Αποστολέας Θέμα: Εκπομπή "Αειφορία". Φίδια της χώρας μας  (Αναγνώστηκε 9056 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
Χθες έπεσε το μάτι μου σε αυτό.
http://www.youtube.com/watch?v=LEmFW7ic6Bs

Πρόκειται για επεισόδειο της εκπομπής "Αειφορία" που αφορά τους αγρότες κυρίως.
Από τα μέσα του το επεισόδιο αναφέρεται στα φίδια της χώρας μας. Επικινδυνότητα - Απωθητικά φιδιών - Τρόποι αντιμετώπισης δαγκώματος κοκ.

Λέει αρκετά σωστά πράγματα (για όποιον έχει την υπομονή να το παρακολουθήσει) αλλά και αρκετές ανακρίβειες και λάθη. Π.χ τα φίδια έλκονται από το γάλα, το θειάφι είναι καλό απωθητικό, κάνει λόγο για τη ναφθαλίνη (με ανάμεικτα συμπεράσματα). Κάνει λόγο για φυτά με απωθητικές ιδιότητες για τα φίδια όπως το δεντρολίβανο, ο κατιφές, το σκόρδο ... (δεν ξέρω κατά πόσο είναι αλήθεια αυτά).
Τέλος δείχνει φωτογραφία ενός φιδιού που μοιάζει με τη δική μας Σαϊτα αλλά είναι συγγενικό είδος (Platyceps collaris) και είναι μάλλον δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να το συναντήσει κάποιος στη χώρα μας - εκτός αν πάει Βουλγαρία... Σύνορα!

Ηλία αν βρεις χρόνο κοίτα το βίντεο, κι αν βρεις κι άλλα σημεία που μου διέφυγαν ανάφερε τα για να ξέρει ο κόσμος που πιθανώς δει το βίντεο τι ισχύει από αυτά που λέει και τι όχι...
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Εκπομπή "Αειφορία". Φίδια της χώρας μας
« Απάντηση #1 στις: 03-04-14, 16:07:06 »
Το έχω δει παλιότερα, ναι έχει κάποια λαθάκια μέσα. Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; νομίζω τίποτα. Δεν υπάρχει περιπτωση να κατεβάσουν την εκπομπή τους και από την άλλη υπάρχει το herpetofauna.gr όπου εξηγούνται όλα για όποιον θέλει να ψάξει διαδικτυακά. Δυστυχώς οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι σκέτη απογοήτευση στον τρόπο που αναζητούν πληροφορίες και δημοσιεύουν "ειδήσεις"....

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 03-04-14, 16:58:31 »
Επειδή δεν το βρίσκω στο  site...  αυτό που λέει για το δεντρολίβανο και τον κατιφέ (ότι είναι απωθητικά φιδιών) ισχύει;
Γιατί ακόμα κι αν δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο, αλλά απλώς το βασίζει σε επμειρικές παρατηρήσεις και αφηγήσεις - με ότι αυτό συνεπάγεται - το βρίσκω προτιμότερο και πιο "οικολογικό" να δοκιμάσει κανεις αυτή τη λύση στην αυλή του, από το να καταφύγει στα επικίνδυνα χημικά (ναφθαλίνη π.χ) Τώρα αν πιάσει... έπιασε, διαφορετικά θα είναι απλά ένας ακόμα μύθος. Δε συμφωνείς;

Αποσυνδεδεμένος kailor

• Active Member
  • *
  • Τόπος: Νότιο Πήλιο
    • taklischris.info
« Απάντηση #3 στις: 03-04-14, 17:38:32 »
Επειδή δεν το βρίσκω στο  site...  αυτό που λέει για το δεντρολίβανο και τον κατιφέ (ότι είναι απωθητικά φιδιών) ισχύει;

Δεν ισχύει για το δεντρολίβανο, πρόπερσι που είχα στον κήπο μου ανάμεσα στα φυτά και μάλιστα αρκετά δεντρολίβανα βρήκα και νερόφιδο αλλά και σαίτα σε απόσταση μικρότερη των 3 μέτρων... Το που το βρίσκουν και τα λένε αυτά αναρωτιέμαι μερικές φορές!
ENVIRONMENTAL PHOTOGRAPHER | Canon EOS 1000D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 + EF 75-300mm f/4.0-5.6 + EF 500mm f/8.0

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 03-04-14, 17:42:35 »
Ισως να απωθεί όλα τα άλλα... εκτός από Νερόφιδα και Σαϊτες ;D

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 03-04-14, 17:45:42 »
Όχι δεν ισχύει, δεν το έχω γράψει αλλά δεν μπορώ να κυνηγάω όλους τους μύθους από πίσω είναι πάρα πολλοί! Γράφω όμως γενικά ότι δεν υπάρχει προς το παρόν αποδεδειγμένα αποτελεσματικό απωθητικό που να είναι ασφαλές για εμάς.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #6 στις: 03-04-14, 17:56:58 »
μιλώντας περί απώθησης θυμήθηκα κι αυτό: http://www.herpetofauna.gr/forum/index.php/topic,1091.0.html