Αποστολέας Θέμα: Ερώτηση για Ιγκουάνα  (Αναγνώστηκε 12810 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ανδρέας

• Member
  • *
Ερώτηση για Ιγκουάνα
« στις: 29-10-13, 11:08:17 »
Καλησπέρα σε όλους. Είμαι καινούργιο μέλος εδώ, βρήκα το forum σας και σκέφτηκα πως ίσως μπορείτε να με βοηθήσετε σε κάτι.
Από τις αρχές του καλοκαιριού έχω βρει μια ιγκουάνα (θηλυκή). Όταν την ΄΄εφερα στο σπίτι και κατα τη δι'αρκεια όλου του καλοκαιριού έτρωγε γύρω στα 3- 4 γεύματα την ημέρα. Έκανα και μια επίσκεψη σε κτηνίατρο και όλα καλά, την βρήκε υγιέστατη και με άριστη διατροφή. Εδώ όμως και μερικές βδομάδες αντιμετωπίζω ένα προβληματάκι. Δεν τρώει καθόλου, εχει αδυνατίσει και η ράχη της έχει αρχίσει κ παίρνει ένα πορτοκαλί χρώμα. Από ενέργεια σκίζει. Είναι πάρα πολυ ενεργητική. Με αποτέλεσμα να πηδάει από τον 1ο όροφο. Το έχει κάνει 2 φορές αλλά ποτέ δεν φεύγει μακριά. Το χρώμα της είναι μια χαρά γενικά, η ενεργεια της όπως σας είπα στα ύψη και η δυναμη της άψογη. Το μόνο που με ανησυχεί είναι οι τάσεις φυγής που και που και το ότι δεν τρώει. Θέλω να μάθω λοιπόν μήπως είναι σε περίοδο αναπαραγωγής γιατί το έψαξα αρκετά σε σχετικά φορουμ και σελίδες και έχει αρκετά συμπτώματα.
H διατροφή της περιλαμβάνει :  Ραδίκια, αντίδι όταν βρίσκω, ρόκα, κολοκύθι, κόκκινες πιπεριές, 1 φορά την εβδομάδα ασπράδι αυγού, και 2 φορές την εβδομάδα φρούτα. και πάντα με βιταμίνες σε μορφή σκόνης για ασβέστιο.
Απο λάμπες διαθέτω : Κεραμική, uvb-uva, νυχτός και κόκκινη. Μέσα στο ταραριουμ υπάρχουν ξύλα να σκαρφαλώνει, θερμενόμενη πέτρα και υγρασία 60- 80.
Αυτά. Ευχαριστώ πολύ.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Ερώτηση για Ιγκουάνα
« Απάντηση #1 στις: 29-10-13, 17:03:06 »
Γεια σου Ανδρέα.
Σε αυτό το φόρουμ δεν ασχολούμαστε με εξωτικά είδη υπό αιχμαλωσία αλλά μόνο με την άγρια ελληνική ερπετοπανίδα στο φυσικό της περιβάλλον, όσον αφορά την ενημέρωση για αυτήν. Μάλιστα εγώ προσωπικά διαφωνώ με την αιχμαλωσία οποιουδήποτε ζώου. Σου στέλνω αμέσως ένα προσωπικό μήνυμα με παραπομπές και κάποιες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα του ζώου. Από εδώ θα πω μόνο πως το ότι πηδάει όπως λες από τον όροφο σημαίνει ότι δεν στεγάζεται σωστά. Το ζώο έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις που στη χώρα μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο τεχνητά (αφού δεν είμαστε τροπική χώρα) οπότε το ζώο θα πρέπει να μένει σε κατάλληλο τεχνητό περιβάλλον μονίμως και να μην τριγυρνά ελεύθερα εκτός. Άλλωστε κινδυνεύει και η ίδια η ακεραιότητά του στην τελευταία περίπτωση. Έλεγξε τα μηνύματά σου σε λίγο.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #2 στις: 29-10-13, 18:09:07 »
Καλησπέρα Ανδρέα κι από μένα ...

Προσωπικά δεν έχω κάποιο ζώο (και μου λείπει αυτό το "εγωιστικό" συναίσθημα ομολογώ, γιατί μικρός είχα... και μάλλιστα κρατούσα πολύ υπεύθυνη στάση απέναντί τους) αλλά γνωρίζω κάποια πράγματα γύρω από αυτά τα θέματα.

