Αποστολέας Θέμα: Τι φιδι ειναι αυτο?  (Αναγνώστηκε 47242 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lellenos

• Regular Member
  • *
Τι φιδι ειναι αυτο?
« στις: 09-09-13, 20:58:52 »
Καλησπερα και ευχαριστω για τη βοηθεια σας.

Αποσυνδεδεμένος Lellenos

• Regular Member
  • *
Απ: Τι φιδι ειναι αυτο?
« Απάντηση #1 στις: 09-09-13, 21:26:37 »
Αλλη μια φωτο.

Αποσυνδεδεμένος tirol

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 09-09-13, 21:52:06 »
Στεφανοφόρος

Αποσυνδεδεμένος Lellenos

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 09-09-13, 22:03:47 »
Ευχαριστώ!
Δηλαδη δεν ειναι οχιά?
Το λεω επειδη βρεθηκε σε σπιτι και ειναι μωρο. Φοβαμαι μηπως κοντα υπαρχουν και αλλα αδερφάκια  ;)

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #4 στις: 09-09-13, 23:03:23 »
Καλησπέρα!

Μη φοβάσαι, δεν είναι Οχιά. Θα έλεγα ότι μοιάζει περισσότερο με Αγιόφιδο παρά με Στεφανοφόρο, αλλά αν είναι ανήλικο μπορεί να κάνω λάθος. Ο Ηλίας θα μας λύσει την απορία. Όπως και να'χει είναι ακίνδυνο...

Ζωντανό είναι σωστά;
Φαντάζομαι πως δεν το σκότωσες!
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος Lellenos

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 10-09-13, 00:46:23 »
Οχι! Απλα το απομακρυνα. Αλλα καπου κοντα πρεπει να κυκλοφορουν τα αδερφακια του. Ηταν μικρο, περιπου 20 εκατοστα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #6 στις: 10-09-13, 01:44:01 »
Καλησπέρα Lellenos, καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Το φιδάκι είναι ένα νεογέννητο Αγιόφιδο, Telescopus fallax. Είναι εντελώς ακίνδυνο φίδι για τον άνθρωπο. Αν θέλεις πες μας σε ποια περιοχή μένεις για να σου πω αν και ποια φίδια υπάρχουν με επικίνδυνο δηλητήριο και πως να τα αναγνωρίζεις.

Αποσυνδεδεμένος Lellenos

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 10-09-13, 09:15:17 »
Ευχαριστώ!
Μενω στην Κω. Τετοια φιδια βλεπω συχνα εδω.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #8 στις: 10-09-13, 17:01:57 »
Στην Κω το μοναδικό επικίνδυνο για τον άνθρωπο φίδι είναι η Οθωμανική Οχιά, Montivipera xanthina. Όπως θα δεις και στις φωτογραφίες έχει περίπου ίδια χρώματα με το Αγιόφιδο, όμως η Οχιά είναι χοντρό φίδι αναλογικά με το μήκος του, έχει πολύ μικρή ουρά που απολήγει απότομα και έχει έντονες επιοφθαλμικές φολίδες (σαν φρύδια) που της δίνουν αυτό το  "θυμωμένο" βλέμμα. Το Αγιόφιδο είναι πιο μακρόστενο και γυαλιστερό φίδι. Δες τα παρακάτω βίντεο για σύγκριση των μορφολογικών χαρακτήρων αλλά και της διαφορετικής κίνησης μεταξύ των δύο ειδών.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Y2zd3H7T9G0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Y2zd3H7T9G0</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=_6NjALZShFE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=_6NjALZShFE</a>

Αποσυνδεδεμένος Lellenos

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #9 στις: 10-09-13, 18:22:22 »
Χίλια  ευχαριστώ! Τώρα μπορώ να ξεχωρίσω τις οχιές. Ειδικά το φρύδι και η ουρά διευκολύνουν πολύ.
Πολλές φορές έχω δει και κάτι φίδια προς το ασημί που είναι πάρα πολύ γρήγορα.
Έχουν απίστευτη ταχύτητα. Μπορείς να μου πεις πια είναι αυτά?

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #10 στις: 10-09-13, 19:03:02 »
Είναι ή Έφιοι, ή νεαροί Μαύροι Έφιοι. Είναι "ξαδερφάκια" αυτά τα δύο είδη και η Κως είναι το μοναδικό νησί όπου απαντούν και τα δύο είδη μαζί! Οι Μαύροι Έφιοι όταν είναι νεαροί έχουν γκρίζο χρώμα και είναι σχεδόν πανομοιότυποι με τους Έφιους.

Υ.Γ.: μεταφέρω το θέμα στις "Αναγνωρίσεις".

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #11 στις: 10-09-13, 19:59:53 »
Χίλια  ευχαριστώ! Τώρα μπορώ να ξεχωρίσω τις οχιές. Ειδικά το φρύδι και η ουρά διευκολύνουν πολύ ...

Φίλε μου...
Συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου!

Θα σου συνιστούσα πάντως, σε περίπτωση που έχεις αμφιβολίες, να μη πλησιάσεις πολύ κοντά το φίδι προκειμένου να ξεχωρίσεις τα χαρακτηριτικά του καφαλιού του. Οι οχιές είναι διαβόητες για τα γρήγορα αντανακλαστικά τους. Επειδή είναι σχετικά αργοκίνητα φίδια, αν νιώσουν ότι απειλούνται "μαζεύονται" σε στάση άμυνας και αν πλησιάσεις αρκετά, θα "χτυπήσουν" πριν καταλάβεις τι έγινε! Μπορεί να δαγκώσουν, μπορεί και όχι. Να ξέρεις ότι το δηλητήριο της συγκεκριμένης οχιάς (μαζί με την Οχιά της Μήλου) είναι από τα τοξικότερα (από όλα τα είδη που έχουμε στη χώρα μας). Επίσης αν η οχιά είναι ανήλικη, ίσως το σώμα της να μη σου φανεί αρκετά "χονδρό"και τη μπερδέψεις με το Αγιόφιδο...

