Αποστολέας Θέμα: Χελωνες  (Αναγνώστηκε 3976 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nasia

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 11
Χελωνες
« στις: 27-02-14, 22:14:33 »
Γιατι οι χελωνες ξηρας θεωρουνται ειδος
προστασιας αφου δεν κινδινευουν με εξα
φανηση.Θεωρηται αιχμαλοσια να εχεις στο
χωραφι σου χελωνα?

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Απ: Χελωνες
« Απάντηση #1 στις: 27-02-14, 23:00:33 »
Ποιος το λέει ότι δεν κινδυνεύουν?  :)
Όταν ένα είδος δείχνει μειωτικές τάσης πληθυσμού τότε δεν περιμένεις να φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης για να το προστατέψεις. Όσο πιο μικρός είναι ο πληθυσμός ενός είδους τόσο πιο πολύ κινδυνεύει με εξαφάνιση. Τα είδη δεν προστατεύονται σύμφωνα με το αν κινδυνεύουν με εξαφάνιση ή όχι. Υπάρχει σωρός από κριτήρια τα οποία ο μη σχετικός με την Οικολογία δεν τα γνωρίζει και δεν τα υπολογίζει. Οι χελώνες κινδυνεύουν και αυτό δεν μπορεί να το κρίνει κάποιος μη ειδικός "με το μάτι". Δεν είναι τυχαίο που βρίσκονται στις λίστες τόσων διαφορετικών νόμων προστασίας. Η Testudo graeca μάλιστα θεωρείται "Τρωτή" (Vulnerable) σύμφωνα με την IUCN. Είναι πολύ σοβαρό αυτό.

Όσο για το 2ο ερώτημα, ναι, σε κήπο θεωρείται αιχμάλωτη επειδή είναι! Από τη στιγμή που το ζώο είναι περιορισμένο σε ανθρώπινο περιβάλλον και δεν συμμετέχει στο οικοσύστημα είναι αιχμάλωτο. Δεν ανήκουν τα άγρια ζώα στους κήπους αλλά στο φυσικό τους περιβάλλον. Το οικοσύστημα τις χρειάζεται και το αντίστροφο.

Αποσυνδεδεμένος nasia

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 11
Απ: Χελωνες
« Απάντηση #2 στις: 28-02-14, 20:58:25 »
Mα γνωριζω οτι ενα ζωο θεωρηται
προστατευομενο επειδη λιγοστευει
το ειδος,γι αυτο ειπα γιατι?Γιατι παντου
συναταω χελωνες και νομιζα οτι δεν λιγοστευ
ουν ουτε καν.Αν στο κηπο σου κανεις αναπαρα
γωγη και τις προστατευεις,(ταιζεις) απο ολους τους
κινδυνους που θα συναντησαν στη φυση,αν και νομι
ζω ειναι ζωο που εχει τους λιγοτερους εχθρους.Και ισως
αν δεν ελευθερωνεις την αναπαραγωγη σου δεν εχει νοημα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Απ: Χελωνες
« Απάντηση #3 στις: 28-02-14, 22:06:35 »
Ναι όταν λιγοστεύει είναι και αυτό ένα από τα πολλά κριτήρια. Οι χελώνες λιγοστεύουν και αυτό δεν είναι συμπέρασμα που το έχει βγάλει κάποιος με το μάτι. Υπάρχουν μέθοδοι για καταμετρήσεις και υπολογισμό πληθυσμών. Επίσης όπως είπα υπάρχουν και άλλα πολλά κριτήρια, όπως υπάρχουν και πολλά κριτήρια για την επιλογή των περιοχών που πρέπει να προστατευτούν. Ο κόσμος πιστεύει πως η λειτουργία ενος οικοσυστήματος και τα πληθυσμιακά είναι απλά πράγματα. Στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ πολύπλοκα και για να γίνουν προβλέψεις χρειάζονται πολλές ώρες πεδίου, πάρα πολλά δεδομένα και δυνατοί υπολογιστές για τη δημιουργία μοντέλων.

Δεν πρέπει να κρατάμε τις χελώνες στον κήπο μας, στη φύση τα πάνε πολύ καλύτερα. Έχουν εξελιχθεί για να ζουν εκεί. Βάζοντάς τες σε κήπο τις αποκλείουμε από το οικοσύστημά τους που τις έχει ανάγκη και τις αποκλείουμε από την φυσική επιλογή, πράγμα πολύ κακό μακροπρόθεσμα. Η επιλογή γονέων δεν πρέπει να γίνεται από εμάς αλλά φυσικά και τα μικρά πρέπει να δοκιμάζονται στη φύση από τη πρώτη στιγμή που γεννιούνται αλλιώς παρακάμπτουμε τη φυσική επιλογή κι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στον πληθυσμό μακροπρόθεσμα αν άτομα που μεγάλωσαν στην αιχμαλωσία αναμιχθούν με τον άγριο πληθυσμό (λόγω εκφυλισμένων ατόμων). Ένας από τους λόγους που οι χελώνες λιγοστεύουν είναι γιατί τις βάζουν οι άνθρωποι στον κήπο τους. Διάβασε και αυτό το σχετικό άρθρο: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle&page=read&id=10 λέει κάποια πράγματα.