Αποστολέας Θέμα: Ειδικές μπότες, ειδικό κιτ  (Αναγνώστηκε 37472 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Ειδικές μπότες, ειδικό κιτ
« Απάντηση #15 στις: 22-05-14, 21:27:13 »
Εχετε δικιο δε θα πλησιασω οχια ειναι επικινδυνο καλυτερα να την αφησω στην ησυχια παρα να το βασανιζω και το κυριοτερο να κυνδινευσω.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #16 στις: 22-05-14, 22:44:51 »
Για να μην μπορει να κανει κακο σε οποιονδηποτε μια οχια.
Τα μη δηλιτηριωδη φιδια εχουν δυνατα σαγονια δηλ. ενας λαφιατης ενηλικος θα κανει ζημια αν δαγκωσει το χερι η το ποδι?

Νίκο σε αυτό το φόρουμ ψάχνουμε το αντίστροφο, δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε στους ανθρώπους για να μην κάνουν κακό στα φίδια!  ;D
Μεταξύ σοβαρού και αστείου αυτό  ;), παρόλα αυτά το να πιάσεις ένα φίδι και να του αφαιρέσεις τα δόντια δεν είναι καλή ιδέα. Εκτός από τα παραπάνω που ανέφερε ο Βασίλης, κάτι τέτοιο είναι και παράνομο. Δεν έχουμε δικαίωμα να κακοποιήσουμε άγρια ζώα σε καμία περίπτωση, ούτε καν σε θηράματα! Πόσο μάλλον προστατευόμενα είδη (και ναι, η Οχιά προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης). Φυσικά πέραν του νόμου και τα σχετικά το κυριότερο είναι η υγεία σου, οπότε καλύτερα μην το επιχειρήσεις μόνο και μόνο για αυτό το λόγο.

Τα μεγάλα φίδια έχουν σχετικά δυνατά σαγόνια. Παρόλα αυτά το δάγκωμα είναι τελείως επιφανειακό, τα δόντια τους είναι πολύ μικρά και δεν εισχωρούν βαθιά στο δέρμα. Προκαλούν μόνο μια επιδερμική "εκδορά". Υπό την προϋπόθεση να μην τραβηχτεί κάποιος όσο τον δαγκώνει το φίδι. Τότε θα γίνει λίγο χειρότερη η εκδορά. "Ζημιά" πάντως δεν μπορεί να κάνει, είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός.

Ανεβάζω μια φωτογραφία από ένα δάγκωμα που είχα δεχτεί πριν 4 χρόνια από έναν Έφιο περίπου 180cm μήκους που είχα διασώσει από εργοστάσιο, για να δείξω πόση (λίγη) βλάβη μπορεί να προκαλέσει ένα τόσο μεγάλο φίδι στο δέρμα:

Είναι τελείως επιφανειακό, ματώνει ελάχιστα. Δεν είχα βάλει ούτε καν betadine, τίποτα, απλά όταν πήγα σπίτι το έπλυνα με σαπούνι.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
« Απάντηση #17 στις: 23-05-14, 16:26:30 »
Ηλία, με αφορμή τα παραπάνω, να σε ρωτήσω...

Δεδομένου ότι τα θηράματα των μεγάλων φιδιών είναι κυρίως ποντικοί ή αρουραίοι, που ως γνωστό είναι φορείς πολλών και επικίνδυνων μικροοργανισμών που προκαλούν μολυσματικές ασθένεις (π.χ. λεπτοσπείρωση από τη σπειροχαίτη leptospira interrogans)
πόσο πιθανή είναι η μετάδοση τους στον άνθρωπο από το δάγκωμα ενός τέτοιου φιδιού;
Μήπως το ίδιο το φίδι γίνεται κι αυτό "φορέας";
Ή μήπως υπάρχουν στο σάλιο του φιδιού παράγοντες που "καθαρίζουν" το στόμα του μετά από κάθε γεύμα, ώστε να καθιστούν τον κίνδυνο αυτό αμελητέο έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα;

