Αποστολέας Θέμα: Αναγνώριση φιδιού  (Αναγνώστηκε 13993 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος antonislefkas

• Active Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
Αναγνώριση φιδιού
« στις: 08-07-13, 22:42:08 »
Γεια σας, κατά τη βραδυνή μου βόλτα με το ποδήλατο(9.30 μμ) συνάντησα ένα φίδι το οποίο μόλις είχαν σκοτώσει. Έχω την υποψία ότι πρόκειται για δενδρογαλιά(Hierophis gemonensis), ωστόσο στις περιοχές που αναφέρετε ότι συναντάται δεν είδα την περιοχή μου οπότε έχω κάποιες αμφιβολίες..Το μήκος του ήταν γύρω στους 70-80 πόντους και η φωτογραφία που σας επισυνάπτω είναι η μισή γιατί ήταν πατημένο και το θέαμα είναι κάπως άσχημο..Αν θέλετε μπορώ να σας στείλω inbox απο που είμαι και ολόκληρη τη φωτογραφία, αν τελικά πρόκειται για δενδρογαλιά....Ευχαριστώ... :)

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
Απ: Αναγνώριση φιδιού
« Απάντηση #1 στις: 09-07-13, 00:02:52 »
Καλησπέρα Αντώνη!

Περισσότερο για ανήλικος (μαύρος ?) έφιος μου μοιάζει παρά με δεντρογαλιά.
Όμως μπορεί και να κάνω λάθος. Μοιάζουν αυτά τα δύο. Θα δούμε!
Από ποια περιοχή είσαι?
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 09-07-13, 08:16:30 »
Καλημέρα κα πάλι Αντώνη.

... Περισσότερο για ανήλικος (μαύρος ?) έφιος μου μοιάζει παρά με δεντρογαλιά.
Όμως μπορεί και να κάνω λάθος...

Σίγουρα κάνω λάθος! ;D
Στην περιοχή σου υπάρχουν δεντρογαλιές όπως μπορείς να διαπιστώσεις και μόνος σου:
http://filotis.itia.ntua.gr/species/d/6797/

Αντίθετα δεν αναφέρονται κανένα από τα δύο είδη έφιων
http://filotis.itia.ntua.gr/species/d/6810/
http://filotis.itia.ntua.gr/species/d/6809/

Τα ίδια διαβάζω και σε μια δημοσίευση του Β. Χονδρόπουλου "A checklist of Greek Reptiles II The snakes" - Herpetozoa, Wien 1989

Βέβαια, περιμένουμε πάντα τη γνώμη του Ηλία!

Καλή σου μέρα!

Υ.Γ. Πως μπορούμε να διακρίνουμε τη δεντρογαλιά από τον νεαρό έφιο από μια τέτοια φωτό?
(Εννοώ δηλ. χωρίς να χρειάζεται να "γυρίσουμε" το φίδι για να δούμε τις κοιλιακές του πλάκες)
Ευχαριστώ!

• Active Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 09-07-13, 09:56:32 »
Βασίλη καλημέρα! Απλώς κοίταξα από το site της herpetofauna και το είδος αυτό δεν το βρήκα..(η αλήθεια είναι δεν έψαξα περισσότερο...)..Κοιτώντας τις φωτογραφίες ανήλικων μαύρων έφιων οφείλω να ομολογήσω ότι μπερδεύτηκα κι εγώ..Ακόμη και το σχήμα του κεφαλιού, από το οποίο και περίμενα να βγάλω περισσότερο καθαρά συμπεράσματα δε διακρίνω αν φέρνει περισσότερο σε δενδρογαλιά ή σε μαύρο έφιο(θεωρώ μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό!!).. Βέβαια είμαι αρκετά άπειρος με τα φίδια(στην ουσία τα τελευταία 2 χρόνια ασχολούμαι)..Όπως κατάλαβες είμαι από Λευκάδα..Το θέμα όμως είναι ότι από πληροφορίες που βλέπω στη σελίδα που με παραπέμπεις το φίδι βρίσκεται τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα από το μέρος που το συνάντησα..Και επιπροσθέτως στο site της herpetofauna, αναφέρεται ως ημερόβιο φίδι κι εγώ όταν το συνάντησα ήταν 9.30 το βράδυ και λίγο πριν είχε πατηθεί :/ ...Οπότε με παρεξένεψε κι αυτό, χωρίς όμως να σημαίνει ότι ένα ημερόβιο φίδι δεν κυκλοφορεί τη νύχτα και σκεπτόμενος και το γεγονός ότι  οι θερμοκρασίες χτες στο νησί ήταν υψηλές ίσως να είναι πιθανό...

Ας περιμένουμε και τις απόψεις του Ηλία σχετικά με το θέμα.. ;)

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 09-07-13, 10:19:21 »
Κι εγώ, μη νομίζεις, έχω πολλά χρόνια να ασχοληθώ με τα φίδια... Αλλά με τα παιδιά εδώ, το ενδιαφέρον μου αναζωπυρώθηκε!!

...Κοιτώντας τις φωτογραφίες ανήλικων μαύρων έφιων οφείλω να ομολογήσω ότι μπερδεύτηκα κι εγώ..Ακόμη και το σχήμα του κεφαλιού, από το οποίο και περίμενα να βγάλω περισσότερο καθαρά συμπεράσματα δε διακρίνω αν φέρνει περισσότερο σε δενδρογαλιά ή σε μαύρο έφιο(θεωρώ μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό!!)...

