Αποστολέας Θέμα: Κίνδυνος εξαφάνισης για τα ερπετά στην Ευρώπη  (Αναγνώστηκε 2514 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.967
    • Herpetofauna of Greece
Τα ερπετά και οι βάτραχοι στην Ευρώπη διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να εκλείψουν ολοκληρωτικά, προειδοποιεί η Κομισιόν

Τα ερπετά και οι βάτραχοι στην Ευρώπη βρίσκονται σε κίνδυνο, διότι ουδείς κάνει το παραμικρό για να προστατεύσει το φυσικό τους περιβάλλον από την καταστροφή, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Πάνω από τα μισά ερπετά -το 59%- και σχεδόν τα μισά από τα αμφίβια -42%- στην Ευρώπη βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία και απειλούνται πολύ περισσότερο από τα πτηνά και τα θηλαστικά", προειδοποίησε ο έλληνας επίτροπος για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας.

"Η ανακάλυψη αυτή μας βάζει σε σκέψεις, αποδεικνύει την τεράστια πίεση στην οποία υποβάλλουμε την χλωρίδα και την πανίδα στην Ευρώπη και υπογραμμίζει την ανάγκη να αναθεωρήσουμε την σχέση μας με τον φυσικό κόσμο", πρόσθεσε.
Φωτογραφία: Ηλίας Στραχίνης © 2009

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αιτίες είναι πολλαπλές, μεταξύ των οποίων το φαινόμενοτου θερμοκηπίου, η μόλυνση, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η αδιαφορία για τη φυσική ισορροπία των ειδών.

"Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τον στόχο της για να θέσει τέλος στην απώλεια της βιοποικιλότητας το 2010", καταλήγει η Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη ζουν 151 είδη ερπετών και 85 είδη αμφιβίων, εκ των οποίων πολλά δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη.


Πηγή: