Αποστολέας Θέμα: Εξειδικευμένοι τρόποι αναγνώρισης φιδιών  (Αναγνώστηκε 10292 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
Καλημέρα σε όλους!

Ηλία καλώς επέστρεψες. Το forum λειτουργεί και πάλι ομαλά  :)
Μας έλειψες...  Ελπίζω να βρήκες αρκετά :snak::  Sn::T και τα σχετικά !!!

Θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν ξέρεις κάποια ειδικευμένη βιβλιογραφία σχετική με την αναγνώριση φιδιών.
Ή έστω κάποια links στο ιντερνετ. Δε με πειράζει αν είναι ελληνική ή ξένη (αρκεί να μην είναι στα γερμανικά... δεν τα γνωρίζω).
Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, η αναγνώριση από το "πουκάμισο" τους.

Έχω τα βιβλία των:

Παφίλης Παναγιώτης, Βαλάκος Δ. Στρατής "Αμφίβια και Ερπετά της Ελλάδας"
και
Α. Δημητρόπουλος, Γ. Ιωαννίδης "Ερπετά της Ελλάδας και της Κύπρου"
αλλά αγγίζουν αρκετά επιφανειακά το θέμα...

Δεν ξέρω καν αν είναι εφικτή η αναγνώριση συγκεκριμένων ειδών με αυτό τον τρόπο αφού συνήθως βρίσκουμε τμήματα από τα πουκάμισα, και τις περισσότερες φορές όχι σε πολύ καλή κατάσταση. Ίσως όμως είναι εφικτή η αναγνώριση Οικογενειών, ώστε να ξέρουμε π.χ αν το φίδι στο οποίο ανήκε το πουκάμισο ήταν δηλητηριώδες ή όχι. Το πουκάμισο, δεν είναι κάτι σαν το "δακτυλικό αποτύπωμα" του φιδιού ?

Περιμένω προτάσεις και από άλλα μέλη του forum!
Ευχαριστώ.
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Εξειδικευμένοι τρόποι αναγνώρισης φιδιών
« Απάντηση #1 στις: 05-10-13, 21:07:37 »
Γεια σου Βασίλη  :D
Τα βιβλία που έχεις νομίζω αρκούν στο να σε βοηθήσουν στην αναγνώριση φιδιών από το πουκάμισο. Ο αριθμός σειρών φολίδων στο μέσο του σώματος, το αν είναι τροπιδωτές ή όχι, καθώς και τα σχέδια που ίσως διακρίνονται, σε συνδυασμό πάντα με την περιοχή, είναι αυτά που μπορούν να σε βοηθήσουν στην αναγνώριση. Η οχιά πχ έχει έντονα τροπιδωτές φολίδες και 21-23 σειρές φολίδων στο μέσο το σώματος, ενώ τα Natrix έχουν 19 (που κι αυτά έχουν τρόπιδες στις φολίδες). Στα παραπάνω βιβλία αναφέρονται αυτά τα χαρακτηριστικά σε κάθε είδος. Δεν υπάρχει άλλη πρακτική μέθοδος απ'όσο γνωρίζω και μπορώ να φανταστώ. Μετά πας σε ανάλυση DNA  :)

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 06-10-13, 09:09:02 »
Ευχαριστώ Ηλία!

Τα βιβλία που έχω, είναι όντως πολύ καλά!
Δίνουν αρκετές πληροφορίες για κάθε είδος. Από τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά, συνήθειες και συμπεριφορές, μέχρι και στοιχεία βιολογίας.
Αν και σε πολλά θέματα που παρουσιάζουν, δεν έχω εμβαθύνει ακόμα, σε μερικά (όπως αυτό π.χ με το πουκάμισο) περίμενα μια λίγο διαφορετική παρουσίαση (πχ με πίνακες ή δεντροειδή διαγράμματα...) ώστε αν έχεις π.χ παρατηρήσει μια ομάδα χαρακτηριστικών σε κάποιο φίδι, να μη χρειάζεται να "πηδάς" τις σελίδες, ώστε να καταλήξεις στο είδος!

