Αποστολέας Θέμα: Βατραχος-μπρασκα  (Αναγνώστηκε 52651 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nasia

• Member
  • *
Βατραχος-μπρασκα
« στις: 22-02-14, 20:13:59 »
Στην εξοχη συνανταμε συχνα ενα βατραχο
που δεν ξερω το επιστηνομικο του ονομα
αλλα στη λακωνια το λεμε μπρασκα ειναι
κοντα σε υγρα μερη και περιφερεται περισ-
σοτερο εκτος νερου εχει πολυ σκληρο δερμα
λενε οτι πετα ενα δηλητηριωδες υγρο ισχυει
παντως στο χωριο μου ειναι ανεπυθυμητος
ξερεται να τον λενε και με αλλο ονομα

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Βατραχος-μπρασκα
« Απάντηση #1 στις: 23-02-14, 08:01:15 »
Καλημέρα Νάσια και καλώς ήρθες στο forum

"Μπράσκα" σε πολλά μέρη της Ελλάδας ονομάζουμε τους Φρύνους (κυρίως τον κοινό).
Έχουν αρκετές διαφορές με τους κοινούς βατράχους. Μια από αυτές είναι όπως είπες το σκληρό δέρμα που φέρει ευδιάκριτα εξογκώματα. Επίσης το δέρμα τους εκκρίνει τοξικές ουσίες, μόνο που δεν "πετούν" όπως είπες το δηλητήριο. Μπορεί όμως να προκαλέσει ερεθισμό π.χ στα χέρια ή στα μάτια σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με αυτά.
Ρίξε μια ματιά εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Και πάλι καλώς ήρθες!
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #2 στις: 23-02-14, 13:33:23 »
Νάσια η Μπράσκα είναι προφανώς αυτό το είδος: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=211&sid=209

Ανάθεμα τους μύθους που κάνουν τα ακίνδυνα ζώα ανεπιθύμητα! Οι φρύνοι όντως εκκρίνουν τοξικές ουσίες από τους παρωτιδικούς αδένες (αυτά τα "φουσκώματα" πίσω από τα μάτια) και το κάνουν για άμυνα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στον άνθρωπο μόνο σε επαφή με τα μάτια, βλεννογόνους ή πληγές. Για ερεθισμό με επαφή στο δέρμα δεν έχω ακούσει, έχω πιάσει αμέτρητες φορές και τα δύο είδη του γένους Bufo , με ή χωρίς έκκριση και δεν έχω προσέξει τον παραμικρό ερεθισμό. Εδώ θα βρεις πολλές φωτογραφίες με χωματόφρυνους στα χέρια κάποιου: http://en.balcanica.info/1-7-1

Αυτή είναι μια παλιά δικιά μου:

Βασίλη έχεις στο νου σου κάποια μελέτη ή περιστατικά ερεθισμού με επαφή στο δέρμα? Δεν το έχω δει ποτέ σε κανέναν και δεν το έχω ακούσει κιόλας.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 23-02-14, 16:16:52 »
[quote ...Βασίλη έχεις στο νου σου κάποια μελέτη ή περιστατικά ερεθισμού με επαφή στο δέρμα? Δεν το έχω δει ποτέ σε κανέναν και δεν το έχω ακούσει κιόλας.
[/quote]

Σ' ευχαριστώ που το επισημαίνεις Ηλία, γιατί όντως χρειάζεται μια διευκρίνηση εδώ...
α) Πουθενά δε γράφω ότι οι φρύνοι είναι επικίνδυνοι...

β) Μελέτη ΟΧΙ  όσο κι αν έχω ψάξει (γιατί κάποτε με ενδιέφερε και προσωπικά το θέμα, όπως θα δεις). Οι μελέτες λένε λίγο πολύ αυτά, που γνωρίζουμε περί τοξικότητας των ουσιών αυτών. Όπως διάβασες, έγραψα "μπορεί" να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα ... αλλά δεν έδωσα (και κακώς μάλλιστα) να γίνει κατανοητό οτι αυτό το "μπορεί" είναι τόσο σπάνιο και ο ερεθισμός τίποτα περισσότερο από ελαφρό κοκκίνισμα που πραγματικά καθιστούν τα ζώα αυτά παντελώς ακίνδυνα. Κι εγώ έπιανα χωματόφρυνους παλιότερα, αλλά με έναν από αυτούς κι αφού τον είχα "ζορίσει" αρκετά μου άφησε στο δέρμα μια μυρουδιά που ακόμα θυμάμαι πως ήταν. Μετά από λίγο το δέρμα απλά κοκκίνησε ελαφρά και μετά από άφθονο νερό, υποχώρησε. Δε είχα κάποια πληγή στο δέρμα. Ίσως προκάλεσε κάποια αλλεργική αντίδραση σε εμένα αποκλειστικά, αλλά και πάλι δεν πρέπει να το αναφέρουμε? (Θέλω να πω, από τη στιγμή που θα δεις κι εσύ αυτά που γράφω, θα ξεκαθαρίσει το θέμα αμέσως, χωρίς να δημιουργηθεί πανικός...)