Για να μη βάλεις betadine κάτι θα ξέρεις ;)
Προφανώς και το δάγκωμα αυτό καθ' αυτό δεν είναι καθόλου σοβαρό.
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #18 στις: 23-05-14, 20:37:14 »
Βασίλη μόλις γύρισα από περιστατικό με δύο Έφιους που μάχονταν πίσω από μια καφετέρια στη Σίνδο. Τρύπωσαν μέσα σε ένα λούκι και οι ιδιοκτήτες κάλεσαν για να απομακρυνθούν. Ήταν πολύ μεγάλοι και οι δύο και καλοθρεμμένοι. Ο ένας από τους ιδιοκτήτες είχε απορίες περί επικινδυνότητας, πόνου κτλ, λίγο πολύ τα ίδια με τη συζήτηση εδώ. Άφησα λοιπόν τον έναν να με δαγκώσει για να δει ο ιδιοκτήτης ότι ουσιαστικά δεν κινδυνεύει κανείς από το φίδι αυτό. Και πάλι, ούτε betadine, μόνο σαπούνι. Τα δόντια τους είναι πολύ κοντά οπότε δεν εισχωρούν στο δέρμα. Τρυπούν τις πρώτες στιβάδες της επιδερμίδας μόνο και προκαλούν ελάχιστη επιφανειακή αιμορραγία που σταματά αμέσως. Διαφορετικά θα μπορούσε να υπάρχει κίνδυνος για μόλυνση, ακόμα και για τέτανο. Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω αν (και ποια) μικρόβια που προσβάλουν τα θηλαστικά μπορούν να μολύνουν και τα ερπετά. Επίσης δεν γνωρίζω αν -και για πόσο καιρό- μπορούν τα μικρόβια αυτά να επιβιώσουν στο στόμα ενός ερπετού και πόσο φιλόξενο είναι το εκεί περιβάλλον για αυτά. Σίγουρα υπάρχουν μικροοργανισμοί στα δόντια όλων των άγριων ζώων παθογόνοι για εμάς σε ενδεχόμενη μόλυνση, όμως με τόσο κοντά δόντια κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο.  Δεν το έχω ψάξει τόσο πολύ το συγκεκριμένο θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #19 στις: 24-05-14, 22:38:39 »
Εχω ακουσει οτι μια οχια αν διοχετευσει σε μια γατα δηλητηριο αυτη δεν παθαινει τιποτα.Ξερετε κατι σχετικα με αυτο?

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #20 στις: 25-05-14, 17:56:59 »
Νίκο δεν είμαι σίγουρος αν οι γάτες έχουν κάποιου βαθμού ανοσία στο δηλητήριο της Οχιάς αλλά νομίζω πως το "δεν παθαίνουν τίποτα" δεν ισχύει.

Αποσυνδεδεμένος antonislefkas

• Active Member
  • *
« Απάντηση #21 στις: 26-05-14, 02:08:15 »
Με αφορμή κάτι που είχε γίνει πριν λίγα χρόνια θα ήθελα να σου απαντήσω φίλε Νίκο σχετικά με το τελευταίο ερώτημά σου. Σε έναν γάτο που είχαμε, στην προσπάθειά του να επιτεθεί σε μια οχιά, αυτή κατάφερε να τον δαγκώσει στην πατούσα του δεξιού του μπροστινού ποδιού. Το περιστατικό το είχε δει η μητέρα μου, χωρίς να είναι σίγουρη για το φίδι, είχε πει όμως ότι ήταν μικρό(σε μήκος). Τότε ο γάτος μας εγκατέλειψε την προσπάθειά του και αμέσως ψάξαμε για κτηνίατρο, όμως ήταν αργά το απόγευμα(μέρα δε θυμάμαι) με αποτέλεσμα να μην βρούμε κάποιον. Εν, τέλει την επόμενη μέρα και με το γάτο μας να δείχνει σε άσχημη κατάσταση(αν θυμάμαι καλά κάθε λίγο έτρεχε αίμα από την πατούσα του και έδειχνε να μην έχεις δυνάμεις) πήγαμε πρωί πρωί σε κτηνίατρο, όπου μας είπε να του χορηγούμε από το στόμα amoxil σε σκόνη που είχαμε προσθέσει νερό -ώστε να έρθει σε υγρή μορφή- για μια βδομάδα νομίζω Χ2 φορές τη μέρα. Ο γάτος αυτές τις μέρες ήταν σε άσχημη κατάσταση και συνεχώς κοιμόνταν ή κάθονταν σε ένα μαξιλάρι που του είχαμε, ενώ επίσης έχανε συνεχώς τρίχωμα..Έφευγαν από πάνω του τούφες αν τον έπιανες.. Επίσης, το δεξί του πόδι έδειχνε, να έχει παραλύσει κάπως. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη φάση ο γάτος ήταν μια δυο βδομάδες, και έπειτα άρχισε να καλυτερεύει!! Αφότου συνήλθε το μόνο που τον ταλαιπωρούσε ήταν, ότι δυσκολευόνταν να πατήσει με το πόδι που είχε δεχτεί το δάγκωμα και έδειχνε να κουτσαίνει κάπως για αρκετό καιρό(ίσως και 2 μήνες). Ωστόσο, παρόλη την ταλαιπωρία ο γάτος επέζησε, άρα εγώ πιστεύω ότι κάτι τέτοιο εν μέρει μπορεί να ισχύει, αν και βέβαια μπορεί να παίζουν και πολλά  άλλα ρόλο (π.χ. το δηλητήριο που εκχύθηκε στον οργανισμό του μπορεί να ήταν σε μικρή ποσότητα), επομένως κάτι σίγουρο δεν μπορώ να πω. :)

