Αποστολέας Θέμα: Ερωτήσεις-προβληματισμοί προς συζήτηση.  (Αναγνώστηκε 7197 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος antonislefkas

 • Active Member
 • *
 • Μηνύματα: 44
 • Φύλο: Άντρας
Γεια σε όλους!

Ίσως το κείμενό μου είναι αρκετά μεγάλο , αλλά θα χαρώ να διαβάσω τις απόψεις σας σε ορισμένα θέματα.

Θα ξεκινήσω τη συζήτηση με κάποιες πεποιθήσεις μου, που αφορούν την αιχμαλωσία της άγριας πανίδας. Θεωρώ απαράδεκτο ένα άγριο ζώο το οποίο από τη φύση του πρέπει να ζει σε συγκεκριμένους βιοτόπους  να το περιορίζεις σε γυάλινα/πλαστικά κλουβιά διαστάσεων πχ 1 μέτρου*μερικών εκατοστών. Θεωρώ απαράδεκτο ιδιοκτήτες φιδιών, χελώνων κτλ  να λένε ότι τα φροντίζουν και νοιάζονται γι' αυτά, ή δεν ξέρω και γω τι άλλο, ενώ, μια ζωή τα ταΐζουν πεθαμένα-κατεψυγμένα ποντίκια και τα θερμαίνουν με διάφορες πλάκες/πέτρες. Γενικά, από τη στιγμή που τα ερπετά αυτά καθώς και άλλα ζώα δεν είναι ζώα που μπορούν να οριστούν ως κατάλληλα για κατοικίδια ποιος ο λόγος να τα αιχμαλωτίζουν;; Κι εμένα μου αρέσουν, πχ τα ερπετά, αλλά μια χαρά τα θαυμάζω και στον κήπο μου ας πούμε..

Όλα τα παραπάνω τα λέω, γιατί μεγάλο μέρος όσων φτάνουν στη φάση να αγοράσουν για κατοικίδιο ένα φίδι, μια χελώνα, κάποια σαύρα, γρήγορα θα ερθει και η στιγμή που θα το βαρεθούν και με κάποιο γελοίο πρόσχημα θα πουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να τον αφιερώσουν σε αυτό και άλλες αστείες -κατ' εμέ- δικαιολογίες.. Έτσι, μέρος αυτών καταλήγει στο να αφήσει στη φύση τέτοια ζώα, με αποτέλεσμα να ακολουθούν κι άλλες διαταράξεις στις τροφικές αλυσίδες, τους βιοτόπους και γενικότερα στο οικοσύστημα. Δηλαδή, ξεφεύγει από τα όρια της βαρβαρότητας πάνω στα ίδια τα ζώα, τα οποία περιορίζονται σε κλουβιά και καταλήγει στο να έχει και πολλά άλλα άσχημα επακόλουθα.

Και φτάνω πλέον στο κύριο θέμα που με έκανε να ανοίξω το νήμα αυτό.. Τί νόημα έχει αυτή η νομοθεσία η οποία δεν επιτρέπει την αιχμαλωσία άγριας πανίδας σε Ελλάδα και γενικότερα σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση  χαρακτηρίζοντας μάλιστα ορισμένα ζώα ως αυστηρώς προστατευόμενα -κάτι που συνεπάγεται απαγόρευση της θανάτωσης αλλά και της αιχμαλώτισης και διακίνησής τους- τη στιγμή που με μια απλή αναζήτηση στο δίκτυο μπορείς να βρεις sites τα οποία και πωλούν corn/milk snakes στα 50-60$, μέχρι και gaboon's και πολλά είδη rattlesnakes σε σχετικά προσιτές τιμές για κάποιον που θέλει να μπει στο παιχνίδι. Έτσι, με έγγραφα που μπορούν να χαρακτηριστούν νόμιμα ο καθένας μπορεί να πάρει φίδια τα οποία έχουν και ιδιαίτερα τοξικά δηλητήρια...