Επίσης να ξέρεις ότι δε βασίζω τα συμπεράσματά μου σε μύθους (έχουμε χορτάσει από αυτούς...) Είτε θα είναι προσωπικές εμπειρίες, είτε τα έχω διαβασει σε βιβλία (ή επιστημονικά άρθρα) είτε στο ιντερνετ (το τελευταίο με πολλές πολλές επιφυλάξεις!!!) Και φυσικά καμία από τις προαναφερθείσες πηγές δεν είναι αλάθητη!

Βέβαια οι προσωπικές εμπειρίες μπορεί να έχουν αρκετή δόση "νοθείας" -σε αυτό συμφωνείς πιστεύω- και πολλές φορές τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτές, μπορεί να απέχουν από την πραγματικότητα (ανάλογα με την εντύπωση που μας γίνεται, τον πανικό μας, την ηλικία μας κλπ).

Ομως την επιστημονική μέθοδο (που την ξέρεις καλά) την εφαρμόζω στη ζωή μου από μικρό παιδάκι - πριν ακόμα τη διδαχτώ στο πανεπιστήμιο. Πριν βγάλω οποιοδήποτε συμπέρασμα, παρατηρώ. Πολλές φορές αν είναι δυνατόν. Κι όταν αμφιβάλλω για κάτι δεν ντρέπομαι να το πω. Το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε ακριβώς όπως σου το λέω, και πολύ θα ήθελα να μάθω τί συνέβη τότε (Μιλάμε πρίν από 10 χρόνια περίπου...)

ΥΓ Έχω δει νεαρή γυναίκα στη γειτονιά μου να κόβεται η αναπνοή της, να κοκκινίζει, να ιδρώνει, να πρήζεται στο λαιμό και να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας, τη στιγμή που φρόντιζε τα λουλούδια της. Στις λίγες λέξεις που πρόλαβε να αρθρώσει, ζήτησε απλά λίγο νερό. Δεν παραπονέθηκε ότι τη δάγκωσε ή την τσίμπησε κάτι. Ο άντρας της -γιατρός στο επάγγελμα- δε πρόλαβε να γυρίσει από τη δουλειά, και τη βρήκε νεκρή. Μέσα σε 10-20 λεπτά. Τί έγινε? Σίγουρα δε δαγκώθηκε από φίδι... Ίσως όμως τσιμπήθηκε από κάποιο έντομο και δεν το κατάλαβε. Κι όμως, καμία αραχνίδα της χώρας μας, σφήκα ή μελισσα  δεν θεωρείται επικίνδυνη. Ίσως να ήταν τα ίδια τα λουλούδια...

Καταλαβαίνεις τι εννοώ! Περί αλλεργικών αντιδράσεων ο λόγος!

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 23-02-14, 16:37:48 »
Ηλία!  Βλέποντας πιο προσεκτικά τα χέρια σου, τολμώ να συμπεράνω ότι εκτός των άλλων μάλλον...
ασχολείσαι και με τη μουσική!

Μήπως είσαι "μπασίστας"? ;D ;D

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 23-02-14, 17:13:47 »
Ηλία!  Βλέποντας πιο προσεκτικά τα χέρια σου, τολμώ να συμπεράνω ότι εκτός των άλλων μάλλον...
ασχολείσαι και με τη μουσική!

Μήπως είσαι "μπασίστας"? ;D ;D

Από τα δάχτυλα όλα αυτά ε? χαχα!  ;D

Προσωπικά δεν αναφέρω αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν σε αλλεργικά άτομα γιατί αλλεργίες μπορεί να έχει κάποιος σε οποιαδήποτε "ξένη" ουσία. Η κυρία, για παράδειγμα, που περιγράφεις μπορεί να πέθανε από αναφυλακτικό σοκ που προκάλεσε ακόμα και η γύρη από κάποιο συγκεκριμένο φυτό. Άλλοι έχουν αλλεργία στα αυγά, στα ψάρια, στα φιστίκια, στις τρίχες της γάτας, του σκύλου κτλ. Δεν μπορούμε όμως να αναφέρουμε ότι τα αυγά για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία και ερεθισμό, ή τα φιστίκια κτλ. Σίγουρα όταν ένα ζώο εκκρίνει τοξίνες καλό είναι να αποφεύγεται να χειρίζεται, όπως και συνιστώ και στην κεντρική ιστοσελίδα. Τα ευαίσθητα άτομα σε αλλεργίες είναι πολύ πιο πιθανό να αντιδράσουν σε τοξίνες. Αλλά αυτά τα άτομα αποτελούν την εξαίρεση κι όχι τον κανόνα. Ο κανόνας λοιπόν για τους φρύνους είναι ότι είναι ακίνδυνοι, εκτός από τις περιπτώσεις επαφής της τοξίνης με βλεννογόνους και ίσως πληγές. Δηλαδή επαφή της τοξίνης με μάτια, μύτη, στόμα και όλο το πεπτικό σύστημα, γεννητικά όργανα.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 23-02-14, 17:26:59 »
Από τα δάχτυλα όλα αυτά ε? χαχα!  ;D

Μπά... (με κατάλαβες!) Μιλημένος είμαι!!!
Εγώ πιανίστας! Αλλά εκτός συγκροτήματος ...

