Αποστολέας Θέμα: Τι φιδι ειναι αυτο?  (Αναγνώστηκε 47158 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Τι φιδι ειναι αυτο?
« Απάντηση #30 στις: 28-10-13, 19:49:44 »
Καλησπέρα Lellenos

Σωστά είναι Σαυρόφιδο (Pseudopus apodus)
Μόνο που όπως ίσως γνωρίζεις δεν πρόκειται για φίδι αλλά για άποδη σαύρα.
Μάλλον θα έπρεπε να ανοίξεις ξεχωριστό θέμα γι αυτό και να μην το έχεις στο ίδιο θέμα με το Αγιόφιδο...

Είναι ακόμα δραστήρια εκεί, έτσι ?
Άρα στη Κω έχετε ζεστές μέρες!
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #31 στις: 28-10-13, 23:53:39 »

Σωστά είναι Σαυρόφιδο (Pseudopus apodus)
Μόνο που όπως ίσως γνωρίζεις δεν πρόκειται για φίδι αλλά για άποδη σαύρα.

Σωστά, ή αλλιώς Τυφλίτης, Pseudopus apodus  ;)

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #32 στις: 29-10-13, 07:31:35 »

Σωστά, ή αλλιώς Τυφλίτης, Pseudopus apodus  ;)

Ηλία, θέτεις ένα από τα βασικά προβλήματα με τις κοινές ονομασίες, και σ' ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να το αναπτύξουμε λίγο περισσότερο το θέμα ...
Πολλές φορές είναι ανακριβείς ή/και λανθασμένες. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά όταν τις χρησιμοποιούμε, να παραθέτουμε μαζί και την επιστημονική.

Προσωπικά δε με πειράζει να χρησιμοποιείται η ίδια ονομασία κατά περιοχή για να περιγράψει διαφορετικά ζώα. Στην Αιτ/νία π.χ. νταλακάκι ονομάζουν το κοινό γκέκο (Hemidactylus turcicus) και τον κοινό φρύνο (Bufo bufo) δεν τον ονομάζουν μπράσκα, αλλά μπσιάκα !!!! ;D (πολλά τα σύμφωνα - όποιος μπορέσει να το προφέρει σωστά κερδίζει χρυσό ρολόϊ). Αλλά όταν η ονομασία πηγάζει από κάποιο χαρακτηριστικό του ζώου, έ ... πρόσεχε λίγο βρε αδερφέ, ώστε να είναι σχετική!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση π.χ. μια χαρά βλέπει το ερπετό για να το ονομάζουν "Τυφλίτη". Σαυρόφιδο ή ακόμα καλύτερα Φιδόσαυρα είναι πιο ακριβείς ονομασίες, γι αυτό και τις προτιμώ!
Τυφλίτες θα έπρεπε να ονομάζουν π.χ τις αμφίσβαινες!
Ίσως και να τις ονομάζουν, δεν ξέρω...

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #33 στις: 29-10-13, 08:01:44 »
... Προσωπικά δε με πειράζει να χρησιμοποιείται η ίδια ονομασία κατά περιοχή για να περιγράψει διαφορετικά ζώα. Δε με ενοχλεί επίσης, το ίδιο ζώο να ονομάζεται διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή!

(Το βάζω σαν "Παράθεση", γιατί έχασα το δικαίωμα να κάνω "Τροποποίηση" στο αρχικό κείμενο)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #34 στις: 29-10-13, 16:50:18 »
Βασίλη συμφωνώ ότι οι ονομασίες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές, ωστόσο οι λαϊκές ονομασίες αφενός από κάποιο χαρακτηριστικό του ζώου πηγάζουν, είτε μορφολογικό, είτε συμπεριφορικό και αφετέρου δεν μπορώ να απορρίψω οποιαδήποτε ονομασία από το herpetofauna, όσο κι αν διαφωνώ με αυτήν, ακριβώς επειδή με ενδιαφέρει ο αναγνώστης να βρίσκει και να αναγνωρίζει τα ζώα που βλέπει και ακούει γι'αυτά στον περίγυρό του με όποια ονομασία (π.χ. οι ονομασίες "Κολόσαυρος" και  "Κολόστραβη" για την Lacerta trilineata δεν μου αρέσουν καθόλου αλλά είμαι υποχρεωμένος να την αναφέρω από την στιγμή που χρησιμοποιείται). Τώρα όσον αφορά ειδικά για τον Τυφλίτη έχω παρατηρήσει ότι έχει παρόμοιες ονομασίες σε διάφορες περιοχές κι αυτό κάτι σημαίνει. Στην Ικαρία τον λένε Τύφλιακα, στην Λήμνο "κάτι χοντρά φίδια τυφλά". Οι ονομασίες αυτές δεν είναι τυχαίες αλλά προέρχονται από την συμπεριφορά του ζώου και συγκεκριμένα αυτήν κατά την οποία το ζώο "παγώνει" στην απότομη θέα ενός ανθρώπου και μένει ακίνητο. Μερικές φορές παραμένει ακίνητο για μερικά δεύτερα ακόμα και αν το πιάσεις και το σηκώσεις. Αυτό μεταφράζεται από κάποιον που δεν γνωρίζει ως έλλειψη όρασης: "Δεν με βλέπει γι'αυτό δεν φεύγει". Το ίδιο προφανώς ισχύει και για άλλες ονομασίες που υποδηλώνουν κάποια ιδιότητα.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #35 στις: 29-10-13, 17:36:55 »
...δεν μπορώ να απορρίψω οποιαδήποτε ονομασία από το herpetofauna, όσο κι αν διαφωνώ με αυτήν, ακριβώς επειδή με ενδιαφέρει ο αναγνώστης να βρίσκει και να αναγνωρίζει τα ζώα που βλέπει και ακούει γι'αυτά στον περίγυρό του ...

Μα εννοείται Ηλία, από την πλευρά σου πολύ καλά κάνεις και τις αναφέρεις :ok: Επιβάλεται θα έλεγα. Το site πρέπει να γίνει όσο το δυνατό πληρέστερο, και όποιο μέλος ξέρει λαϊκές ονομασίες που δεν αναφέρονται εδώ, καλό είναι να τις αναφέρει!
Μπορείς λοιπόν να συμπεριλάβεις τις λαϊκές ονομασίες για τους Hemidactylus turcicus και Bufo bufo που σου έδωσα πιο πριν, στις ήδη υπάρχουσες. Είναι εγγυημένες :)

Τώρα, σύμφωνα με αυτά που μου λες για τη συμπεριφορά του Τυφλίτη, βγάζει κάποιο νόημα.
Σ' ευχαριστώ ;)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #36 στις: 29-10-13, 20:06:48 »
Θύμισέ μου πάλι τις ονομασίες αν θέλεις Βασίλη.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #37 στις: 29-10-13, 20:30:03 »
Θύμισέ μου πάλι τις ονομασίες αν θέλεις Βασίλη.

Hemidactylus turcicus = νταλακάκι
Bufo bufo = μπσιάκα (με παχύ σίγμα να γεμίζει το στόμα ;D!)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #38 στις: 29-10-13, 20:40:55 »
χαχα! Οκ μπήκαν κι αυτά  ;)