Αποστολέας Θέμα: Ειδικές μπότες, ειδικό κιτ  (Αναγνώστηκε 37477 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giatroulhs

• Member
  • *
Ειδικές μπότες, ειδικό κιτ
« στις: 16-03-14, 11:25:50 »
Καλή σας ημέρα,

Καταρχήν συγχωρέστε με αν υπαρχει ηδη απαντηση στο φορουμ σχετικα με τις κατωθι ερωτησεις.

Μιας και ειμαι της λογικης πως μπορουμε να ζησουμε αρμονικα με ολα τα ζωντανα, χωρις να προβαινουμε σε ακραιες λυσεις (θειαφι κτλ), θα παρακαλουσα την απαντηση σας στα παρακατω

1) Υπαρχουν στο εμποριο μποτες, ειδικες για την προστασια απο δαγκωμα σκορπιου, οχιας; Οι συνηθισμενες πλαστικες μποτες/γαλοτσες που φοραμε στα χωραφια και φτανουν κατω απο το γονατο παρεχουν τετοια προστασια;

2) Υπαρχει ειδικο κιτ/μηχανημα/εμβολιο για ενα τετοιο δαγκωμα, τσιμπημα; Η αποσταση του σπιτιου μου ειναι μεγαλη απο το κοντινοτερο νοσοκομειο για τη χορηγηση ορου.

Σας ευχαριστω εκ των προτερων,

Βαγγελης

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Ειδικές μπότες, ειδικό κιτ
« Απάντηση #1 στις: 16-03-14, 14:36:03 »
Βαγγέλη καλησπέρα, καλώς ήρθες στο φόρουμ!
Σχεδόν όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματά σου υπάρχουν στα άρθρα στην κεντρική ιστοσελίδα.

. ..μπορουμε να ζησουμε αρμονικα με ολα τα ζωντανα, χωρις να προβαινουμε σε ακραιες λυσεις (θειαφι κτλ)
Ούτως ή άλλως το θειάφι δεν λειτουργεί ως απωθητικό. Δες το σχετικό άρθρο "Πως να κρατήσω τα φίδια μακρυά από το σπίτι"

Παράθεση
1) Υπαρχουν στο εμποριο μποτες, ειδικες για την προστασια απο δαγκωμα σκορπιου, οχιας; Οι συνηθισμενες πλαστικες μποτες/γαλοτσες που φοραμε στα χωραφια και φτανουν κατω απο το γονατο παρεχουν τετοια προστασια;

Ειδικές μπότες για αυτό το σκοπό δεν υπάρχουν ανά τον κόσμο απ'όσο ξέρω. Οι γαλότσες φυσικά και προστατεύουν από οποιοδήποτε δήγμα στη χώρα μας αλλά το θεωρώ υπερβολή. Τα απλά ορειβατικά μποτάκια είναι αρκετά για περπάτημα στη φύση. Προσοχή θέλει μόνο που βάζουμε τα χέρια μας και αν κάνουμε εργασίες να φοράμε πάντα χοντρά γάντια εργασίας για προστασία των χεριών μας από οτιδήποτε. Στα περισσότερα περιστατικά δηλητηριώδους δήγματος από φίδι τα χέρια είναι αυτά που δαγκώνονται γιατί συνήθως είναι ακάλυπτα σε αγροτικές εργασίες. Οι σκορπιοί στη χώρα μας έχουν σχετικά ασθενές δηλητήριο, δυνατό όσο μιας σφήκας.

Παράθεση
2) Υπαρχει ειδικο κιτ/μηχανημα/εμβολιο για ενα τετοιο δαγκωμα, τσιμπημα; Η αποσταση του σπιτιου μου ειναι μεγαλη απο το κοντινοτερο νοσοκομειο για τη χορηγηση ορου.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τέτοιες καταστάσεις. Τα εμβόλια είναι χορήγηση εξασθενημένων μικροοργανισμών στον οργανισμό για να τον αναγκάσουμε να παραγάγει αντισώματα εναντίων τους. Ο ορός είναι έτοιμα αντισώματα για συγκεκριμένα αντιγόνα. Τα εμβόλια χρησιμοποιούνται για την πρόληψη σε περίπτωση που προσβληθούμε στο μέλλον από συγκεκριμένα παθογόνα, ενώ ο ορός χορηγείται αφού έχουμε προσβληθεί, για άμεση αντιμετώπιση των παθογόνων.