Ουσιαστικά συμφωνούμε για τους φρύνους... Συμφωνούμε γενικότερα δηλαδή και για άλλα είδη!
Απλά να το τονίζουμε, ότιδήποτε τοξικό, καλό είναι να αποφεύγεται.
Π.χ. για τα φίδια. Όταν λέμε ότι κάποια φίδια δεν είναι δηλητηριώδη, αυτό σημαίνει ότι δε διαθέτουν αδένες με θανατηφόρο δηλητήριο και συγκεκριμένο μηχανισμό μετάδοσης αυτού του δηλητηρίου στα θύματά τους. Δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σε αυτά αδένες (μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή το ονομά τους.  Νομίζω λέγονται αδένες του Duvernoy) που περιέχουν τοξικές ουσίες που πιθανώς απανώνται στο σάλιο του. Ή σε εκκρίσεις του δέρματός τους.  Αυτές οι ουσίες μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα ατομα. Κλασσικό παράδειγμα τα νερόφιδα!

Αποσυνδεδεμένος nasia

• Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 23-02-14, 21:16:40 »
Nαι αυτο ακριβως ειναι που δειχνει η πρωτη φωτο του
αντμιν με τα εξοκοματα.Συγκιγρημενα εχω ακουσει (κατι
που και εγω το θεωρησα υπερβολη)οτι εκει που θα σου πεταξει
το υγρο θα αρχισει να σαπιζει το δερμα!! πρεπει να πας γρηγορα
σε γιατρο να σου αφαιρεσει το δερμα στοσημειο που πηγε το υγρο
γιατι επεκτηνεται η σαπιλα σε ολο το σωμα μεχρι που η θα χασεις ολο
κληρο χερι, ποδι η θα φτασει η σαπιλα στη καρδια  που θα προκαλεσει
και το θανατο σου.Τελικα ειναι ακινδυνο αν συναντησω μια μπρασκα στο
κηπο του εξοχικου μου δεν θα χρειαστει να την απομακρινω.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #8 στις: 24-02-14, 00:27:12 »
Να πεις σε αυτόν που σου τα είπε αυτά να μπει στο site να διαβάσει την πραγματικότητα  :)

Αποσυνδεδεμένος nasia

• Member
  • *
« Απάντηση #9 στις: 24-02-14, 21:03:01 »
 ;D ;D ;D αυτη που τα λενε αυτα οχι το φορουμ η το
ιντερνετ αλλα καλα καλα ουτε τη ειναι ο υπολογιστης
ξερουν

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #10 στις: 25-02-14, 10:22:04 »
τότε τύπωσέ του την παραπάνω φωτογραφία και δείξτου την ;-)

Αποσυνδεδεμένος nasia

• Member
  • *
« Απάντηση #11 στις: 28-02-14, 21:01:18 »
Αυτη η δικια σου μπρασκα που κρατας
στο χερι σου την ειχες ως πετ? δεν σου
προκαλεσε ποτε καποιο ερεθισμο?

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #12 στις: 28-02-14, 22:23:13 »
Όχι βέβαια, δεν κρατώ άγρια ζώα σαν πετ και γενικά είμαι κατά των πετς, εκτός και αν είναι σκύλος που ζει με τους ιδιοκτήτες σε κτήμα ή μεγάλη αυλή με όλες τις κατάλληλες συνθήκες για το ζώο ώστε να είναι χαρούμενο και υγιές. Στη φύση είναι τραβηγμένη η φωτογραφία. Έχω πιάσει πραγματικά αμέτρητους φρύνους με γυμνά χέρια και ποτέ δεν μου έχει προκληθεί ερεθισμός. Όπως γράφω και παραπάνω η επαφή με αυτά τα ζώα δεν προκαλεί κανονικά ερεθισμούς εκτός αν έρθουν οι τοξίνες σε επαφή με τους βλεννογόνους. Διάβασε παραπάνω.

Αποσυνδεδεμένος vasspil

• Member
  • *
« Απάντηση #13 στις: 02-04-14, 21:03:48 »
Εμενα στο χωριο μου εχουμε κατι χοντρα, μεγαλα βατραχια τα οποια τα λεμε Μπασκαφουτες.Εχουν καποια σχεση?

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #14 στις: 02-04-14, 21:20:36 »
Βασίλη μόνο εσύ μπορείς να μας πεις αν αναγνωρίσεις από τις φωτογραφίες ποια βατράχια λέτε έτσι.