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #22 στις: 26-05-14, 13:02:40 »
Ρωτησα σχετικα με αυτο εναν γειτονα μου και μου ειπε οτι μια οχια ειχε δαγκωσει τη σκυλα του ρατσας κηνυγοσκυλο και τοτε την πηγε στον κτηνιατρο και του ειπε οτι θα μεινει για παντα κοντη χωρις να της δωσει φαρμακο και ετσι εγινε εμεινε για παντα κοντη χωρις να παθει κατι αλλο.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
« Απάντηση #23 στις: 26-05-14, 14:55:49 »
...Ωστόσο, παρόλη την ταλαιπωρία ο γάτος επέζησε, άρα εγώ πιστεύω ότι κάτι τέτοιο εν μέρει μπορεί να ισχύει, αν και βέβαια μπορεί να παίζουν και πολλά  άλλα ρόλο (π.χ. το δηλητήριο που εκχύθηκε στον οργανισμό του μπορεί να ήταν σε μικρή ποσότητα), επομένως κάτι σίγουρο δεν μπορώ να πω. :)

Σωστά Αντώνη!

Το δηλητήριο μπορεί να ήταν σε μικρή ποσότητα, το δηλητήριο μπορεί να μην μπήκε απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος αλλά σε μυικό ιστό, δεν υπήρχαν ζωτικά όργανα κοντά, το τραύμα μπορεί να μην ήταν αρκετά βαθύ ...
Αν το ζωάκι σου είχε δαγκωθεί π.χ κοντά στο λαιμό ή την καρδιά τώρα θα ήταν νεκρό!
Το γεγονός ότι για τόσες μέρες βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση δείχνει απλά τη δύναμη του δηλητηρίου...

Έχω δει σε ενημερωτικό βίντεο, ότι αν μια Vipera Berus σου καταφέρει γερό δάγκωμα στο χέρι, είναι πιθανό να αισθάνεσαι τα συμπτώματα ακόμα κι ένα χρόνο μετά! Και οι Berus δεν έχουν τόσο ισχυρό δηλητήριο, όσο άλλα είδη!

Με άλλα λόγια, τυχερή η γάτα σου!
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #24 στις: 26-05-14, 16:58:09 »
Ρωτησα σχετικα με αυτο εναν γειτονα μου και μου ειπε οτι μια οχια ειχε δαγκωσει τη σκυλα του ρατσας κηνυγοσκυλο και τοτε την πηγε στον κτηνιατρο και του ειπε οτι θα μεινει για παντα κοντη χωρις να της δωσει φαρμακο και ετσι εγινε εμεινε για παντα κοντη χωρις να παθει κατι αλλο.