Έχω επίσης παραγγείλει - και περιμένω - τα βιβλια:
Guido Kreiner, "The Snakes of Europe", (2007)
E. Nicholas Arnold, "Reptiles and Amphibians of Europe" (2003)

για μια ευρύτερη κάλυψη του θέματος. Ποια είναι η γνώμη σου γι αυτά?
Νομίζω, το πρώτο είναι περισσότερο "επιστημονικό", ενώ το δεύτερο περισσότερο οδηγός αναγνώρισης, όπως και αυτά που ήδη έχω!

....
Υπομονή μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη! Τώρα αρχίζει η "χειμερία νάρκη" ;D

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 06-10-13, 12:49:57 »
Αυτό που ζητάς είναι κλείδες. Στο βιβλίο "Αμφίβια και Ερπετά της Ελλάδας", του Παφίλη και Βαλάκου, θα βρεις μια κλείδα για φίδια στην σελίδα 152. Αλλά είναι φτιαγμένες για ολόκληρα δείγματα και όχι μόνο για δέρμα. Όμως με τη βοήθεια αυτής της κλείδας μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα και από ένα δέρμα. Γνωρίζεις πως δουλεύουν οι κλείδες?

Τα βιβλία που αναφέρεις δεν τα έχω πιάσει στα χέρια μου και δεν γνωρίζω. Ο Guido έχει δώσει φωτογραφίες και σε μας στο herpetofauna.gr. Τουλάχιστον ξέρω ότι θα έχει πολύ καλές φωτογραφίες  :) Όταν τα παραλάβεις πες μας τη γνώμη σου μήπως και τα βάλω στα προτεινόμενα.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 06-10-13, 13:46:21 »
Ναι, νομίζω έχω καταλάβει πως δουλεύουν οι κλείδες.

Εντοπίζεις κάποιο βασικό χαρακτηριστικό ξεκινώντας από τα (α. β. γ.) που αναφέρονται στον αριθμό 1. και ακολουθείς τις παραπομπές σε επόμενους αριθμούς, βλέποντας τι ταιριάζει, μέχρι να καταλήξεις στο είδος.
Οι κλείδες που περιγράφει στις σελίδες 152-156 σχηματίζουν ουσιαστικά μια δενδροειδή δομή. Τα φύλλα του δέντρου είναι το εκάστοτε είδος! Επίσης έχω καταλάβει πως βρίσκουμε τον αριθμό των ραχιαίων φολίδων στο μέσο του σώματος. Έχω δει σχεδιαγράμματα!

Μια διόρθωση μόνο.
Στο 1β. (Σ. 152) λέει: "Οι κοιλιακές πλάκες έχουν πλάτος ίσο με το 1/3 του σώματος." Προφανώς εννοεί: "Οι κοιλιακές πλάκες έχουν πλάτος ίσο με το 1/3 του πλάτους του σώματος." Διαφορετικά θα ήταν υπερβολικό το πλάτος :)

Όσο για τα ξενόγλωσσα, βιβλία τα έχω παραγγείλει στον Παπασωτηρίου.
Και αυτός, τα περιμένει από τον προμηθευτή. Οπότε καταλαβαίνεις πότε θα τα έχω στα χέρια μου ;D
Δεν νομίζω να έχουν εξαντληθεί πάντως...

Το ένα από αυτά (του Arnold) το έχεις ήδη στα προτεινόμενα ;)
Εννοείται ότι όταν τα πάρω και τα διαβάσω, θα σας πω εντυπώσεις! :ok:

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 06-10-13, 17:56:04 »

Μια διόρθωση μόνο.
Στο 1β. (Σ. 152) λέει: "Οι κοιλιακές πλάκες έχουν πλάτος ίσο με το 1/3 του σώματος." Προφανώς εννοεί: "Οι κοιλιακές πλάκες έχουν πλάτος ίσο με το 1/3 του πλάτους του σώματος." Διαφορετικά θα ήταν υπερβολικό το πλάτος :)

Ναι, για την ακρίβεια πιο σωστό θα ήταν το 1/3 της περιμέτρου του σώματος, εκτός κι αν μιλάει για τον Έρυξ.

