Αποστολέας Θέμα: Είδη-εισβολείς απειλούν και τα αστικά περιβάλλοντα της Ευρώπης  (Αναγνώστηκε 7189 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Αναδημοσίευση από: naftemporiki.gr

Είδη-εισβολείς απειλούν και τα αστικά περιβάλλοντα της Ευρώπης


Ο αριθμός των ρακούν σε κάποιες χώρες στην Ευρώπη είναι αυξημένος προκαλώντας πρόβλημα στην ισσοροπία του οικοσυστήματος.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται, αυτήν την εβδομάδα, να κάνει τα αποκαλυπτήρια σχεδίου για την αντιμετώπιση των ειδών-εισβολέων, επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα είδη αυτά απειλούν και τα αστικά περιβάλλοντα της Γηραιάς Ηπείρου.

 Όπως προδίδει το όνομά τους, τα αλλόχθονα είδη ή είδη-εισβολείς είναι ζώα και φυτά προερχόμενα από άλλα οικοσυστήματα και τα οποία δεν θα έπρεπε κανονικά να απαντώνται σε κάποιες περιοχές. Εξαπλώνονται γρήγορα, καθώς στα περιβάλλοντα όπου εισβάλλουν δεν έχουν φυσικούς θηρευτές.

 Επιστήμονες από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) προειδοποιούν τώρα ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις και κωμοπόλεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτά, επειδή αποτελούν μεταφορικούς κόμβους, με αποτέλεσμα ξένα είδη να καταλήγουν σε αυτές μέσω αεροδρομίων και λιμανιών. Άλλα ζώα και φυτά εισάγονται για να πωληθούν.

 Ορισμένα από τα είδη αυτά είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κοινό αγριόχορτο από τη Βόρειο Αμερική, το οποίο εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με του άσθματος καθώς και αλλεργική ρινίτιδα. Ένα άλλο φυτό, η Fallopia japonica, μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε κτήρια.


Το είδος παπαγάλου rose-ringed parakeets κατατάσσεται στα είδη-εισβολείς.

«Αυτά τα ετερόχθονα είδη αποτελούν μια από τις βασικές απειλές για τη βιοποικιλότητα στον κόσμο», δήλωσε στο BBC η Σαντάλ φαν Χαμ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της IUCN. «Αυτή η απειλή θα ενισχυθεί εάν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα για τον έλεγχο της εισαγωγής και εδραίωσής τους.»


 Όπως διευκρινίζει η οργάνωση, καθοριστικό ρόλο στη λήψη μέτρων θα πρέπει να διαδραματίσουν οι τοπικές αρχές, αλλά με στήριξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Παρουσιάζοντας τα σχέδιά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται επίσης να ανακοινώσει νομικό πλαίσιο για τα είδη-εισβολείς, το οποίο θα υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράση για να αποτραπεί η εισαγωγή τους και να ελεγχθεί η εξάπλωση των πληθυσμών τους.

Αναδημοσίευση από: naftemporiki.gr

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

 • Senior Member
 • *
 • Μηνύματα: 305
 • Τόπος: Αγρίνιο
 • Φύλο: Άντρας
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!
Και σχετικό με την κουβέντα που κάνουμε τον τελευαίο καιρό για την εισαγωγή ειδών δε οικοσυστήματα που δεν ανήκουν!

Μπράβο!
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος ελενη Καββαδια

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 2
Η Keekok Lee ήδη το 1998 αναφέρθηκε στο πρόβλημα αυτό σε ομιλία της στην Αθήνα με τίτλο "Μετανάστες, Φυτά Ζώα Άνθρωποι"