Τί προστασία προσφέρει λοιπόν η νομοθεσία αυτή προς τα ζώα αυτά;;  Θέλω να πω λοιπόν ότι όλο αυτό περί αιχμαλωσίας κτλ είναι απλά ένα χάιδεμα των αυτιών μας.. Γιατί, στην πραγματικότητα και φίδια μπορείς να φέρεις από Αμερική και μια χαρά από pet shops σε όλη την Ελλάδα με κάποια λίγα έγγραφα μάλιστα!

Αυτό που πιστεύω λοιπόν είναι ότι πρέπει να οριστούν διάφορες ασφαλιστικές δικλίδες που να απαγορεύουν αυστηρώς τέτοιου είδους αγοραπωλησίες, μειώνοντας τέτοιου είδους δράσεις, που στην τελική κάνουν και μεγάλο κακό στο περιβάλλον. Κάποιος θα ήταν ο λόγος που από τη φύση τους τα corn snakes, για παράδειγμα, τοποθετήθηκαν στη Β.Αμερική και όχι στην Ελλάδα..

Βέβαια, στο σημείο αυτό να πω ότι σε περιπτώσεις όπου τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται για σκοπούς έρευνας, όπως πχ η μελέτη διαφόρων δηλητηρίων ως συστατικό σε φάρμακα κατά του καρκίνου είτε ως antivenoms η αιχμαλωσία τους είναι αναγκαίο κακό, αλλά όχι να βγαίνω για καφέ και να ακούω πόσα άτομα να λένε πως έχουν σπίτια τους σαύρες, φίδια και τις χελώνες με τα κόκκινα μάγουλα που καλά καλά σε ποιο είδος κατατάσσονται δεν έχουν ιδέα..

Αυτά.. Θα χαρώ πολύ αν και άλλα μέλη της κοινότητας θέλετε να παραθέσετε τις θέσεις σας, είτε αν διαφωνείτε να υπάρξει παράθεση των απόψεών σας προς φιλική συζήτηση πάντα. :)

Υ.Γ.: Ελπίζω ότι οι πηγές πληροφόρησής μου είναι έγκυρες και ότι δε λέω πράγματα που δεν ισχύουν..

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Απ: Ερωτήσεις-προβληματισμοί προς συζήτηση.
« Απάντηση #1 στις: 06-05-14, 10:47:17 »
Προσωπικά Αντώνη συμφωνώ με την απαγόρευση πώλησης οποιουδήποτε ζώου, ειδικά στα πετσοπς, κάτι που ίσως δεν ειναι πολύ μακριά αλλά θα έφερνε μεγάλα προβλήματα καθώς αυτή τη στιγμή πολλοί είναι που εργάζονται σε τέτοιες επιχειρήσεις. Όσο για τα είδη που δημιουργούν προβλήματα αν βρεθούν με κάποιο τρόπο σε ξένα γι'αυτά οικοσυστήματα ετοιμάζεται νόμος (και πρέπει να έχει ψηφιστεί ήδη νομίζω) ο οποίος απαγορεύει την εισαγωγή και διακίνησή τους αλλά και υπαγορεύει τον εντοπισμό τους στο περιβάλλον και την απομάκρυνση/εξόντωσή τους. Είναι η πρόταση (ή πλέον νόμος) περί χωροκατακτητικών.

Αποσυνδεδεμένος antonislefkas

 • Active Member
 • *
 • Μηνύματα: 44
 • Φύλο: Άντρας
Απ: Ερωτήσεις-προβληματισμοί προς συζήτηση.
« Απάντηση #2 στις: 07-05-14, 23:32:36 »
Ναι, έχεις δίκιο, οι πωλήσεις κάθε είδους ζώου σε πετσοπ, για διάφορους κάθε φορά λόγους πρέπει, να απογορευθεί(άλλωστε πολλές φορές, για παράδειγμα σκυλιά τα οποία πωλούνται σε πετσοπ, είναι γνωστο το που και υπό ποιες συνθήκες έχουν μεγαλώσει βλ. puppy mills), είτε να γίνεται υπό αυστηρούς όρους ή/και προϋποθέσεις. Γενικότερα πάντως πιστευω ότι άμεσα πρέπει να πάρθουν τέτοια μέτρα όπως και η ψηφιση του νόμου που αναφέρεις. Για αρχή το βρίσκω ως κάτι πολύ θετικό.  :)