Αποστολέας Θέμα: Αναγνώριση φιδιού και βάτραχου/ Χαλκιδική  (Αναγνώστηκε 14717 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nihristo

  • Member
  • *
  • Μηνύματα: 3
Καλησπέρα παιδιά,

Είμαι νέος στο φόρουμ οπότε συγχωρέστε μου τυχόν ατοπήματα.

Στην χαλκιδική πριν 1 βδομάδα βρέθηκε ένα φιδάκι σε αυλή που παίζουν παιδάκια και λόγω αδυναμίας μου να ξεχωρίσω το είδος, θανατώθηκε.
Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για οχιά, αστρίτη και δεν ξέρω γω τι άλλο. Επειδή με στεναχώρησε το γεγονός, είπα πως πλέον θα μάθω να ξεχωρίζω τα είδη, γιατί κρίμα είναι ακίνδυνα πλάσματα να εξοντώνονται.

Ορίστε 2 φωτό από το φιδάκι, το οποίο λίγο πριν έτρωγε ( ; ) μια σαύρα

Και μία φωτό από έναν συγκάτοικο της σκηνής μου το περσινό καλοκαίρι.




Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.995
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Αναγνώριση φιδιού και βάτραχου/ Χαλκιδική
« Απάντηση #1 στις: 29-05-13, 15:30:41 »
Καλησπέρα nihristo, καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Το άτυχο φιδάκι ήταν Σαπίτης, Malpolon insignitus, είναι ακίνδυνο φίδι. Αστρίτης στην Χαλκιδική δεν υπάρχει παρά μόνο στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοσκοπιανικά σύνορα μόνο στα βουνά από τα 1600μέτρα και πάνω. Η Οχιά είναι τελείως διαφορετικό φίδι και είναι το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή που το δάγκωμά του χρήζει ιατρικής περίθαλψης. Με το φωτογραφικό ευρετήριο μπορείς να βρεις όλα τα φίδια της χώρας και να μάθεις γι'αυτά, καθώς και τις άποδες σαύρες που πολλοί μπερδεύουν με φίδια.

Στην άλλη φωτογραφία είναι ένας Χωματόφρυνος.

Έκανες πολύ καλά και μπήκες στη διαδικασία να το ψάξεις. Εγώ θα σου έλεγα βέβαια ότι όχι μόνο τα πλάσματα που είναι ακίνδυνα είναι κρίμα να σκοτώνονται αλλά και αυτά που θεωρούνται επικίνδυνα. Η Οχιά δεν θα έρθει ποτέ επάνω μας να μας δαγκώσει, θα δαγκώσει μόνο αν πιαστεί ή πατηθεί, πάνω σε άμυνα δηλαδή και μόνο. Έπειτα δεν μπορείς σκοτώνοντας ένα φίδι να εξαφανίσεις το είδος του ή έναν ολόκληρο πληθυσμό οπότε η θανάτωσή του δεν έχει νόημα με το πρόσχημα ότι κινδυνεύουν από την παρουσία του οι γύρω. Καταλαβαίνω όμως ότι βλέποντας ένα φίδι μέσα σε μια αυλή με παιδιά, κάποιος που δεν γνωρίζει τι ακριβώς βλέπει, πανικοβάλλεται και δεν βρίσκει εύκολα άλλη άμεση λύση πέραν από αυτή της θανάτωσης. Το ότι μπήκες στη διαδικασία της αναζήτησης τελικά πιστεύω θα σου φανερώσει ένα τελείως διαφορετικό προφίλ αυτών των ζώων και θα δεις ότι είναι πολύ παρεξηγημένα. Ελπίζω να σε κερδίσουν όπως έχουν κερδίσει τα περισσότερα μέλη μας και η επόμενη συνάντησή σου με κάποιο από αυτά να έχει καλύτερο τέλος, όπως η φωτογραφία του φρύνου.