Σου έχω στείλει ΠΜ με τη διεύθυνση ενός site όπου τα μέλη του μπορούν να σου δώσουν χρήσιμες συμβουλές στο πρόβλημά σου. Μπορείς να ρωτήσεις εκεί. Ελπίζω να το έλαβες!

ΥΓ: Δεν είμαι αντίθετος με την αιχμαλωσία κάποιων ζώων, αρκεί αυτή - από την πλευρά του ζώου πάντα - να μη είναι αιχμαλωσία... Μάλλιστα κάτω από σωστή φροντίδα ζει και περισσότερο (κι ας μην είναι επιλογή του). Ας αναρωτηθούμε όμως, πόσοι από αυτούς που έχουν ζώα - ακόμα και τα πλέον κατοικίδια, τους σκύλους - τους εξασφαλίζουν τέτοιες συνθήκες ώστε το ίδιο το ζώο να μην αισθάνεται "αιχμάλωτο", με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται για το ζωάκι. Αρχίζοντας πρώτα απ όλα, από τα ίδια τα Pet Shop!
Πάντως στο μείζον θέμα "Εμπορεία Ζώων" το κακό έχει παραγίνει! Όλα στο βωμό του χρήματος θυσιάζονται!
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 29-10-13, 20:02:03 »

ΥΓ: Δεν είμαι αντίθετος με την αιχμαλωσία κάποιων ζώων, αρκεί αυτή - από την πλευρά του ζώου πάντα - να μη είναι αιχμαλωσία...

Βασίλη το παραπάνω είναι κάπως οξύμωρο  :)
Από τη στιγμή που ένα ζώο αφαιρείται από το φυσικό του περιβάλλον βρίσκεται σε αιχμαλωσία όπως και να το κάνουμε. Δεν έχουν καμία δουλειά τα άγρια ζώα μέσα στα δικά μας τα σπίτια αιχμάλωτα. Η θέση τους είναι στη φύση και το οικοσύστημα τα χρειάζεται στη θέση τους. Τέλος πάντων, τέτοια θέματα ανοίγουν πολύ μεγάλες συζητήσεις που έχω κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν. Προτείνω να λήξει εδώ, άλλωστε είναι εκτός αντικειμένου του φόρουμ και θα μεταφερθεί στα "άλλα θέματα" μόλις δει τις απαντήσεις και ο Ανδρέας.

Αποσυνδεδεμένος Ανδρέας

• Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 29-10-13, 20:09:13 »
Καλησπέρα παιδιά και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Θα συμφωνήσω μαζί σας όσον αναφορά την αιχμαλωσία. Δεν είχα σκοπό ποτέ να πάρω ένα τροπικό είδος για πετ. Παρόλα αυτά όμως όπως σας είπα το βρήκα στον δρόμο και έτσι αποφάσισα να το συντηρήσω με όλα τα κατάλληλα μέσα. Όσο για την αιχμαλωσία, πιστέψτε με, μόνο στην γυάλα της δεν μένει. Της αρέσει να βρίσκετε μαζί μας. Η αλήθεια είναι πως με έχει εντυπωσιάσει το πόσο γρήγορα εξημερώθηκε. Ευχαριστώ πολύ όλους σας :)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 29-10-13, 20:16:04 »
Ανδρέα καλά έκανες και μάζεψες το ζώο και του έδωσες μια ευκαιρία να ζήσει. Ελπίζω να είδες τα προσωπικά σου μηνύματα. Πάντως το ζώο δεν θα πρέπει να βρίσκεται έξω από το τεράριουμ για πολλή ώρα γιατί έξω οι θερμοκρασίες δεν είναι καλές, ειδικά όσο χειμωνιάζει και για το διάστημα που βρίσκεται εκτός επιβάλλεται να βρίσκεται υπό την επίβλεψή σας για να μην δραπετεύει.

Αποσυνδεδεμένος Ανδρέας

• Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 30-10-13, 14:00:21 »
Καλησπέρα σε όλους και πάλι. Σας ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά για την ανταπόκριση! Τελικά μίλησα με τον ιατρό. Η μικρή έχει αυγά και ψάχνει που να γεννήσει :) Ήδη άρχισα να επεκτείνω τον χώρο και να διαμορφώνω ένα ειδικό σημείο μόνο για την γέννα.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 30-10-13, 14:32:01 »
Ελπίζω να πάνε όλα καλά με το ζώο σου Αντρέα.