Αποστολέας Θέμα: malpolon  (Αναγνώστηκε 10045 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος klanomentesaptafidia

• Active Member
  • *
malpolon
« στις: 04-06-14, 14:19:35 »
Με το  malpolon της φωτογραφίας μου συνέβη κάτι περίεργο. Στον χειρισμό του φιδιού παρατήρησα ότι γυρίζοντας να με δαγκώσει μερικές φορές δάγκωνε το ίδιο του το σώμα. Μια φορά δε,  ήταν τέτοιο το δάγκωμα στο σώμα του, όπου και το ίδιο δυσκολεύτηκε κάπως να απελευθερωθεί. Το μετέφερα σε ένα πιο ανοιχτό χώρο για να βγάλω φωτογραφίες και προσπαθούσα σιγα σιγα να ηρεμήσω το πολύ στρεσαρισμένο ζώο . Το αποτέλεσμα ήταν ότι μεσα σε 20-25 λεπτά είχα ένα ζώο παραλυμένο , σχεδόν νεκρό με τα μόνα  συμπτώματα ζωής, την αναπνοή του και το στόμα του το οποίο ανοιγόκλεινε. 

Παιδιά έχει παρατηρηθεί ποτέ κάτι ανάλογο ?
Παίζει να του προκάλεσα εγώ κάποιο τραυματισμό ?  Το θεωρώ απίθανο ρε γμτ γιατί τα συμπτώματα που έδειχνε ήταν καθαρά συμπτώματα δηλητηρίασης  και όχι τραυματισμού :(

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
Απ: malpolon
« Απάντηση #1 στις: 04-06-14, 16:44:09 »
Γειά σου Μεντες

Από όσα ξέρω και έχω δει, τα Μalpolon insignitus είναι φίδια με πολύ καλή όραση, και συνήθως σε αντιλαμβάνονται πριν τα αντιληφθείς εσύ. Αν μάλλιστα η θερμοκρασία του σωματός τους είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα είναι και πολύ γρήγορα και δεν τα πιάνεις εύκολα. Επίσης είναι και πολύ εύστοχα στο δάγκωμά τους (δεν ξέρω αν σε έχουν δαγκώσει ποτέ ... Εμένα ευτυχώς όχι)

Διαπίστωσες εσύ κάτι από τα παραπάνω καθώς το πλησίαζες ή το φίδι ήταν νωθρό εξ αρχής?
Αυτό που περιγράφεις μου φαίνεται κι εμένα παράξενο (αλλά μπορεί και να μην είναι). Δε νομίζω να του προκάλεσες εσύ κάποια ζημιά (εκτός κι αν το χτύπησες βίαια κατά λάθος στην προσπάθεια να το πιάσεις). Πιθανώς το ζώο να είχε πάθει κάτι ή να είχε μόλις φάει! Ίσως -το συγκεκριμένο- να μη βλέπει καλά. Αν συμβαίνει κάτι άλλο δεν το ξέρω!
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #2 στις: 04-06-14, 18:13:45 »
Είναι πολλά τα λεπτά τα οποία χειριζόσουν το φίδι. Αυτά που περιγράφεις μπορεί να συμβεί από εξάντληση, στρες και υψηλή θερμοκρασία σώματος από πολύωρο χειρισμό. Οι Σαπίτες στρεσάρονται πολύ στον χειρισμό. Αυτό που πρέπει εγώ να πω μέσα από το φόρουμ είναι ότι δεν πρέπει να χειριζόμαστε τα φίδια γενικώς χωρίς σοβαρό λόγο, μάλιστα υπάρχει και σχετική νομοθεσία που απαγορεύει την όχληση του ζώου και απαιτούνται ειδικές άδειες ακόμα και για φωτογράφιση.
Τι απέγινε το φίδι στη συνέχεια? Ζωήρεψε, πέθανε, έφυγε?
Προηγουμένως η συμπεριφορά του ήταν φυσιολογική?

