ιδιοκτήτες σκυλιών λάμβαναν μια προφορική επίπληξη σε περίπτωση που δεν πρόσεχαν ως όφειλαν τους τετράποδους φίλους τους, δεν έδωσε καρπούς.

«Οι περισσότεροι συμμορφώνονταν για όση ώρα τους έβλεπε ο αστυνομικός. Μετά έκαναν τα ίδια» τονίζει στον δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο, που υπογράφει το σχετικό ρεπορτάζ.

Από τις 8 Απριλίου ξεκινούν τα πρόστιμα

-Παράλειψη άμεσου καθαρισμού περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου: 100 ευρώ.

-Παράλειψη προσκόμισης στον δήμο αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης: 300 ευρώ.

-Πώληση ζώου συντροφιάς σε ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων: 1.000 ευρώ.

-Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο: 300 ευρώ.


Αυτά είναι μερικά ενδεικτικά πρόστιμα που προβλέπει ο νέος νόμος, τα οποία φτάνουν μέχρι και τα 30.000 ευρώ σε περίπτωση σοβαρών παραβάσεων, όπως η κακοποίηση και ο βασανισμός των ζώων.

«Το ζώο θα πρέπει να είναι τσιπαρισμένο, να έχει κάνει όλα τα εμβόλια, ενώ απαγορεύεται να κυκλοφορεί έξω χωρίς λουρί. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Σε γενικές γραμμές, δεν είχαμε αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις όσον αφορά τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών» σχολιάζει στην «Καθημερινή» ο αντιδήμαρχος Πρασίνου της Αθήνας, Άγγελος Αντωνόπουλος.

Όπως λέει, δεν είναι λίγα τα παράπονα που δέχεται ο δήμος από άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα συντροφιάς, τα οποία κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε δημόσιους χώρους και επιτίθενται σε περαστικούς, σχολιάζει ο κ. Αντωνόπουλος.

Αλλά και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρει: «Δεχόμαστε πολλά παράπονα από ιδιοκτήτες καταστημάτων κοντά σε πάρκα και αλάνες για ρύπανση και ηχορρύπανση από σκυλιά, αλλά και από μητέρες που φοβούνται για τα παιδιά τους όταν βγαίνουν βόλτα μαζί τους, ή από ηλικιωμένους».

Αγνοούν υποχρεώσεις

Παρά τις σαφείς διατάξεις του νέου νόμου, οι ιδιοκτήτες τετράποδων ζώων δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει τις νέες υποχρεώσεις τους. «Ισχύει ότι δεν μπορώ να το αφήνω χωρίς λουρί; Δεν νομίζω να ισχύει. Και πώς μπορεί κάποιος να με ελέγξει, πώς ξέρει ότι είναι δικό μου το ζώο;» ήταν μια από τις απορίες κυρίας που βγάζει καθημερινά βόλτα τον σκύλο της στο Πεδίον του Άρεως.

Ύστερα από μερικούς μήνες εφαρμογής της «αστυνόμευσης των κατοικιδίων», ο Δήμος Αθηναίων θα πραγματοποιήσει ημερίδα προκειμένου να συζητήσει και να μοιραστεί τα πρώτα αποτελέσματα με τους συναρμόδιους φορείς και άλλους δήμους.

Πηγή: Δήμος Αθηναίων: Στο στόχαστρο της Δημοτικής Αστυνομίας και οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες ζώων | www.zoosos.gr