Αποστολέας Θέμα: Φίδια και αναρρίχηση ...  (Αναγνώστηκε 13080 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

 • Senior Member
 • *
 • Μηνύματα: 305
 • Τόπος: Αγρίνιο
 • Φύλο: Άντρας
Φίδια και αναρρίχηση ...
« στις: 11-07-13, 13:56:21 »
Καλημέρα σε όλους ...

Με τη ζέστη του καλοκαιριού πολλοί από εμάς αφήνουμε ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες τις απογευματινές κυρίως ώρες, και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας για δροσιά.

Ακούω λοιπόν πολλούς, που ρωτούν να μάθουν, πόσο πιθανό είναι να εισβάλει στο διαμέρισμα που μένουν κάποιο φίδι από τις ανοιχτές πορτες, αφού πρώτα σκαρφαλώσει τον τοίχο της πολυκατοικίας όπου μένουν.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζω για τη συμπεριφορά των φιδιών
(από εξειδικευμένα βιβλία και ανθρώπους που έχω ρωτήσει ...) έχω να πω τα εξής:

[Α] Τα φίδια - ειδικά αυτά που χαρακτηρίζονται καλοί αναρρηχιτές - πράγματι μπορούν να σκαρφαλώσουν σε τοίχους
αλλά όχι οποιοδήποτε τοίχο.  Λόγω του τρόπου που κινούνται, χρειάζονται κάτι πάνω στο οποίο να στηριχθούν και κατόπι να σπρωξουν και το υπόλοιπο σώμα τους. Επομένως δεν μπορούν να "γατζωθούν" σε τοίχους με τον τρόπο που το κάνουν π.χ. τα έντομα ή οι σαύρες! Οι τοίχοι που είναι καλοί για αναρρίχηση φιδιών είναι οι τουβλότοιχοι (στηρίζουν το σώμα τους στους αρμούς ανάμεσα στα τούβλα) οι πετρότοιχοι, και οι τοίχοι με εξαιρετικά τραχιές επιφάνειες (αν και οι τελευταίοι - ιδιαίτερα αν είναι κατακόρυφοι - δυσκολεύουν πολύ τα φίδια). Επίσης μπορούν να ανέβουν χρησιμοποιώντας τα διάκενα ανάμεσα στον τοίχο και τις υδρορροές.

Καταλαβαίνουμε ότι οι λείοι τοίχοι των πολυκατοικιών είναι απαγορευτικοί για αναρρίχηση για τα φίδια!

[Β] Όσον αφορά τις σκάλες, αυτές δημιουργούν ακόμα πιο δύσκολο περιβάλλον για αναρρίχηση! Οι συνεχείς γωνίες των 90 μοιρών που έχουν οι σκάλες δυσκολεύουν το φίδι και το αναγκάζουν να γυρίσει πίσω και να κινηθεί παράλληλα με το σκαλοπάτι (αντί να συνεχίσει την αναρρίχηση), σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη απόπειρα..

[Γ] Για να επιχηρήσει το φίδι κάτι τέτοιο θα πρέπει να υποψιαστεί στο διαμέρισμά μας τροφή. Επομένως - εκτός κι αν έχουμε γεμίσει το σπίτι μας με τρωκτικά! - ακόμα κι αν εμφανιστεί φίδι στην αυλή της πολυκατοικίας, θα προτιμήσει να ασχοληθεί με τις σαύρες που θα βρεί εκεί, από το να δοκιμάσει κάτι ριψοκίνδυνο, όπως να σκαρφαλώσει!

[Δ] Το μοναδικό επικίνδυνο φίδι στην Ελλάδα είναι η οχιά! Κυρίως εδαφόβιο φίδι που δε φημίζεται για τις αναρρηχιτικές του ικανότητες. Καμιά φορά σκαρφαλώνει σε μικρούς θάμνους ...

Σύμφωνα με τα παραπάνω, κινδυνεύουμε μάλλον από τους διαρήκτες και τα κουνούπια με ανοιχτές μπαλκονόπορτες
παρά από τα φίδια !!!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Περιμένω τις γνώμες, τις παρατηρήσεις σας, και τις δικές σας εμπειρίες πάνω στο θέμα!
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Απ: Φίδια και αναρρίχηση ...
« Απάντηση #1 στις: 11-07-13, 15:50:05 »
Βασίλη είναι όλα όσα είπες πολύ σωστά. Όσον αφορά μόνο τις σκάλες, κάποια φίδια όπως ο Έφιος, νομίζω δεν δυσκολεύονται ιδιαίτερα να τις ανέβουν, ιδίως αν οι σκάλες είναι φτιαγμένες από τραχύ υλικό.
Φίδια που αναρριχώνται συνήθως σε τοίχους είναι οι Λαφιάτες με σκοπό να ανέβουν στη σκεπή όπου θα βρουν φωλιές πτηνών και τρωκτικά. Υπάρχει και σχετικό βίντεο εδώ. Οι Οχιές δεν είναι καθόλου καλές στην αναρρίχηση σε κατακόρυφες επιφάνειες.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

 • Senior Member
 • *
 • Μηνύματα: 305
 • Τόπος: Αγρίνιο
 • Φύλο: Άντρας
Απ: Φίδια και αναρρίχηση ...
« Απάντηση #2 στις: 11-07-13, 19:35:26 »
Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις Ηλία :ok:
όπως και για το βίντεο :ok: :ok:.

Μάλλιστα σκεφτόμουν να βάλω κάτι αντίστοιχο (ένα rat snake να σκαρφαλώνει ένα τουβλότοιχο στη Φλόριντα των ΗΠΑ) αλλά δεν πρόκειται για δικό μας φίδι - αν και ο Λαφιάτης στην ίδια κατηγορία ανήκει - κι ήμουν σχεδός σίγουρος, ότι θα παρουσίαζες κάτι πιο κοντά στην "Ελληνική πραγματικότητα" ;)

Από το βίντεο, φαινεται καθαρά, πόσο "τραχύς" πρέπει να είναι ο τοίχος για να μπορέσει να σκαρφαλώσει το φίδι! Επίσης φαίνεται πως αντιδρά μόλις αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη παρουσία... Σπεύδει σε φυγή!

Να πούμε επίσης οτι - αντίθετα από αυτό που δείχνει το βίντεο στο τέλος - η πτώση ενός φιδιού με μεγάλο βάρος, όπως ο Λαφιάτης από μεγάλο ύψος (π.χ από τον όροφο πολυκατοικίας πάνω στο τσιμέντο, στην περίπτωση που το φίδι "τρομάξει" από την ανθρώπινη παρουσία ...) θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά εσωτερικά τραύματα στο φίδι. Ακόμα ένας λόγος για να αποφύγει το σκαρφάλωμα!

Όσον αφορά τις σκαλες, ήξερα ότι π.χ. μέλη της οικογένειας πυθωνίδες, μπορούν να τις ανεβούν χωρίς πρόβλημα. Αλλά αυτά είναι ξενικά είδη!

Χαίρομαι που μαθαίνω ότι μπορεί κι ο δικός μας, ο Έφιος  :) (παρεπιπτώντως, ακίνδυνο φίδι).
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Απ: Φίδια και αναρρίχηση ...
« Απάντηση #3 στις: 11-07-13, 22:12:31 »
Είναι πολύ επιδέξιο φίδι γενικά (ο Έφιος). "Παντός καιρού"  ;)