Ο λόγος που απέκλεισα τον μαύρο έφιο, έχει να κάνει με ότι το συγκεκριμένο είδος το συναντάμε στα νησιά του ανατολικου Αιγαίου κι όχι στο Ιόνιο. Επομένως τείνω προς τη δική σου άποψη ότι πρόκειτε για δεντρογαλιά!

Παράθεση
Το θέμα όμως είναι ότι από πληροφορίες που βλέπω στη σελίδα που με παραπέμπεις το φίδι βρίσκεται τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα από το μέρος που το συνάντησα...

Μη ξεχνάς ότι το site έχει να ενημερωθεί από το 94 και η δημοσίευση είναι ακομα πιο παλιά.
Όλα αυτά τα χρόνια ο πληθυσμός μπορεί να έχει μετακινηθεί και σε άλλα μέρη του νησιού!

Υπομονή! θα μάθουμε σύντομα. Κι ίσως πάρουμε και κάποια tips :) για το πως να τα ξεχωρίζουμε αυτά τα δύο, από φωτό όπως αυτη ;)

• Active Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 09-07-13, 11:12:13 »
Ναι ναι καταλαβαίνω τι λες...Πάντως αν ήταν μάυρος έφιος τότε θα ήταν αρκετά παράξενο κρίνοντας από τα νησιά στα οποία έχει εντοπιστεί..Πάντως είναι κρίμα να μην υπάρχει ανανέωση των στοιχείων αυτών...

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #6 στις: 09-07-13, 12:20:48 »
Καλημέρα!
Το φίδι είναι Δενδρογαλιά, Hierophis gemonensis. Ίσως να μην έχει καταγραφεί ξανά από Λευκάδα αλλά δεν είναι καθόλου έκπληξη να απαντά στο νησί. Ο "Φιλώτας" έχει πολλά λάθη στην εξάπλωση των ειδών, καλύτερα μην τον εμπιστεύεστε.
Στην Λευκάδα το δίλημμα θα ήταν μεταξύ Δενδρογαλιάς και Έφιου, λόγω εξάπλωσης. Ο Μαύρος Έφιος είναι αποκλειστικά "ανατολικό" φίδι, πολύ μακριά από την εν λόγω περιοχή.
Τα δύο φίδια (Δενδρογαλιά και Έφιος - Μαύρος Έφιος) μοιάζουν στα μάτια μου πολύ διαφορετικά, χωρίς να μπορώ εύκολα να εξηγήσω το γιατί. Ας κάνω μια προσπάθεια:

Αρχικά μπορεί κανείς να δει τα άσπρα έντονα στίγματα στις δύο άκρες (άνω και κάτω) των φολίδων του σώματος στην Δενδρογαλιά, κάτι που δεν έχουν οι Έφιοι. Επίσης οι Έφιοι σχηματίζουν φωτεινές γραμμές κατά μήκος του σώματος που συνεχίζονται μέχρι και την ουρά. Η Δενδρογαλιά έχει ενιαίο χρωματισμό στην ουρά. Η Δενδρογαλιά έχει μαύρα στίγματα στο πλάι του λαιμού που συνεχίζουν λίγο πιο πάνω από τις κοιλιακές φολίδες κατά μήκος του σώματος. Επίσης το "βάψιμο" των άνω χειλικών φολίδων στην Δενδρογαλιά σχηματίζει δύο "δάκρυα" που ξεκινούν από το μάτι προς τα κάτω, ενώ στους Έφιους το "δάκρυ" είναι ένα. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες πιο δυσδιάκριτες διαφορές στον χρωματισμό, στο σχήμα του κεφαλιού αλλά και στην συμπεριφορά. Ελπίζω να βοήθησα  :)

Υ.Γ.: το ότι γράφω ότι ένα φίδι είναι ημερόβιο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί δραστήριο και την νύχτα κάποιες φορές και το αντίθετο. Απλά αναφέρεται η κύρια συμπεριφορά του. Τα ερπετά είναι λίγο απρόβλεπτα σε τέτοια θέματα και πολλές είναι οι φορές που μας εκπλήσσουν!  ;)

• Active Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 09-07-13, 12:48:15 »
Μια χαρά Ηλία ήσουν κατατοπιστικότατος..!! Ευχαριστούμε για τις διευκρινίσεις..  :ok: Κοίτα το να τα ξεχωρίζεις πάντως τόσα εύκολα είναι και λόγω εμπειρίας..Σε ένα άπειρο μάτι αυτές οι (μιρκο)διαφορές-λεπτομέρειες δύσκολα φαίνονται..

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #8 στις: 09-07-13, 15:07:46 »
Ηλία πραγματικά δεν έχω λόγια! :D

Αντώνη:
Το σημαντικότερο είναι να τα έχεις "πιάσει" στα χέρια σου ή να τα έχεις περιεργαστεί από κοντά.
Τότε πραγματικά σου μένουν οι διαφορές και μορφολογικές και συμπεριφοράς και άλλες...
Για μένα οι φωτογραφίες και οι περιγραφές είναι μόνο η αρχή! Η φύση είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος!!!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #9 στις: 09-07-13, 16:13:16 »
Πράγματι η φύση είναι ο δάσκαλος και όπου αποκτάς την εμπειρία, αλλά προσωπικά όταν ξεκίνησα με τα ερπετά οι φωτογραφίες με είχαν βοηθήσει πολύ. Απλά πρέπει να δεις πάρα πάρα πολλές. Με την εμπειρία όλα μετά φαίνονται πολύ ξεχωριστά μεταξύ τους (εκτός από κάποια είδη του γένους Pelophylax  :) )