• Active Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 04-06-14, 18:17:42 »
Οχι δεν ήταν καθόλου ήρεμο. Όταν μάλιστα διαπίστωσε ότι ήταν "σχετικά" παγιδευμένο έκανε πολλές κατα μέτωπο επιθέσεις με σκοπό τον εκφοβισμό. όταν κατάφερα και το έπιασα απο την άκρη της ουράς, αυτό εκτινάχθηκε πολλές φορές να με δαγκώσει και μια μάλιστα με δάγκωσε στην μπλουζα. Μέχρι εδώ καλά . Είχα ένα πολύ ζωηρό ενήλικο malpolon στα χέρια μου. Το πηγα λίγα μέτρα πιο πέρα σε ένα χώρο που ήταν ανοιχτός για να μη διαφύγει σε τίποτα χόρτα. Παρατήρησα ότι μερικές φορές που έκανε τις εκτινάξεις να με δαγκώσει δάγκωνε το σώμα του ( κατα λάθος ?? δεν ξερω ).Μια απο αυτές ήταν τόσο δυνατή που το άφησα στο έδαφος να αισθανθεί την ανάγκη να φύγει και δεν μπορουσε το ιδιο να ξεκολήσει τα σαγόνια του απο πάνω του !!!!!!!.  Όταν έφτασα στο σημείο που ήθελα για να βγάλω φωτογραφίες το άφησα κάτω και έδειχνε την ίδια επιθετική συμπεριφορά. Σιγα σιγά άρχισε και ηρεμούσε και εγώ με τη σειρά μου να βγάζω φωτογραφίες. Μετά απο περιπου 20 λεπτά διαπίστωσα ότι το φίδι σχεδόν ειχε παραλύσει. Ανάσαινε βαριά και δεν έδειχνε κανένα σημάδι επιθετικότητας. Του άνοιξα το στόμα και διαπίστωσα ένα πράγμα σαν βλένα να βγαίνει απο μέσα :o . Τα σημάδια ήταν καθαρά δηλητηρίασης ... Το φίδι το άφησα σε ένα ασφαλές σημείο και απο ανθρώπους και απο γάτες και απο οποιαδήποτε αρπαχτικά αλλά ήταν σε κατάσταση παράλυσης :(

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 04-06-14, 18:19:17 »
Το ανοιγόκλειμα του στόματος στο τέλος είναι από την εξάντληση. Τα φίδια κουράζονται πολύ εύκολα!

• Active Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 04-06-14, 18:37:00 »
Το φίδι 99% δηλητηριάστηκε και δεν εξαντλήθηκε. Δεν μπορούσε  ουτε κάν να κινηθεί, παρα μόνο ανάσαινε.  Ο λόγος που γίνεται αυτή η συζήτηση είναι για το αν έχει παρατηρηθεί ποτέ κάτι παρόμοιο. και αν όχι τι μπορεί να οδήγησε το φίδι σε μια τέτοια συμπεριφορά αυτοκτονίας ???  Γύρισε και δάγκωσε το σώμα του !!!!!!!!!!

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 04-06-14, 18:52:22 »
Προσωπικά δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο. (Εννοώ όλα μαζί τα συμπτώματα που αναφέρεις)

Αλλά ...
... τι μπορεί να οδήγησε το φίδι σε μια τέτοια συμπεριφορά αυτοκτονίας ???  Γύρισε και δάγκωσε το σώμα του !!!!!!!!!!

Πάλι χωρίς να είμαι 100% σίγουρος πιστεύω ότι κάθε δηλητηριώδες φίδι, έχει ανοσία στο δικό του το δηλητήριο!
Επομένως αν έχω δίκιο, δεν πρόκειται για συμπεριφορά αυτοκτονίας. ;)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 04-06-14, 18:59:19 »
Δεν είναι αυτοκτονία, το φίδι έκανε λάθος. Έχω παρατηρήσει πολλές φορές Έφιους να το κάνουν όταν αναγκαστικά τους πιάνω σε διασώσεις τους από κατοικημένες περιοχές. Ενδέχεται το φίδι να το έπαθε και από το δάγκωμα όμως συμβαίνει και από εξάντληση και στρες, γνωρίζω περιστατικά από ξένους φωτογράφους που ταλαιπωρούσαν το ζώο αρκετά λεπτά για τη φωτο. Πολλές φορές πάνω στην θέληση μας να βγάλουμε μια ωραία φωτογραφία μπορεί να προκαλέσουμε κακό στα ζώα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προέχει η υγεία και η ακεραιότητα του ζώου και η φωτογραφία έρχεται τελευταία. Έπρεπε να κρατούσες το ζώο μέχρι να συνέλθει. Ελπίζω να τα κατάφερε μετά από αυτό.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #8 στις: 04-06-14, 19:00:46 »

Πάλι χωρίς να είμαι 100% σίγουρος πιστεύω ότι κάθε δηλητηριώδες φίδι, έχει ανοσία στο δικό του το δηλητήριο!

Δεν ισχύει αυτό απαραίτητα.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #9 στις: 04-06-14, 20:15:34 »

Δεν ισχύει αυτό απαραίτητα.

Αυτό είναι από τα παράδοξα της φύσης Ηλία... ???
Δηλ. ένα τέτοιο φίδι, σε περίπτωση που αστοχήσει (π.χ στην προσπάθεια του να κρατήσει το θήραμα) και δαγκώσει κατά λάθος το σαγώνι του, μπορεί να πεθάνει από το δικό του δηλητήριο ?!

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #10 στις: 04-06-14, 22:40:53 »
Πολυ ομορφος ο σαπιτης στην φωτογραφια.Αρσενικος δεν ειναι???

