Αποστολέας Θέμα: Άρρωστη χελώνα ?  (Αναγνώστηκε 4540 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
Άρρωστη χελώνα ?
« στις: 23-10-13, 18:25:20 »
Καλησπέρα σε όλους!

Πριν από λίγο επέστρεψα από τον καθημερινό μου περίπατο!
Όταν πήγαινα, συνάντησα μια ενήλικη χελώνα (Hermanni ήταν) στην άκρη του δρόμου, με το μισό κεφάλι έξω από το χέλυο, εντελώς ακίνητη, να παίρνει βαθιές ανάσες ανοιγοκλείνοντας τακτικά το στόμα της. Αδιαφορούσε παντελώς για την παρουσία μου, ακόμα κι όταν την πλησίασα αρκετά, δεν έκανε καν κινηση να κρυφτεί! Επιστρέφοντας από τον ίδιο δρόμο μετά από πολύ ώρα, η χελώνα ήταν ακριβώς στο ίδιο σημείο και στην ίδια κατάσταση. Δεν έφερε εμφανή τραύματα στα πόδια ή στο ακάλυπτο σώμα της, και το χέλυο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Η περιοχή είχε κανονική θερμοκρασία, για να υποθέσουμε ότι αυτό μπορεί να  έπαιξε κάποιο ρόλο. Αλλωστε βρήκα δύο ακόμα χελώνες στην ίδια περιοχή, ζωηρότατες! Δεν ήξερα τι να κάνω, και απλώς τη μετέφερα λίγο πιο κάτω μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα! Αυτή ακίνητη!

Σκέφτηκα ότι ίσως πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση...
Τελευταία έχουν φυτρώσει κάποια περίεργα μανιτάρια εκεί, που δεν υπήρχαν παλαιότερα.
Είναι δυνατό να συνέβη κάτι τέτοιο?
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Άρρωστη χελώνα ?
« Απάντηση #1 στις: 24-10-13, 01:13:27 »
Προφανώς είχε κάποιο πρόβλημα αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε σε καμία περίπτωση τι μπορεί να ήταν αυτό. Πάντως αυτά είναι μέσα στο "παιχνίδι" της φύσης, ελάχιστα άγρια ζώα φτάνουν σε βαθιά γεράματα. Ο αγώνας για την επιβίωση εκεί έξω είναι μεγάλος και όπως υπάρχουν προβλήματα υγείας σε εμάς έτσι εμφανίζονται και στα άγρια ζώα.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #2 στις: 24-10-13, 19:16:22 »
Τελικά ίσως και να τα κατάφερε Ηλία  :)

Σήμερα πέρασα ξανά από το σημείο που την άφησα, και είχε εξαφανιστεί! Όπου και να κοίταξα εκεί κοντά, δεν υπήρχε!
Απ' όσο ξέρω δεν υπάρχουν φυσικοί της εχθροί στην περιοχή - επίγειοι και ιπτάμενοι - (γι αυτό άλλωστε και έχω συναντήσει παρα πολλές φέτος)
Άλλωστε την είχα "κρύψει" αρκετά καλά ...
Αλλά μπορεί και να τη βρήκε κάποιος, και να τη μάζεψε!

Ας ελπίσουμε για το καλύτερο :)
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος great

• Active Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 12-01-14, 10:32:56 »
για σε ολους και απο μενα .. λοιπον εγω στην περιοχή μου βρίσκω αρκετές χελώνες ,και μικρές ... αν ειναι μέσα στο δίκτυο συγκοινωνιας , τις απομακρύνω σε ποιο ασφαλές μέρος .  τελευταια βρήκαμε στο λιοστάσι του παππου σε μια απομακρυσμένη περιοχη , μια πολυ μεγαλη χελωνα ... (δυστηχως δεν εβγαμα φωτο ) απο το μεγεθος  της  και μονο εδειχνε τα χρονια της . σχετικα ηταν ηρεμη , να καταλαβαιτε οτι τα παιδια και εγω την χαιδεψαμε πανω απο το κεφαλι της χωρις να τρομοκρατηθεί ... το μενου των χελωνών ειναι πολυποίκιλο , αν μια χελωνα τρεφετε αποκλειστικά, με τα ειδη ενος λαχανόκηπου  , σίγουρα μπορει να αρρωστήσει , και να πεθάνει ,απο καποια εσωπαρασιτα . ειναι χαριτωμένα πλασματα που επιβίωσαν , οταν χιλιάδες αλλα ειδη χάθηκαν . ας τις προστατεύσουμε !!
Oι άνθρωποι είμαστε ηθικά πρωτόγονοι, και το χειρότερο ? δεν μαθαίνουμε ουτε από τα ζώα.