Αποστολέας Θέμα: Άρση απορρήτου για παρανόμως αιχμάλωτο Κονάκι  (Αναγνώστηκε 3164 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.969
    • Herpetofauna of Greece
Αναδημοσίευση από: ekpazp.gr"Σημαντική παρέμβαση του ΕΚΠΑΖ για την Άρση Απορρήτου

Την Δευτέρα 1η Απριλίου 2013 το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΕΚΠΑΖ Θεσσαλονίκης και παρουσία Δικαστικού Εκπροσώπου, πραγματοποίησε έφοδο σε οικία ιδιώτη  ο οποίος πωλούσε παράνομα στο διαδίκτυο ένα Κονάκι (Anguis graeca), είδος άποδης σαύρας που μοιάζει με φίδι.

Η καταγγελία για την παράνομη πώληση του ερπετού έγινε από τον εκπρόσωπο του ΕΚΠΑΖ Θεσσαλονίκης Στέλιο Γερονυμάκη στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης,το οποίο με τη σειρά του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης η οποία διέταξε την άρση απορρήτου του τηλεφωνικού αριθμού του ιδιώτη που πωλούσε παράνομα το ερπετό.

Έτσι εντοπίστηκε η διεύθυνση κατοικίας του, στην οποία έγινε έρευνα.Στη συνέχεια ακολούθησε έρευνα στο κατάστημα του φερόμενου ως ιδιοκτήτη του ερπετού, το οποίο δυστυχώς δεν βρέθηκε.Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το απελευθέρωσε από το φόβο μην πεθάνει, καθώς εκείνο αρνούνταν την τροφή που του έδινε.Βάσει όμως άλλων μαρτυριών το ζώο πέθανε.

Όπως και να έχει όμως ο ιδιώτης αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της παράνομης σύλληψης, παραμονής σε αιχμαλωσία και εμπορίας προστατευόμενου είδους άγριας πανίδας και θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, όπου εκεί μεταξύ άλλων θα κληθεί να λογοδοτήσει για την τύχη του ερπετού.

Με την υπόθεση αυτή ο Στέλιος Γερονυμάκης από το ΕΚΠΑΖ Θεσσαλονίκης και ο Δασοφύλακας Κωνσταντίνος Κατσούδας από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ασχολήθηκαν για περισσότερο από δύο μήνες. Αν και για το ΕΚΠΑΖ, πρωταρχική σημασία έχει να διασώζονται τα άγρια ζώα που κρατούνται παράνομα, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπόρεσε να γίνει, μπορούμε να πούμε ότι οι δύο φορείς με την άριστη συνεργασία τους κατόρθωσαν να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο για παρόμοιες περιπτώσεις παράνομης πώλησης άγριων ζώων στο διαδίκτυο.

 

Ευχαριστούμε τον Ηλία Στραχίνη ιδιοκτήτη του site www.herpetofauna.gr για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικου."

Αναδημοσίευση από: ekpazp.gr