Αυτό είναι από τα παράδοξα της φύσης Ηλία... ???
Δηλ. ένα τέτοιο φίδι, σε περίπτωση που αστοχήσει (π.χ στην προσπάθεια του να κρατήσει το θήραμα) και δαγκώσει κατά λάθος το σαγώνι του, μπορεί να πεθάνει από το δικό του δηλητήριο ?!

Εγω πιστευω οτι το φιδι αν δαγκωσει το σωμα του η το σαγονι δεν θα βγαλει το δηλητηριο απλα θα το τρυπησει και μετα θα επουλωθουν οι πληγες του.Περιμενουμε την απαντηση του Ηλεια....

• Active Member
  • *
« Απάντηση #11 στις: 06-06-14, 14:03:33 »
Πριν σας απαντήσει ο Ηλίας που η γνώμη του ειναι 100% βαρύτατης σημασίας να σας πώ εγώ ( πράγμα που θα συμφωνήσει μάλλον ) ότι δεν ειναι απαραίτητο να έχει το φίδι ανοσία στο δηλητήριό του όπως επίσης δεν ειναι απαραίτητο ότι έχει πάντα τον έλεγχο. Σαφώς και μέσα στον πανικό του ( σε συνθήκες μεγάλου στρες ) μπορεί και να καταφέρει χτύπημα στον εαυτό του κατα λάθος.  Αυτό που δεν ξέρω είναι αν υπάρχει η πιθανότητα αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Αν υπάρχει κάποια τέτοια παρατήρηση ή και υποψία ακόμα. Θα το ψάξω ... μου έχει ανάψει την περιέργεια αυτή η ιστορία με τον συγκεκριμένο σαπίτη, δεν έχω ξαναδει κάτι τέτοιο. Ανεβάζω και μια φωτογραφία του σαπίτη με μεγέθυνση. Μέσα στον κόκκινο κύκλο φαινεται μία μικρή πληγή. Αυτή η πληγή έγινε απο το δυνατό δάγκωμα του σαπίτη που ανέφερα παραπάνω. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έριξε και δηλητήριο με το δάγκωμα. Σας είπα ότι μεσα σε 20 λεπτά είχα ένα δηλητηριασμένο φίδι και όχι στρεσαρισμένο. Εύκολα μπορει να ξεχωρίσει κάποιος την ακινησία λόγω στρες απο την ακινησία λόγω δηλητηρίασης.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #12 στις: 06-06-14, 18:50:03 »
Δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά ακόμα για τα φίδια γενικώς σαν ομάδα οργανισμών, πόσο μάλλον σε επίπεδο είδους. Γνωρίζω ότι κάποια φίδια δεν έχουν ανοσία στο δηλητήριο τους έτσι αν δαγκωθούν από άλλο άτομο του είδους μπορεί να πεθάνουν. Για παράδειγμα κάποια είδη κόμπρας. Επίσης έχουν φτάσει στα αυτιά μου περιστατικά από φίδια σε αιχμαλωσία, δηλητηριώδη, ίδιου είδους, που το ένα δάγκωσε το άλλο και το δεύτερο αντιμετώπιζε νευρολογικά προβλήματα για αρκετό καιρό. Το ερώτημα "αν καταλάθος δαγκώσει το σαγόνι του ένα φίδι τι θα πάθει" είναι εύλογο, όμως προσωπικά δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση. Δεν γνωρίζω αν παίζει ρόλο, και με ποιο μηχανισμό, το σε ποιον ιστό θα γίνει η έγχυση από το ίδιο το φίδι. Ίσως παίζει ρόλο και αυτό. Αυτό που γνωρίζω και μπορώ να πω με μικρή επιφύλαξη είναι ότι δεν είναι απαραίτητο ένα φίδι να έχει ανοσία στο δικό του δηλητήριο σε περίπτωση έγχυσης (και όχι κατάποσης).

Επίσης, αυτοκτονικές τάσεις μπορούν να έχουν μόνο είδη με πολύ ανεπτυγμένη νοημοσύνη. Η αυτοκτονία δεν έχει κανένα εξελικτικό πλεονέκτημα, αντιθέτως μάλιστα, οπότε δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί ένα ζώο που να εμφανίζει τέτοια συμπεριφορά, χωρίς να αποκτήσει πρωτίστως υπαρξιακές ανησυχίες και προβληματισμούς και πλήρη επίγνωση του κόσμου. Η αυτοκτονία ξεπερνά το ένστικτο της επιβίωσης που είναι το ισχυρότερο ένστικτο και κάτι τέτοιο θέλει πραγματικά πολύ ανεπτυγμένη νοημοσύνη. Μέχρι στιγμής μόνον ο άνθρωπος έχει αποδεδειγμένα ενίοτε τέτοια συμπεριφορά. Ούτε τα δελφίνια, ούτε οι φάλαινες, ούτε οι σκορπιοί, κτλ έχει αποδειχθεί ότι βάζουν τέλος στη ζωή τους κατ'επιλογή.