Χθες έπεσε το μάτι μου σε αυτό.
http://www.youtube.com/watch?v=LEmFW7ic6BsΠρόκειται για επεισόδειο της εκπομπής "Αειφορία" που αφορά τους αγρότες κυρίως.
Από τα μέσα του το επεισόδιο αναφέρεται στα φίδια της χώρας μας. Επικινδυνότητα - Απωθητικά φιδιών - Τρόποι αντιμετώπισης δαγκώματος κοκ.
Λέει αρκετά σωστά πράγματα (για όποιον έχει την υπομονή να το παρακολουθήσει) αλλά και αρκετές ανακρίβειες και λάθη. Π.χ τα φίδια έλκονται από το γάλα, το θειάφι είναι καλό απωθητικό, κάνει λόγο για τη ναφθαλίνη (με ανάμεικτα συμπεράσματα). Κάνει λόγο για φυτά με απωθητικές ιδιότητες για τα φίδια όπως το δεντρολίβανο, ο κατιφές, το σκόρδο ... (δεν ξέρω κατά πόσο είναι αλήθεια αυτά).
Τέλος δείχνει φωτογραφία ενός φιδιού που μοιάζει με τη δική μας Σαϊτα αλλά είναι συγγενικό είδος (
Platyceps collaris) και είναι μάλλον δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να το συναντήσει κάποιος στη χώρα μας - εκτός αν πάει Βουλγαρία... Σύνορα!
Ηλία αν βρεις χρόνο κοίτα το βίντεο, κι αν βρεις κι άλλα σημεία που μου διέφυγαν ανάφερε τα για να ξέρει ο κόσμος που πιθανώς δει το βίντεο τι ισχύει από αυτά που λέει και τι όχι...