Το ένα από αυτά (του Arnold) το έχεις ήδη στα προτεινόμενα ;)

Δεν το πρόσεξα καλά, σωστά, το έχω αυτό το βιβλίο, είναι πολύ καλό.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 09-10-13, 16:07:17 »
... Όταν τα παραλάβεις πες μας τη γνώμη σου μήπως και τα βάλω στα προτεινόμενα.

Δυστυχώς τα βιβλία:

είναι εξαντλημένα από τον εκδότη και δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας. (κατά Παπασωτηρίου...)
Σήμερα μου ήρθε το απογοητευτικό e-mail

Κρίμα...

Αποσυνδεδεμένος kailor

• Active Member
  • *
  • Τόπος: Νότιο Πήλιο
    • taklischris.info
« Απάντηση #7 στις: 13-10-13, 15:00:25 »
... Όταν τα παραλάβεις πες μας τη γνώμη σου μήπως και τα βάλω στα προτεινόμενα.

Δυστυχώς τα βιβλία:

είναι εξαντλημένα από τον εκδότη και δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας. (κατά Παπασωτηρίου...)
Σήμερα μου ήρθε το απογοητευτικό e-mail

Κρίμα...

εγώ όταν αγοράζω ξένα βιβλία τα αγοράζω πάντα από το amazon.co.uk έχουν πάρα πολύ καλή εξυπηρέτηση και τιμές και έρχονται γενικά γρήγορα μέχρι 10 ημέρες μάχιμουμ.

Ορίστε αναζήτηση για το reptiles and amphibians of Europe.

http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=%22Reptiles+and+Amphibians+of+Europe%22+&rh=i%3Aaps%2Ck%3A%22Reptiles+and+Amphibians+of+Europe%22+
ENVIRONMENTAL PHOTOGRAPHER | Canon EOS 1000D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 + EF 75-300mm f/4.0-5.6 + EF 500mm f/8.0

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #8 στις: 13-10-13, 16:22:46 »
Ναι το σκέφτηκα για το Amazon και μάλλον έτσι θα γίνει ...

Εκτός από το amazon.co.uk, υπάρχουν και τα amazon.com και amazon.de . Έψαξα κι εκεί και κάτι βρήκα!
Θα τα παραγγείλω σύντομα γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχω κάρτα!
Απ' ότι βλέπω όμως στο λινκ που μου έδωσες, η έκδοση του 2003 δεν υπάρχει σε στοκ. Ίσως τη βρώ μεταχειρισμένη κάπου.

Ευχαριστώ kailor!

Αποσυνδεδεμένος kailor

• Active Member
  • *
  • Τόπος: Νότιο Πήλιο
    • taklischris.info
« Απάντηση #9 στις: 13-10-13, 17:38:18 »
Ναι το σκέφτηκα για το Amazon και μάλλον έτσι θα γίνει ...

Εκτός από το amazon.co.uk, υπάρχουν και τα amazon.com και amazon.de . Έψαξα κι εκεί και κάτι βρήκα!
Θα τα παραγγείλω σύντομα γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχω κάρτα!
Απ' ότι βλέπω όμως στο λινκ που μου έδωσες, η έκδοση του 2003 δεν υπάρχει σε στοκ. Ίσως τη βρώ μεταχειρισμένη κάπου.

Ευχαριστώ kailor!

πάρτα και σε αυθεντικά και όχι μόνο σε stock...

τέλος πάντων σου προτείνω καλύτερα από ευρώπης amazon γιατί από αμερική κάνει και μια εβδομάδα περισσότερο.
ENVIRONMENTAL PHOTOGRAPHER | Canon EOS 1000D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 + EF 75-300mm f/4.0-5.6 + EF 500mm f/8.0