Αυτό πρώτη φορά το ακούω πάλι  :D

Αποσυνδεδεμένος kailor

• Active Member
  • *
  • Τόπος: Νότιο Πήλιο
    • taklischris.info
« Απάντηση #25 στις: 28-06-14, 22:16:43 »
Έτυχε να δω αυτό σήμερα και είπα να το παραθέσω για να ακούσουμε από ειδικούς τι λένε... όχι ότι θα αγοράσω κάτι τέτοιο αλλά να το έχω στο νου μου έτσι και ακούσω να ζητάνε κάποιοι αντί να τρέχουν για αντι-οφικούς ορούς.

Παράθεση
Κιτ Α' Βοηθειών της Rothco για αφαίρεση δηλητηρίου από δαγκώματα φιδιών, τσιμπήματα μελισσών, σφηκών και κουνουπιών και άλλων πολλών ανεπιθύμητων επισκεπτών.

Περιλαμβάνει τα εξής:
1 αντλία αφαίρεσης με 4 διαφορετικών διαμέτρων υποδοχές
3 αποστειρωμένα αυτοκόλλητα τραυμαπλάστ
1 ξυραφάκι
2 μαντηλάκια αλκοόλης
2 ανακουφιστικά και αντισηπτικά στο τσίμπημα μαντηλάκια
πλαστική θήκη

Για τη χρήση του ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
1) Ξυρίζουμε τυχόν τρίχες που υπάρχουν στο σημείο με το ξυραφάκι.
2) Τοποθετούμε την αντλία στο σημείο που έχει προσβληθεί με την κατάλληλου μεγέθους υποδοχή έχοντας το έμβολο τραβηγμένο προς τα έξω
3) Πιέζουμε το έμβολο προς τα μέσα έτσι ώστε να κλείσει ο αέρας και τραβάμε το έμβολο προς τα έξω
4) Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται για να αφαιρεθεί πλήρως το δηλητήριο
5) Αφαιρούμε την αντλία και καθαρίζουμε την επιφάνεια με ένα μαντηλάκι αλκοόλης και στη συνέχεια με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι
6) Τοποθετούμε ένα τραυμαπλάστ στο σημείο

Είναι εύχρηστο και αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο αφαίρεσης δηλητηρίου όταν χρειαστεί.

http://www.survival.gr/poison_removal_kit_7713-p-2572.html
ENVIRONMENTAL PHOTOGRAPHER | Canon EOS 1000D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 + EF 75-300mm f/4.0-5.6 + EF 500mm f/8.0

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #27 στις: 28-03-15, 15:45:18 »
Χαιρετε,σκεφτομαι να αγορασω ενα snake tong κ θελω να μου πειτε τις αποψεις σας, γιατι μπορει καποια μερα επειδη μενω σε εξοχη με χωραφια,να ερθει σπιτι μου ενα φιδι κ να χωθει μεσα σε ενα σημειο ωστε να μην μπορω να διακρινω τι φιδι ειναι κ να το πιασω γιατι χωρις να δω τι ειναι δεν αγγιζω τιποτα...... δηλαδη να το πιασω με τη τσιμπιδα και να το απομακρυνω....

Εχετε εσεις Ηλια αυτη τη τσιμπιδα κ που την χρησιμοποιειτε??
Αυτη η τσιμπιδα τραυματιζει τα φιδια??
Ο γαντζος για τα φιδια σε τι χρησιμευει??

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #28 στις: 29-03-15, 23:22:15 »
Το snake tong είναι το πιο κατάλληλο μέσο για να απομακρύνει κάποιος ένα φίδι με ασφάλεια. Δεν τραυματίζει το φίδι. Εγώ το δικό μου το έχω παραγγείλει από το ebay και ήταν αρκετά ακριβό μπορώ να πω.

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #29 στις: 30-03-15, 17:55:02 »
Αυτο πως σου φαινεται να το αγορασω???

http://www.ebay.com/itm/60-Pro-SNAKE-TONGS-Reptile-Grabber-Rattle-Snake-Catcher-WIDE-JAW-Handling-Tool-/221558416601?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3395e924d9

Ο γαντζος για τα φιδια σε τι χρησιμευει??