Υπάρχουν στο εμπόριο κάποια σκευάσματα άντλησης δηλητηρίου, όμως μια μελέτη δείχνει ότι όχι μόνο είναι αναποτελεσματικά αλλά ίσως επιβαρύνουν κιόλας την κατάσταση. Δες το σχετικό ποστ εδώ..

Το δηλητήριο των δικών μας φιδιών δεν είναι τόσο επικίνδυνο για να ανησυχείς για την απόσταση. Δεν έχει ισχυρή νευροτοξική δράση αλλά είναι κυρίως κυτταροτοξικό. Δρα σχετικά αργά. Διάβασε σε αυτό το άρθρο το σκέλος "Πόσο επικίνδυνα είναι τα δηλητηριώδη φίδια της Ελλάδας;" αλλά και τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δηλητηριώδους δήγματος από φίδι εδώ. Δεν είσαι μακριά από ένα νοσοκομείο όπου κι αν βρίσκεσαι αν ακολουθήσεις τις σωστές πρώτες βοήθειες (ή απλά να μην ακολουθήσεις τις λάθος).

Οι ελάχιστοι θάνατοι που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες από δήγμα Οχιάς έγιναν λόγω λαθών κατά τις πρώτες βοήθειες ή ήδη βεβαρημένης υγείας του παθόντα (ηλικιωμένοι κυρίως) και όχι από το δηλητήριο αυτό καθαυτό. Κάθε χρόνο έχουμε δεκάδες περιστατικά στην Ελλάδα (~100) και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις είχαμε θάνατο. Τρία περιστατικά γνωρίζω μόνο επιβεβαιωμένα εδώ και 10 χρόνια, και στα τρία είχαμε δυστυχώς μια από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Οροί αντιοφικοί αποφεύγονται να χρησιμοποιούνται γιατί είναι επικίνδυνοι, πόσο μάλλον να υπήρχαν στο εμπόριο.

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 16-03-14, 17:15:49 »
Καλησπερα και ευχαριστω για τη γρηγορη απαντηση!

1) Ευχαριστω για την επισημανση. Μηπως γνωριζεις που μπορω να προμηθευτω τα εν λογω γαντια/ καποιο brand?

2) Ως ασχετος με το αντικειμενο και διαβαζοντας τις οδηγιες σου για τις πρωτες βοηθειες, αναρωτιεμαι (και σε ενα σημειο θλιβομαι) γιατι υπαρχουν τοσο διαφορετικες εκδοχες του τροπου αντιμετωπισης μιας τετοιας καταστασης, οχι μονο στο διαδικτυο αλλα και απο γιατρους. Στο τελος δε ξερεις τι απ' ολα να πραξεις. Απλα το σημειωνω, δε λεω επ' ουδενι οτι η δικια σου προσεγγιση ειναι λανθασμενη.

:ok:

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 17-03-14, 01:00:41 »

1) Ευχαριστω για την επισημανση. Μηπως γνωριζεις που μπορω να προμηθευτω τα εν λογω γαντια/ καποιο brand?

Απλά γάντια εργασίας που πουλάνε στα καταστήματα με εργαλεία, σιδηρικά, κτλ. Αν θέλεις ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείς να πάρεις γάντια συγκόλλησης. Τα απλά τα κόκκινα είναι μια χαρά.

Παράθεση
2) Ως ασχετος με το αντικειμενο και διαβαζοντας τις οδηγιες σου για τις πρωτες βοηθειες, αναρωτιεμαι (και σε ενα σημειο θλιβομαι) γιατι υπαρχουν τοσο διαφορετικες εκδοχες του τροπου αντιμετωπισης μιας τετοιας καταστασης, οχι μονο στο διαδικτυο αλλα και απο γιατρους. Στο τελος δε ξερεις τι απ' ολα να πραξεις. Απλα το σημειωνω, δε λεω επ' ουδενι οτι η δικια σου προσεγγιση ειναι λανθασμενη.

Εξαρτάται ποιον γιατρό ρωτάς. Αν ρωτήσεις κάποιον παλιό και άσχετης ειδικότητας μπορεί να σου πει παλιές τακτικές που έχουν αποδειχθεί λανθασμένες. Αν ρωτήσεις κάποιον νέο θα σου τα πει σωστά προφανώς. Όσον αφορά το διαδίκτυο είναι φυσικό να βλέπεις πάμπολλες διαφορετικές εκδοχές ενός πράγματος. Ο καθένας γράφει ότι θέλει, ότι πιστεύει, ότι νομίζει και πολλές φορές ανώνυμα κιόλας. Η σελίδα αυτή είναι πολύ εξειδικευμένη, δεν είναι blog τύπου αχταρμάς και σκόρπιες σκέψεις, δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να δίνω λάθος οδηγίες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ζωής και θανάτου. Το αντικείμενο της σελίδας είναι πολύ συγκεκριμένο οπότε οτιδήποτε γράφεται είναι εμπεριστατωμένο και επικαιροποιημένο.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #4 στις: 17-03-14, 08:36:26 »
Εξαρτάται ποιον γιατρό ρωτάς...

Πιθανώς να εξαρτάται κι από το τι φίδι αντιμετωπίζεις.
Έχω δει σε ντοκυμαντέρ (πιθανώς κι εσύ Ηλία) διάσημους βιολόγους-ερπετολόγους όπως οι Bruce Means, Austin Stevens, Bryan Fry... να εφαρμόζουν την τεχνική του "ρουφήγματος του δηλητηρίου" από την πληγή στον εαυτό τους, όταν έτυχε κάποιες φορές να δαγκωθούν από φίδι. Η αναρρόφηση στις περισσότερες των περιπτώσεων, βέβαια με ειδικές πιπέτες και όχι με το στόμα (Αν υποθέσουμε ότι το στόμα έχει πληγές πχ κοντά στα ούλα, τα πράγματα είναι επικίνδυνα). Στη συνέχεια χωρίς χρονοτριβή αντιοφικός ορός.

Όμως τα φίδια εκεινα (κόμπρες,  taipan, gaboon viper κλπ) έχουν ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριο ή συνδιασμό νευροτοξικού-κυτταροτοξικού και επομένως κάθε λεπτο μετράει!
Με τις οχιές τις δικές μας τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά ώστε να χρειάζονται τόσο δραστικά μέτρα...

Το διαδύκτυο όπως σωστά επισημάνθηκε καλό είναι να μη το πολυεμπιστευόμαστε, ή καλύτερα, να το αντιμετωπίζουμε με καχυποψία και σκεπτικισμό!
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

• Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 17-03-14, 09:47:39 »
Ευχαριστω! :ok:

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #6 στις: 17-03-14, 10:05:35 »
Βασίλη στα εν λόγω ντοκυμαντέρ τα περισσότερα που βλέπεις είναι απλά στημένα και παραφουσκωμένα για λόγους τηλεθέασης και μόνο. Η αναρρόφηση, άντληση κτλ, είναι λάθος τακτική, είτε με το στόμα είτε με πιπέτες, αντλίες, κτλ. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα και είμαι κάθετος σε αυτό.

Αν σε κάποιον οι πρώτες βοήθειες του herpetofauna.gr γραμμένες το 2009 του μοιάζουν αμφίβολης εγκυρότητας μπορεί να διαβάσει τις πρώτες βοήθειες από κρατικούς οργανισμούς υγείας όπως το
NHS (National Health Service - Μ.Βρετανία)
και NIOSH (The National Institute for Occupational Safety and Health - ΗΠΑ),
γραμμένα το 2012. Μάλιστα στις ΗΠΑ ως γνωστό τα δηλητήρια είναι πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μας.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 17-03-14, 12:30:21 »
Πράγματι πολύ ενδιαφέρουσες σελίδες! :ok:
Και φυσικά έγκυρότατες!

Ηλία το ξέρω για τα "στημένα ντοκυμαντέρ". Άλλωστε δεν είναι εύκολο (για να μη πω είναι σχεδόν αδύνατο) να κινηματογραφίσεις αν δε στήσεις κάποιες σκηνές προκειμένου να τονίσεις κάποιο θέμα ή συμπεριφορά ζώου. Ή απλά για λόγους τηλεθέασης και εντυπωσιασμού όπως λες. Το National Geographic είναι περιβόητο (και διαβόητο) για τα στημένα ντοκυμαντέρ. Έχει αρκετές αρνητικές κριτικές για αυτό το λόγο...

Σε ένα μόνο διαφωνώ μαζί σου...  Ότι κάποιος θα επιδύκνειε μια λάθος τεχνική (και μάλλιστα στον εαυτό του) τη στιγμή που τον δαγκώνει μια κόμπρα ή κροταλίας για λόγους τηλεθέασης. Δε κερδίζει σε τηλεθέαση κάτι παραπάνω με αυτό. Απλά δεν μου φαίνεται λογικό. Η τηλεθέαση φτάνει στο ζενιθ με το δάγκωμα. Το μετά, είναι άλλη ιστορία... Εκτός αν αμφισβητήσουμε ότι "υπήρξε δάγκωμα".
Κάτι φυσικά που (θέλω να πιστεύω) δεν ισχύει!

Πραγματικά δε ξέρω, και εξακολουθώ να έχω απορία, γιατί δείχνουν μια λάθος τεχνική (και μου είναι δύσκολο να τους ρωτήσω κιολας). Τη στιγμή που έχει αποδειχθεί, ότι κόβοντας στην πληγή και αφαιρώντας περισσότερο αίμα (με την αναρρόφηση) μπορεί να οδηγήσει σε χειροτέρεψη της κατάστασης του ασθενή αφού και περισσότερους ιστούς καταστρεφει (το κόψιμο) και τον κίνδυνο μόλυνσης αυξάνει και το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνει και υπάρχει πιθανότητα σοκ, και φυσικά απομακρύνει ελάχιστη ποσότητα του δηλητηρίου...

Γι αυτό και αρχικά υπέθεσα ότι μπορεί να εξαρτάται από το φίδι και την επικινδυνότητα του δηλητηρίου ...

Ίσως το είχαν μάθει λάθος εξ αρχής και αγνοούν τις πρόσφατες εξελίξεις!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #8 στις: 20-03-14, 16:05:20 »
Βασίλη στο βωμό της τηλεθέασης και του κέρδους γίνονται πολλά κουλά. Τις προάλλες βγήκε στη φόρα για διάφορες εκπομπές του Animal Planet ότι πολλές εκπομπές στήνουν τα σκηνικά μεταφέροντας και ταλαιπωρώντας ζώα και μάλιστα μερικές φορές σημειώθηκαν και θάνατοι προστατευόμενων ζώων στην προσπάθεια να στήσουν ένα σκηνικό. Σε μια άλλη, κατάπτυστη κατά την άποψή μου, εκπομπή δήθεν επιβίωσης, ο Bear Grylls "διδάσκει" τεχνικές τις οποίες αν κάποιος ακολουθούσε σε πραγματικές συνθήκες θα πέθαινε σε 2-3 μέρες αν όχι πιο σύντομα.

Δες ένα άρθρο εδώ: http://www.motherjones.com/environment/2014/01/animal-abuse-drugs-call-of-the-wildman-animal-planet

Δες κι αυτό http://formyhour.com/filming-of-tv-show-survive-at-all-costs-bear-grylls
κι αυτό: http://9gag.ro/gag/tag/grylls

Άλλος τραγικός τύπος εδώ: http://xfinity.comcast.net/blogs/tv/2013/09/13/former-animal-planet-host-charged-with-selling-rare-lizards/

Δεν γνωρίζω κατά πόσο γνωρίζουν τις έγκυρες και ορθές πρώτες βοήθειες διάφοροι παρουσιαστές τέτοιων εκπομπών, αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι οι παραπάνω πρώτες βοήθειες που γράφω και στο herpetofauna.gr είναι οι πλέον επικαιροποιημένες και έγκυρες και δίνονται όπως είδες και από κρατικούς οργανισμούς υγείας με αυξημένο κύρος. Σίγουρα δεν εμπιστεύομαι τους δήθεν παρουσιαστές των αλλοιωμένων πλέον Animal Planet και Discovery Channel.

Αποσυνδεδεμένος Maverick

• Member
  • *
« Απάντηση #9 στις: 24-03-14, 20:52:39 »
Καλησπέρα, είχα χρησιμοποιήσει κάποια ειδικά προστατευτικά (μπαίνουν πάνω από τις μπότες και το παντελόνι) για δάγκωμα φιδιού όταν πηγα στο Τρινινταντ για κάποια πειράματα, καθώς δουλεύαμε μέσα στο νερό και περπατάγαμε αρκετά στο δάσος. Ήταν αυτά: http://www.turtleskin.com/Snake-Gaiters.aspx (δε ξέρω αν υπάρχουν στην ελληνική αγορά και δεν ξέρω και αν δουλεύουν γιατί δε ..χρειάστηκε).

Δυστυχώς (ή ευτυχώς  ;D) δε συνάντησα κανένα δηλητηριώδες είδος όσο έμεινα εκεί, το μόνο που είδα (και μάλιστα από πολύ κοντά) ήταν το yellow machete (Chironius carinatus carinatus) http://www.sciencephoto.com/media/379889/view που μόλις μας αντιλήφθηκε έκανε ένα εντυπωσιακό σάλτο και εξαφανίστηκε ;)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #10 στις: 26-03-14, 11:49:40 »
γκέτες, ναι έχει στην ελληνική αγορά. Είναι υπερβολή για τα ελληνικά δεδομένα. Απλά μποτάκια ορειβατικά και είσαι οκ.

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #11 στις: 19-05-14, 11:19:47 »
Γεια σας,πραγματικα φοβερο αυτο το φορουμ και πολυ χρησιμο.
Θα ηθελα να μου πειτε που μπορω να βρω εδω στην Ελλαδα εργαλεια οπως:μακρια λαβιδα (snake tong) και μακρια πενσα αφαιρεσης δοντιων.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #12 στις: 20-05-14, 22:32:48 »
Γεια σου Νίκο. Προσωπικά δεν έχω ιδέα που μπορείς να βρεις tong στην Ελλάδα. Αλλά γιατί θέλεις να αφαιρέσεις δόντια?

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #13 στις: 22-05-14, 16:11:01 »
Για να μην μπορει να κανει κακο σε οποιονδηποτε μια οχια.
Τα μη δηλιτηριωδη φιδια εχουν δυνατα σαγονια δηλ. ενας λαφιατης ενηλικος θα κανει ζημια αν δαγκωσει το χερι η το ποδι?

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #14 στις: 22-05-14, 17:01:12 »
Φίλε Νίκο, νομίζω ότι κάνεις λάθος (και μάλλιστα σε πολλά σημεία...)

Για να μην μπορει να κανει κακο σε οποιονδηποτε μια οχια...

Τα δόντια των δηλητηριωδών φιδιών είναι σχεδιασμένα από τη φύση τους να αναγεννούνται σε περίπτωση που σπάσουν ή αφαιρεθούν. Είναι ζήτημα επιβίωσης του φιδιού. Φυσική επιλογή θα έλεγα! Αυτά που ακούγονται για κόμπρες που τους έχουν αφαιρέσει τα δόντια για να μη δαγκώνουν, μη τα πιστεύεις..

Επομένως αφαιρώντας τα δόντια της οχιάς, το μόνο που καταφέρνεις είναι να καταστήσεις προσωρινά ευάλωτο το φίδι στους εχθρούς του. Άσε που κινδυνεύεις να δαγκωθείς εσύ ο ίδιος από την οχιά πολύ εύκολα... Άσε που είναι τελείως απάνθρωπο να τραυματίζεις με αυτό τον τρόπο ένα ζώο. Και πολλά άλλα.

Τα μη δηλιτηριωδη φιδια εχουν δυνατα σαγονια δηλ. ενας λαφιατης ενηλικος θα κανει ζημια αν δαγκωσει το χερι η το ποδι?

Όχι ιδιαίτερα. Θα έλεγα ότι στα περισσότερα, απλώς καταλαβαίνεις το δάγκωμα... Καμία σχέση με το δάγκωμα του σκύλου ή ακόμα και της γάτας. Για το λαφιάτη ή τον έφιο που είναι και τα μεγαλύτερα, δε ξέρω.
Πάντως εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω, γιατί έχεις βάλει σκοπο να "ξεδοντιάσεις" τα φίδια της χώρας μας!

Καλύτερα να το ξανασκεφτείς