Αποστολέας Θέμα: Αναγνώριση φιδιού  (Αναγνώστηκε 9309 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος rondom

• Member
  • *
Αναγνώριση φιδιού
« στις: 26-03-14, 18:58:00 »
Καλησπερα.Μια καινουργιος και ''άσχετος'' μπορεί κάποιος να μου πει τι φιδάκι είναι αυτό?Το βρήκα στην αυλή του σπιτιού μου και αφου το επιασα το άφησα επεύθερο στη φύση.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Ανανγώριση φιδιού
« Απάντηση #1 στις: 26-03-14, 21:03:39 »
Καλησπέρα rondom

Δεν είμαι 100% σίγουρος...
Μάλλον για Στεφανοφόρος (Coronella austriaca) μου μοιάζει. Πάντως -το μόνο σίγουρο- επικίνδυνο δεν είναι.
Πιθανώς έχει φάει κάτι, γιατί είναι κάπως "φουσκωμένο" το στομάχι του!

Πως και σκέφτηκες να το πιάσεις ? Δε φοβήθηκες ?
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #2 στις: 26-03-14, 21:36:18 »
Καλησπέρα rondom, καλώς ήρθες στο φόρουμ. Μπράβο σου που φρόντισες να το απομακρύνεις ζωντανό αλλά θέλουν πολύ προσοχή αυτά γιατί θα μπορούσε να είναι κάποιο δηλητηριώδες φίδι. Παρόλα αυτά το φίδι της φωτογραφίας είναι εντελώς ακίνδυνο, είναι ένας ανήλικος Έφιος,  Dolichophis caspius. Πράγματι έχει φάει κάτι πολύ πρόσφατα.

Αποσυνδεδεμένος rondom

• Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 29-03-14, 08:00:29 »
Καλησπέρα rondom

Μάλλον για Στεφανοφόρος (Coronella austriaca) μου μοιάζει. Πάντως -το μόνο σίγουρο- επικίνδυνο δεν είναι.

Βασικά ήταν τον Φεβρουάριο και ήτανε μισοκοιμισμένο ακόμη οπότε το έπιασα εύκολα.

Αποσυνδεδεμένος rondom

• Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 29-03-14, 08:02:21 »
εκτός από τις οχιές ποια άλλα φίδια είναι επικίνδυνα (με δηλητήριο) και πως μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε?

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 29-03-14, 08:56:48 »
Καλησπέρα rondom

Βασικά ήταν τον Φεβρουάριο και ήτανε μισοκοιμισμένο ακόμη οπότε το έπιασα εύκολα.

Να υποθέσω κατ' αρχήν ότι κατάλαβες πως το φίδι είναι Έφιος (Dolichophis Caspius) Είναι χαρακτηριστική η φολιδίωση του.
Έκανα πολύ "βιαστικά" την αναγνώριση :thdown:, και όταν ξαναμπήκα στο φόρουμ για να τη διορθώσω, είχε ήδη δοθεί η σωστή απάντηση! ;D

Για Φεβρουάριο "σχετικά" νωρίς "ξύπνησε" ο Έφιος.
Θα πρέπει να ήταν αρκετά ζεστές οι προηγούμενες μέρες! Εχει τρελαθεί ο καιρός φέτος...

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 29-03-14, 09:06:22 »
εκτός από τις οχιές ποια άλλα φίδια είναι επικίνδυνα (με δηλητήριο) και πως μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε?

Δηλητηριώδη φίδια της χώρας μας είναι επίσης το Αγιόφιδο, (Telescopus fallax) και ο Σαπίτης, (Malpolon insignitus)
Όμως κανένα από τα δύο φίδια δε θεωρούνται επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Είναι και τα δύο οπισθόγλυφα με ασθενές δηλητήριο.
Μπορείς να βρείς περισσότερες πληροφορίες στο φωτογραφικό υλικό του site. http://www.herpetofauna.gr

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 29-03-14, 13:22:39 »

rondom μπορείς να βρεις τα δηλητηριώδη φίδια της χώρας μας στο σχετικό άρθρο: "Υπάρχουν δηλητηριώδη ερπετά στην Ελλάδα και ποια;". Για κάθε είδος υπάρχει σχετικό λινκ που σε οδηγεί στη σελίδα περιγραφής με φωτογραφίες και γενικές πληροφορίες. Ρίξε μια ματιά σε όλα τα φίδια και τις άποδες σαύρες και αν συναντάς δυσκολίες στο να διακρίνεις μεταξύ των επικίνδυνων φιδιών (μόνο τα 5 είδη Οχιάς) από κάποια άλλα μη δηλητηριώδη πες μας για να σε βοηθήσω στην αναγνώριση.