Αποστολέας Θέμα: Διάσωση Αγιόφιδου - Ωραιόκαστρο Θεσ/νίκης  (Αναγνώστηκε 5425 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Ένα, μικρό σχετικά, θηλυκό Αγιόφιδο (Telescopus fallax) απομακρύνθηκε σήμερα από κατοικία στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Το ακίνδυνο φίδι βρέθηκε από τους ιδιοκτήτες κουλουριασμένο σε αρμό του τοίχου στο μπαλκόνι τους, σε ανώγειο. Οι ιδιοκτήτες κάλεσαν το 100 και με την συνδρομή της αστυνομίας μεταφερθήκαμε στο σημείο. Το φίδι ήταν απόλυτα υγιές και απελευθερώθηκε σε φυσικό περιβάλλον, σε κατάλληλο ενδιαίτημα, σε απόσταση ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές.

Το Αγιόφιδο χρησιμοποιείται κάθε χρόνο σε θρησκευτικές παραδόσεις τον 15Αύγουστο στην Κεφαλλονιά. Είναι μεν δηλητηριώδες αλλά εντελώς ακίνδυνο φίδι για τον άνθρωπο, καθώς είναι οπισθόγλυφο με πολύ ασθενές δηλητήριο και σχεδόν ποτέ δεν δαγκώνει στον χειρισμό. Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες θα βρείτε εδώ.

Μερικές φωτογραφίες λίγο πριν την επιστροφή του στη φύση:

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Διάσωση Αγιόφιδου - Ωραιόκαστρο Θεσ/νίκης
« Απάντηση #1 στις: 27-08-13, 12:48:31 »
Συγχαρητήρια για τη διάσωση Ηλία!

Έχω μια ... τεχνικής φύσης, απορία.
Πως μπορείς να διακρίνεις το φύλο στο Αγιόφιδο; Υπάρχει χρωματικός φυλετικός διμορφισμός όπως π.χ στις οχιές ή σε άλλα ερπετά όπως οι σαύρες, ή κοιτάς την ουρά του; (Ξέρω ότι στην πλειονότητα των φιδιών, η ουρά των αρσενικών είναι μακρύτερη και υπάρχει εξόγκωμα - μοιάζει με πρήξιμο - στη βάση της εξ αιτίας των γεννητικών οργάνων σε αντίθεση με τα θηλυκά) Ή μήπως υπάρχουν άλλα ανατομικά γνωρίσματα που μου διαφεύγουν :);
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #2 στις: 27-08-13, 13:47:09 »
Στα Αγιόφιδα, όπως και στα περισσότερα φίδια κοιτάς μήκος και πάχος ουράς  ;) , μακριά και παχιά ουρά = αρσενικό.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #3 στις: 27-08-13, 14:17:07 »
Και κοντή ουρά, που μικραίνει απότομα το πάχος της = θηλυκό :ok:!
Ευχαριστώ Ηλία!

Όμως λογικά πρέπει να υπάρχει ΚΑΙ ηλικιακό όριο για μια τέτοια αναγνώριση...
Θέλω να πω ότι από μια ηλικία και κάτω, σε πολύ νεαρά δηλαδή άτομα, πιθανό να μην μπορούμε να αναγνωρίσουμε το φύλο με αυτό τον τρόπο. Έτσι δεν είναι;
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #4 στις: 27-08-13, 15:31:24 »
Σωστά, πριν την ενηλικίωση και όσο πιο μικρά είναι τα φίδια ο προσδιορισμός φύλου με αυτόν τον τρόπο είναι σχεδόν αδύνατος.