Αποστολέας Θέμα: Φίδι στον κήπο μου/Κηφισιά  (Αναγνώστηκε 6935 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GABI

• Member
  • *
Φίδι στον κήπο μου/Κηφισιά
« στις: 10-06-13, 20:11:04 »
Γειά σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αναγνωρίζετε το είδος του φιδιού. Μοιάζει με λαφιάτης αλλά δεν είμαι σίγουρη. Το σκότωσε ο κηπουρός στον κήπο δυστυχώς. Μου είπαν ότι είχε μήκος σχεδόν 2 μέτρα. Δεν ήταν τόσο πολύ πράσινο όπως φαίνεται στην φωτογραφία που μου έδωσαν. Μένω κοντά ******* στην Κηφισιά και πρώτη φορά  τόσο μεγάλο φίδι βρέθηκε στον κήπο.Πρέπει να ήταν πολύ όμορφο. Μπορείτε να με βοηθήσετε στην αναγνώριση? ελπίζω μόνο να μην γέννησε μικρά στον κήπο μου!!!

Edit herpetofauna.gr: Έσβησα την ακριβή τοποθεσία

Αποσυνδεδεμένος GABI

• Member
  • *
Απ: Φίδι στον κήπο μου/Κηφισιά
« Απάντηση #1 στις: 10-06-13, 20:15:45 »
Με συγχωρείτε πολύ για την αναφορά του τόπου. Δεν διάβασα προσεχτικά τους όρους. Ήθελα να αναδείξω με την αναφορά της περιοχής ότι ακόμα και μέσα στην πόλη υπάρχει ακόμα ζωή....Δεν θα άφηνα να το σκοτώσουν αν  ήμουν παρούσα αν και ομολογώ οτι θα το φοβόμουν λίγο

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #2 στις: 10-06-13, 20:24:42 »
Καλησπέρα GABI, καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Πράγματι το άτυχο φίδι ήταν Λαφιάτης, Elaphe quatuorlineata. Κρίμα που ένα ακίνδυνο και αυστηρώς προστατευόμενο ζώο θανατώθηκε λόγω άγνοιας. Άλλωστε είναι ένα φίδι που μπορεί κανείς να πιάσει με τα χέρια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει ενεργός πληθυσμός στην περιοχή ώστε να υπάρχει πιθανότητα να γεννούν εκεί κοντά ή απλά βρέθηκε από παθητική μεταφορά (συνήθως μπαίνουν σε κινητήρες αυτοκινήτων και ταξιδεύουν αρκετά μέχρι να ξανακατέβουν). Σε μια τέτοια περίπτωση θα το μάθεις στα μέσα Αυγούστου αν δεις αρκετά μικρά. Ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες του παραπάνω συνδέσμου να δεις πως είναι τα ανήλικα (έχουν άλλο χρωματισμό). Ακόμα και με αυτό το σενάριο δεν υπάρχει λόγος για να ανησυχείς, είναι ένα ακίνδυνο και πολύ ωφέλιμο είδος.

Αποσυνδεδεμένος GABI

• Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 10-06-13, 20:34:06 »
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση σας. Παρόλο που έχουμε ποντίκια και νεοσσούς πτηνών στην περιοχή, είχε  πάρα πολλά χρόνια είχε να εμφανιστεί φίδι.  Δυστυχώς εμείς που δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτά φοβόμαστε στην θέα τους ακόμα και αν γνωρίζουμε ότι είναι ακίνδυνα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #4 στις: 10-06-13, 20:51:40 »
Καιρός λοιπόν να φύγουν οι φοβίες και να μπει η λογική μπροστά μιας και αυτά τα ζώα δεν διαφέρουν σε κάτι από μια χελώνα, μια σαύρα ή ένα περιστέρι, όσον αφορά την επικινδυνότητα για τον άνθρωπο, απλά μας μάθαν από μικρούς να τα φοβόμαστε και είναι κάτι που κόλλησε στο μυαλό, αδίκως :)
Καλώς ήρθες και πάλι  :)