Αποστολέας Θέμα: Οι Απολιθωμένες Χελώνες της Ελλάδας - Νέα μελέτη  (Αναγνώστηκε 3683 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.968
  • Herpetofauna of Greece

Nostimochelone lampra Georgalis et al., 2012. Photo © N. Tamura.

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες από τους Γεώργιο Γεωργαλή (ΑΠΘ) και Benjamin Kear (Uppsala University) στο Παλαιοντολογικό Περιοδικό Geobios, έδειξε ότι το αρχείο απολιθωμάτων των Ελληνικών χελωνών είναι πολύ πλουσιότερο από ότι περιμέναμε. Η έρευνα παρέχει μια πλήρη σύνοψη και περιγραφή όλων των απολιθωμάτων χελωνών που έχουν βρεθεί στον Ελλαδικό χώρο καθώς και τη χρησιμότητα τους στην εξαγωγή Βιογεωγραφικών ή και Παλαιοκλιματολογικών συμπερασμάτων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε σημαντικότατα ευρήματα της χώρας μας, όπως:


Nostimochelone lampra Georgalis et al., 2012. Photo: Georgios Georgalis ©
 • την αρχαιότερη χελώνα της Ελλάδας, Nostimochelone lampra Georgalis et al., 2012, από το Νόστιμο της Καστοριάς. Η Nostimochelone αποτελεί το μόνο Πλευρόδειρο που έχει βρεθεί στη χώρα μας, ενώ επιπλέον είναι και ένα από τα τελευταία της Ευρώπης. Τα Πλευρόδειρα σήμερα είναι περιορισμένα μόνο στο Νότιο ημισφαίριο.
 • την πρώτη εμφάνιση του γένους Testudo στην Ευρώπη. Τα Ελληνικά απολιθώματα δίνουν σημαντικότατα στοιχεία για την προέλευση των σύγχρονων χερσαίων χελωνών.
 • τις κολοσσιαίες χελώνες Cheirogaster. Απολιθώματα αυτών των τεράστιων ερπετών έχουν βρεθει σε πολλά σημεία στη χώρα μας. Ξεχωριστή θέση η Cheirogaster schafferi, Szalai, 1931, από τη Σάμο.


Cheirogaster schafferi, Szalai, 1931. Photo: Georgios Georgalis ©


Η Παλαιοερπετοπανίδα της Ελλάδας δεν έχει μελετηθεί ακόμη διεξοδικά. Νέα απολιθώματα που έρχονται στο φως και καινούργιες μελέτες αναμένεται να απαντήσουν πολλά ερωτήματα για τη Βιοποικιλότητα των ερπετών της Ελλάδας!

Την αυθεντική δημοσίευση μπορείτε να βρείτε εδώ: "Georgalis, G.L., and Kear, B.P., 2013. The fossil turtles of Greece: an overview of taxonomy and distribution. Geobios. Vol. 46, pp. 299-311."

Γ. Γεωργαλής για το herpetofauna.gr

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

 • Senior Member
 • *
 • Μηνύματα: 305
 • Τόπος: Αγρίνιο
 • Φύλο: Άντρας
Ενδιαφέρον άρθρο ...πράγματι!

Για όποιον ενδιαφέρεται να δει από κοντά αναπαράσταση των γιγαντιαίων χελωνών Cheirogaster schafferi μπορεί να επισκεφτεί το Μουσείο (Συλλογή) Φυσικής Ιστορίας στη Βρίσα, Λέσβου!

Δίνω σχετικό link: http://vrisa.geol.uoa.gr/index.php?lang=greek
Η γιγαντιαία χελώνα φαίνεται κάτω δεξιά ... Με ένα κλικ στη φωτογραφία, βλέπει κανείς περισσότερες πληροφορίες για το ζώο αυτό!
Επίσης, μια και μιλάμε για παλαιοντολογία, στη Λέσβο μπορεί κανείς να επισκεφτεί και το Απολιθωμένο Δάσος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF_%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9B%CE%AD%CF%83%CE%B2%CE%BF%CF%85
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!