Τώρα όσον αφορά τις επισκέψεις σε αυλές, αν θέλεις να τις αποφύγεις όσο το δυνατόν, μπορείς να διαβάσεις αυτό: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle&page=read&id=27

και γενικά ρίξε μια ματιά στους τίτλους των άρθρων, θα βρεις κάποια πολύ χρήσιμα: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle

Αποσυνδεδεμένος nihristo

  • Member
  • *
  • Μηνύματα: 3
Απ: Αναγνώριση φιδιού και βάτραχου/ Χαλκιδική
« Απάντηση #2 στις: 29-05-13, 19:17:44 »
Σε ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντηση. Κρίμα λοιπόν, το καημένο φιδάκι δεν άξιζε τέτοια τύχη. Γενικώς, έχω αρκετές συναντήσεις με φίδια σε βουνό και δρόμο αλλά ποτέ δεν τα ενοχλώ αφού εγώ είμαι στο σπίτι τους. Από την άλλη όταν έρχονται στο δικό μου χώρο, τα δηλητηριώδη νομίζω δεν θα είμαι σε θέση να τα αφήσω. Ίσως να τα μετέφερα κάπου αλλού; Όπως και να χει, θα σκέφτομαι στο εξής διπλά-τριπλά πριν οποιαδήποτε τέτοια αντίδραση, ήδη το φόρουμ με κάνει να βλέπω αλλιώς αυτά τα πλάσματα. Ευχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.995
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Αναγνώριση φιδιού και βάτραχου/ Χαλκιδική
« Απάντηση #3 στις: 29-05-13, 20:00:08 »
Αν διάβασες αυτό το άρθρο κάτω κάτω γράφω έναν τρόπο απομάκρυνσης μη δηλητηριωδών φιδιών. Μπορείς αν πιστεύεις ότι μπορείς να τον ακολουθήσεις και για τα δηλητηριώδη μιας και οι οχιές είναι αργοκίνητα φίδια σχετικά και δεν μπορούν να ανεβούν τον κάδο κατά την μεταφορά. Το πρώτο πράγμα όμως που θα σου πρότεινα είναι να μάθεις να την αναγνωρίζεις και έτσι θα ξέρεις ότι οτιδήποτε άλλο είναι ακίνδυνο. Ρίξε μια ματιά στους συνδέσμους του προηγούμενου ποστ, ειδικά τα άρθρα για πρώτες βοήθειες, "Πως να κρατήσω τα φίδια μακρυά από το σπίτι", "Μύθοι ή πραγματικότητα;" και "Υπάρχουν δηλητηριώδη ερπετά στην Ελλάδα και ποια;".

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.995
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Αναγνώριση φιδιού και βάτραχου/ Χαλκιδική
« Απάντηση #4 στις: 29-05-13, 20:02:17 »
Και για να σε βοηθήσω στην αναγνώριση η Οχιά είναι κοντόχοντρο φίδι με πολύ μικρή ουρά που στενεύει απότομα, έχει πολύ έντονα "μάγουλα" και μικρή απόφυση στο ρύγχος σαν κερατάκι, κόρη ματιού σαν της γάτας και είναι πάντα γκρίζο με καφέ ή μαύρο ζιγκ-ζαγκ κατά μήκος του σώματος.
Σε αντίθεση με τα συνολικά χαρακτηριστικά των ανήλικων Λαφιατών και των Αγιόφιδων, είδη που μιμούνται κατά κάποιο τρόπο τα χρώματα της Οχιάς.

Αποσυνδεδεμένος nihristo

  • Member
  • *
  • Μηνύματα: 3
Απ: Αναγνώριση φιδιού και βάτραχου/ Χαλκιδική
« Απάντηση #5 στις: 29-05-13, 22:29:46 »
Ευχαριστώ και πάλι. Ήδη στρώθηκα στο διάβασμα, αλλά έχω δρόμο μπροστά μου. Σκέψου ότι αυτήν την βδομάδα θα αγόραζα θειάφι! Χρήσιμα πολύ όλα, δεν γνώριζα ότι υπάρχει τέτοιο φόρουμ στην Ελλάδα. Τελικά, τόσα χρόνια δεν έχω δει ποτέ οχιά από κοντά.