Τι μπορείς να κάνεις;

Δες όσες περισσότερες φωτογραφίες της Οθωμανικής Οχιάς μπορείς, για να αποκτήσεις εμπειρία στην αναγνώριση. Από όλες τις γωνίες, αν είναι δυνατό! Ενήλικες και ανήλικες. Αν είσαι στη φύση, κι έχεις μαζί σου φωτογραφική μηχανή, μείνε ακίνητος και κάνε ζουμ στο ζώο, από απόσταση ασφαλείας (πάνω από 2 μέτρα) για να βεβαιωθείς αν πρόκειται για οχιά... Τράβα και μερικές φωτό. Και σε καμιά περίπτωση μην επιχειρήσεις να πιάσεις το φίδι (ότι κι αν είναι. Για προστασία δικιά σου και δικιά του).

Έτσι θα μπορέσεις να το θαυμάσεις στο φυσικό του περιβάλλον χωρίς να κινδυνεύσεις...
Τώρα, αν βρεις οχιά και θέλεις να την απομακρύνεις από την περιοχή, δε μπορώ να σε συμβουλεύσω πως να το κάνεις! Καλύτερα να φωνάξεις κάποιον ειδικό. Ίσως ο Ηλίας μπορεί να σου δώσει κάποιες οδηγίες... Προσπάθησε πάντως - αν είναι δυνατό - να μη την σκοτώσεις!

Αποσυνδεδεμένος Lellenos

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #12 στις: 10-09-13, 21:45:46 »
Καλησπέρα και ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.

Δεν πρόκειται να πιάσω ποτέ κανένα, απλά μερικές φορές χρειάζεται να τα απομακρύνω διότι εργάζομαι σε ένα Ξενοδοχείο στην εξοχή και εκτός από τη δουλειά μου έχω και το ρόλο του Steve Irwin.  :)

Μιας και λατρεύω τη φύση και προ πάντων τα ζώα, όποτε πέσει κάποιο πουλάκι απ τη φωλιά του η βρεθεί κάποιος αδέσποτος σκύλος κ.τ.λ. εμένα φωνάζουν. Το ίδιο και όταν εμφανιστεί κάποιο φίδι.

Το ξενοδοχείο είναι στην εξοχή και αποτελεί παράδεισο για τα φίδια αφού διαθέτει κήπους και πρασινάδες, νερό αλλά και αρκετή τροφή(σαύρες, ποντίκια κ.τ.λ.).

Πάντως έχω ησυχάσει πολύ τώρα που έμαθα ότι τα περισσότερα που βλέπω εδώ είναι Αγιόφιδα και ακίνδυνα. Έφιους δεν έχω δει αλλά είναι κάτι ασημί φίδια με μια μαύρη βούλα στο κεφάλι(στο «μάγουλο») και πάρα πολύ γρήγορα. Εξαφανίζονται στο δευτερόλεπτο πριν προλάβεις να βγάλεις τη φωτογραφική μηχανή απ την τσέπη σου.  Έχω φάει όλο το διαδίκτυο αλλά δεν μπορώ να τα βρω.
Να δεις που θα ανακάλυψα κάποιο νέο είδος. ;)

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #13 στις: 10-09-13, 22:13:19 »
... εργάζομαι σε ένα Ξενοδοχείο στην εξοχή και εκτός από τη δουλειά μου έχω και το ρόλο του Steve Irwin.  :)

Μη μου πεις ότι ξαπλώνεις στο έδαφος ακίνητος, κι αφήνεις το Taipan να σου δίνει φιλάκια στα μάγουλα ?  ;D
Χωρίς πλάκα ... το'χει κάνει ΚΑΙ αυτό ο μακαρίτης!!!

... Έφιους δεν έχω δει αλλά είναι κάτι ασημί φίδια με μια μαύρη βούλα στο κεφάλι(στο «μάγουλο») και πάρα πολύ γρήγορα. Εξαφανίζονται στο δευτερόλεπτο πριν προλάβεις να βγάλεις τη φωτογραφική μηχανή απ την τσέπη σου.  Έχω φάει όλο το διαδίκτυο αλλά δεν μπορώ να τα βρω.
Να δεις που θα ανακάλυψα κάποιο νέο είδος. ;)

Κι εμένα από την περιγραφή σου, οι Έφιοι μου πήγαν στο μυαλό!
Μακάρι να ανακάλυψες κάτι. Αν καταφέρεις και φωτογραφίσεις κάποιο ανέβασε το στο forum!
Για ρίξε και μια ματιά σε αυτά εδώ μήπως είναι κάποιο!

Υ.Γ. Τυχερά τα ζωάκια της περιοχής που εργάζεσαι.
Φαντάσου στη θέση σου, να ήταν κάποιος που δεν θα τα πήγαινε καλά μαζί τους... Σφαγή!

Αποσυνδεδεμένος Lellenos

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #14 στις: 11-09-13, 01:09:52 »
Οχι, δεν ειναι αυτα. Αν και νομιζω οτι εχω δει Σαπίτη.

Ειναι γκρι/ασημι και εχουν μια μαυρη κηλιδα στο μαγουλο.
Μια φορα ενα καθοταν μπροστα απ την πόρτα του σπιτιού μου. Μολις με ειδε πανικοβλήθηκε και προσπαθούσε να χωθεί κατω απ την πόρτα αλλα δε χωρούσε. Μιλάμε για τρομκτική ταχύτητα.  Sn::T