Αποστολέας Θέμα: Αυγά με ανησυχίες  (Αναγνώστηκε 4732 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.995
    • Herpetofauna of Greece
Αυγά με ανησυχίες
« στις: 20-11-09, 16:29:39 »
Τα μωρά κροκοδειλάκια φωνάζουν πριν σκάσει το αυγό τους, ώστε να συνεννοηθούν, να βγουν όλα μαζί στον κόσμο και να απαιτήσουν τη μητρική παρουσία και προστασία, λένε οι βιολόγοι.

Επιμέλεια: Λαμπρινή Χ. Θωμά

Φωτογραφία: Mozambique Moments
Είναι από παλιά γνωστό ότι, τα μωρά των κροκόδειλων της Αιγύπτου είναι τα πιο φωνακλάδικα: δε βάζουν γλώσσα μέσα πριν καν σκάσει το αυγό τους. Οι φωνές τους, οι οποίες ξεπερνούν τα εμπόδια που βάζει το τσόφλι, ακούγονται καθαρά από τους περαστικούς και, βεβαίως, από τα αδελφάκια τους, τα οποία μάλιστα πολλές φορές φαίνεται να "απαντούν". Οι λόγοι των φωνών δεν ήταν γνωστοί. Οι εικασίες ήθελαν τα μικρά "έτοιμα για τον κόσμο" και δεν έδιναν άλλο νόημα σε αυτές τις φωνούλες.

Σήμερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, οι φωνές αυτές έχουν συγκεκριμένο στόχο. Ο φωνασκών πιτσιρικάς, λέει στα άλλα κροκοδειλάκια ότι ήρθε η ώρα να βγουν στον κόσμο και ότι, καλό θα ήταν να βγουν όλα μαζί. Εκείνα συμφωνούν, και όλα μαζί ειδοποιούν την κροκοδειλομαμά να αρχίσει να ετοιμάζει τη φωλιά και να έρθει να προστατέψει τα μωρά της από τους εχθρούς που καραδοκούν.

Σύμφωνα με όλα αυτά, που αναπτύσσουν Γάλλοι ερευνητές στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Σύγχρονη Βιολογία" (Current Biology), στις φωνούλες των εμβρύων οφείλεται σε μεγάλο μέρος η επιβίωση αυτού του ερπετού- μαθουσάλα. "Έχουμε κάθε λόγο να υποθέσουμε ότι το συγχρονισμένο σπάσιμο των αυγών είναι ζωτικής σημασίας", λέει ο Νικολά Ματεβόν του πανεπιστημίου Ζαν Μονέ. "Τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας τα έχουμε στα νεαρά άτομα και οι φωνές ελκύουν εχθρούς. Γι' αυτό και η παρουσία του ενήλικου κροκόδειλου στη φωλιά και η ανταπόκρισή του στις φωνές των μικρών αποτελούν σημαντική προστασία. Είναι σημαντικό για όλα τα έμβρυα της φωλιάς να συνεννοηθούν να σπάσουν το αυγό τους την ίδια ώρα ώστε να έχουν την επιθυμητή ενήλικη φροντίδα και προστασία".

Πειράματα και Αρχαιόσαυροι

Οι ερευνητές, για να καταλάβουν το ρόλο που παίζουν οι φωνές, χώρισαν σε τρεις ίσες ομάδες έναν αριθμό αυγών κροκοδείλων, τα οποία έπρεπε κανονικά να σπάσουν σε περίπου 10 ημέρες από την έναρξη των πςιραμάτων. Στη μία ομάδα έπαιζαν ηχογραφήσεις από ήχους κροκοδειλο-μωρών πριν το σπάσιμο των αυγών, στη δεύτερη απλούς θορύβους και την τρίτη την άφησαν βουλιαγμένη στη σιωπή.

Τα έμβρυα από τα αυγά των κροκοδείλιων ήχων απαντούσαν, κινούνταν και βγήκαν μαζί στον κόσμο, αρχίζοντας να ανοίγουν το δρόμο τους μες σε 10 λεπτά από το άκουσμα της ηχογράφησης. Γεννήθηκαν όλα μαζί, μες σε ένα πεντάωρο. Τα υπόλοιπα μωρά, των άλλων ομάδων, δεν έδειξαν ενδιαφέρον για όσα άκουγαν ή δεν άκουγαν.

Κατόπιν, οι ερευνητές έλεγξαν τις αντιδράσεις δέκα μητέρων στα ηχογραφημένα καλέσματα των εμβρύων. Αφαίρεσαν τα αυγά από εκεί που τα είχαν βάλει οι κροκοδειλίνες. Οι μητέρες- κροκόδειλοι μένουν δίπλα στην άδεια τρύπα, παρά την απομάκρυνση των αυγών. Προς το τέλος της επωαστικής περιόδου, οι ερευνητές έκρυψαν ένα μεγάφωνο μες στην άδεια φωλιά και άρχισαν να παίζουν προηχογραφημένα καλέσματα μωρών, διακοπτόμενα από απλούς θορύβους. Παρατήρησαν ότι οι μητέρες αντιδρούσαν στα καλέσματα των μωρών πολύ περισσότερο απ' ότι στους θορύβους και οι οκτώ στις δέκα άρχισαν να σκάβουν στο άκουσμα των καλεσμάτων των μωρών.

Οι βιολόγοι πιστεύουν ότι η συμπεριφορά των μωρών, η οποία παρατηρείται και σε ορισμένα είδη πτηνών, έχει αρχαία ρίζα και αποτελεί χαρακτηριστικό συμπεριφοράς που έρχεται από τους Αρχόσαυρους, τα αρχαία ερπετά - προγόνους πουλιών και κροκοδείλων.



Πηγή: