Βαγγέλη καλησπέρα, καλώς ήρθες στο φόρουμ!
Σχεδόν όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματά σου υπάρχουν στα
άρθρα στην κεντρική ιστοσελίδα.
. ..μπορουμε να ζησουμε αρμονικα με ολα τα ζωντανα, χωρις να προβαινουμε σε ακραιες λυσεις (θειαφι κτλ)
Ούτως ή άλλως το θειάφι δεν λειτουργεί ως απωθητικό. Δες το σχετικό άρθρο "
Πως να κρατήσω τα φίδια μακρυά από το σπίτι"
1) Υπαρχουν στο εμποριο μποτες, ειδικες για την προστασια απο δαγκωμα σκορπιου, οχιας; Οι συνηθισμενες πλαστικες μποτες/γαλοτσες που φοραμε στα χωραφια και φτανουν κατω απο το γονατο παρεχουν τετοια προστασια;
Ειδικές μπότες για αυτό το σκοπό δεν υπάρχουν ανά τον κόσμο απ'όσο ξέρω. Οι γαλότσες φυσικά και προστατεύουν από οποιοδήποτε δήγμα στη χώρα μας αλλά το θεωρώ υπερβολή. Τα απλά ορειβατικά μποτάκια είναι αρκετά για περπάτημα στη φύση. Προσοχή θέλει μόνο που βάζουμε τα χέρια μας και αν κάνουμε εργασίες να φοράμε πάντα χοντρά γάντια εργασίας για προστασία των χεριών μας από οτιδήποτε. Στα περισσότερα περιστατικά δηλητηριώδους δήγματος από φίδι τα χέρια είναι αυτά που δαγκώνονται γιατί συνήθως είναι ακάλυπτα σε αγροτικές εργασίες. Οι σκορπιοί στη χώρα μας έχουν σχετικά ασθενές δηλητήριο, δυνατό όσο μιας σφήκας.
2) Υπαρχει ειδικο κιτ/μηχανημα/εμβολιο για ενα τετοιο δαγκωμα, τσιμπημα; Η αποσταση του σπιτιου μου ειναι μεγαλη απο το κοντινοτερο νοσοκομειο για τη χορηγηση ορου.
Δεν υπάρχει εμβόλιο για τέτοιες καταστάσεις. Τα εμβόλια είναι χορήγηση εξασθενημένων μικροοργανισμών στον οργανισμό για να τον αναγκάσουμε να παραγάγει αντισώματα εναντίων τους. Ο ορός είναι έτοιμα αντισώματα για συγκεκριμένα αντιγόνα. Τα εμβόλια χρησιμοποιούνται για την πρόληψη σε περίπτωση που προσβληθούμε στο μέλλον από συγκεκριμένα παθογόνα, ενώ ο ορός χορηγείται αφού έχουμε προσβληθεί, για άμεση αντιμετώπιση των παθογόνων.
Υπάρχουν στο εμπόριο κάποια σκευάσματα άντλησης δηλητηρίου, όμως μια μελέτη δείχνει ότι όχι μόνο είναι αναποτελεσματικά αλλά ίσως επιβαρύνουν κιόλας την κατάσταση.
Δες το σχετικό ποστ εδώ..
Το δηλητήριο των δικών μας φιδιών δεν είναι τόσο επικίνδυνο για να ανησυχείς για την απόσταση. Δεν έχει ισχυρή νευροτοξική δράση αλλά είναι κυρίως κυτταροτοξικό. Δρα σχετικά αργά. Διάβασε σε
αυτό το άρθρο το σκέλος "Πόσο επικίνδυνα είναι τα δηλητηριώδη φίδια της Ελλάδας;" αλλά και τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δηλητηριώδους δήγματος από φίδι
εδώ. Δεν είσαι μακριά από ένα νοσοκομείο όπου κι αν βρίσκεσαι αν ακολουθήσεις τις σωστές πρώτες βοήθειες (ή απλά να μην ακολουθήσεις τις λάθος).
Οι ελάχιστοι θάνατοι που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες από δήγμα Οχιάς έγιναν λόγω λαθών κατά τις
πρώτες βοήθειες ή ήδη βεβαρημένης υγείας του παθόντα (ηλικιωμένοι κυρίως) και όχι από το δηλητήριο αυτό καθαυτό. Κάθε χρόνο έχουμε δεκάδες περιστατικά στην Ελλάδα (~100) και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις είχαμε θάνατο. Τρία περιστατικά γνωρίζω μόνο επιβεβαιωμένα εδώ και 10 χρόνια, και στα τρία είχαμε δυστυχώς μια από τις παραπάνω περιπτώσεις.
Οροί αντιοφικοί αποφεύγονται να χρησιμοποιούνται γιατί είναι επικίνδυνοι, πόσο μάλλον να υπήρχαν στο εμπόριο.