[quote ...Βασίλη έχεις στο νου σου κάποια μελέτη ή περιστατικά ερεθισμού με επαφή στο δέρμα? Δεν το έχω δει ποτέ σε κανέναν και δεν το έχω ακούσει κιόλας.
[/quote]
Σ' ευχαριστώ που το επισημαίνεις Ηλία, γιατί όντως χρειάζεται μια διευκρίνηση εδώ...
α) Πουθενά δε γράφω ότι οι φρύνοι είναι επικίνδυνοι...
β) Μελέτη ΟΧΙ όσο κι αν έχω ψάξει (γιατί κάποτε με ενδιέφερε και προσωπικά το θέμα, όπως θα δεις). Οι μελέτες λένε λίγο πολύ αυτά, που γνωρίζουμε περί τοξικότητας των ουσιών αυτών. Όπως διάβασες, έγραψα "μπορεί" να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα ... αλλά δεν έδωσα (και κακώς μάλλιστα) να γίνει κατανοητό οτι αυτό το "μπορεί" είναι τόσο σπάνιο και ο ερεθισμός τίποτα περισσότερο από ελαφρό κοκκίνισμα που πραγματικά καθιστούν τα ζώα αυτά παντελώς ακίνδυνα. Κι εγώ έπιανα χωματόφρυνους παλιότερα, αλλά με έναν από αυτούς κι αφού τον είχα "ζορίσει" αρκετά μου άφησε στο δέρμα μια μυρουδιά που ακόμα θυμάμαι πως ήταν. Μετά από λίγο το δέρμα απλά κοκκίνησε ελαφρά και μετά από άφθονο νερό, υποχώρησε. Δε είχα κάποια πληγή στο δέρμα. Ίσως προκάλεσε κάποια αλλεργική αντίδραση σε εμένα αποκλειστικά, αλλά και πάλι δεν πρέπει να το αναφέρουμε? (Θέλω να πω, από τη στιγμή που θα δεις κι εσύ αυτά που γράφω, θα ξεκαθαρίσει το θέμα αμέσως, χωρίς να δημιουργηθεί πανικός...)
Επίσης να ξέρεις ότι δε βασίζω τα συμπεράσματά μου σε μύθους (έχουμε χορτάσει από αυτούς...) Είτε θα είναι προσωπικές εμπειρίες, είτε τα έχω διαβασει σε βιβλία (ή επιστημονικά άρθρα) είτε στο ιντερνετ (το τελευταίο με πολλές πολλές επιφυλάξεις!!!) Και φυσικά καμία από τις προαναφερθείσες πηγές δεν είναι αλάθητη!
Βέβαια οι προσωπικές εμπειρίες μπορεί να έχουν αρκετή δόση "νοθείας" -σε αυτό συμφωνείς πιστεύω- και πολλές φορές τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτές, μπορεί να απέχουν από την πραγματικότητα (ανάλογα με την εντύπωση που μας γίνεται, τον πανικό μας, την ηλικία μας κλπ).
Ομως την επιστημονική μέθοδο (που την ξέρεις καλά) την εφαρμόζω στη ζωή μου από μικρό παιδάκι - πριν ακόμα τη διδαχτώ στο πανεπιστήμιο. Πριν βγάλω οποιοδήποτε συμπέρασμα, παρατηρώ. Πολλές φορές αν είναι δυνατόν. Κι όταν αμφιβάλλω για κάτι δεν ντρέπομαι να το πω. Το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε ακριβώς όπως σου το λέω, και πολύ θα ήθελα να μάθω τί συνέβη τότε (Μιλάμε πρίν από 10 χρόνια περίπου...)
ΥΓ Έχω δει νεαρή γυναίκα στη γειτονιά μου να κόβεται η αναπνοή της, να κοκκινίζει, να ιδρώνει, να πρήζεται στο λαιμό και να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας, τη στιγμή που φρόντιζε τα λουλούδια της. Στις λίγες λέξεις που πρόλαβε να αρθρώσει, ζήτησε απλά λίγο νερό. Δεν παραπονέθηκε ότι τη δάγκωσε ή την τσίμπησε κάτι. Ο άντρας της -γιατρός στο επάγγελμα- δε πρόλαβε να γυρίσει από τη δουλειά, και τη βρήκε νεκρή. Μέσα σε 10-20 λεπτά. Τί έγινε? Σίγουρα δε δαγκώθηκε από φίδι... Ίσως όμως τσιμπήθηκε από κάποιο έντομο και δεν το κατάλαβε. Κι όμως, καμία αραχνίδα της χώρας μας, σφήκα ή μελισσα δεν θεωρείται επικίνδυνη. Ίσως να ήταν τα ίδια τα λουλούδια...
Καταλαβαίνεις τι εννοώ! Περί αλλεργικών αντιδράσεων ο λόγος!