Αποστολέας Θέμα: σαύρες  (Αναγνώστηκε 4744 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ssavra

• Member
  • *
σαύρες
« στις: 12-06-13, 10:40:13 »
Γεια χαρά! Στέλνω δυο φωτογραφίες από σαύρες που τραβήξαμε σε βουνό της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας: η μια πιθανώς ανήκει στο γένος Lacerta και η άλλη στο γένος Podarcis. Οι φωτογραφίες δεν είναι πολύ καλές αλλά μπορεί να γίνει αναγνώριση του είδους;

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: σαύρες
« Απάντηση #1 στις: 12-06-13, 14:13:10 »
Καλησπέρα!
Η δεύτερη είναι η Podarcis muralis. Η πρώτη τώρα εκ πρώτης όψεως μοιάζει με trilineata όμως υπάρχει ένα περίεργο morph της viridis που συναντάται κυρίως στα ορεινά που μοιάζει φοβερά με trilineata και μόνο οι αναλογίες του κεφαλιού και ο αριθμός κροταφικών φολίδων είναι που διαφέρουν και παιδεύουν τους ερπετολόγους. Κάτι σαν υβρίδιο (που δεν αποκλείεται να είναι και υβρίδια μεταξύ των δύο ειδών τελικά αυτού του τύπου οι σάυρες). Έχω την εντύπωση λοιπόν ότι πρόκειται γι'αυτό το περίεργο morph της Lacerta viridis. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω με σιγουριά και νομίζω κανένας άλλος δεν μπορεί χωρίς τεστ DNA. Μπορείς να δεις κάποιες τέτοιες viridis εδώ: http://en.balcanica.info/9-995

Θα ήθελα πάντως αν υπάρχουν κι άλλες φωτογραφίες από άλλη οπτική γωνία να τις δω.

Αποσυνδεδεμένος ssavra

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 12-06-13, 16:14:42 »
Σ' ευχαριστώ πολύ  :)
Δυστυχώς, δεν έχω άλλες φωτογραφίες από το άτομο αυτό, αλλά έχω φωτογραφίες από άλλο παρόμοιο που βρήκα σκοτωμένο στο ίδιο βουνό, σε διαφορετική όμως περιοχή και χαμηλότερο υψόμετρο (περίπου 1000 μ). Προσπαθώ να ανεβάσω φωτογραφίες αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορώ...

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 12-06-13, 18:57:15 »
Προσπαθώ να ανεβάσω φωτογραφίες αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορώ...

μήπως είναι πολύ μεγάλες ?

Αποσυνδεδεμένος ssavra

• Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 13-06-13, 19:49:42 »
Φωτογραφίες από τη σκοτωμένη σαύρα που αναφέρω στο προηγούμενο post

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 14-06-13, 12:08:32 »
Η τελευταία είναι viridis και μάλιστα θηλυκή. Έχει σκοτωθεί από γάτα? Έτσι μοιάζει.