Αποστολέας Θέμα: "Νοσούν" τα ελληνικά ποτάμια  (Αναγνώστηκε 3531 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
"Νοσούν" τα ελληνικά ποτάμια
« στις: 29-01-10, 12:24:07 »
Συνεδρίαση της υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων

Σε κρίσιμη κατάσταση ως προς την ποιότητα των νερών τους βρίσκεται μεγάλο μέρος των ποταμών της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων  και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλης στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων.

"Σε πολλές περιπτώσεις οι ποταμοί της χώρας δεν αντιμετωπίζονται ως πηγές ζωής αλλά ως αποδέκτες οικιακών, βιομηχανικών/βιοτεχνικών και γεωργικών αποβλήτων. Σημαντική είναι η επιβάρυνση και εξαιτίας της πλημμελούς λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών αλλά και των υδροηλεκτρικών και αρδευτικών φραγμάτων. Επιπρόσθετα το νομοθετικό σύστημα είναι ελλιπές και καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας" τόνισε ο κ. Καρτάλης. 

Μάλιστα, ο κ. Καστάλης επεσήμανε ότι το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να σκύψει σοβαρά πάνω στο θέμα
Την υποεπιτροπή ενημέρωσαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος Π. Μέρκος.

Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ, λόγω της περιορισμένης βιομηχάνισης της Ελλάδος, η κατάσταση των ποταμών στη χώρα είναι καλύτερη από το μέσο όρο σε επίπεδο Ε.Ε, παρ' όλα αυτά το 58% του μήκους των ποταμών βρίσκεται σε μέτρια ή και σε κακή κατάσταση.

Πάντως υπάρχουν πολλά ποτάμια - ιδιαίτερα σε ορεινές ζώνες - που βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση.

Σημαντικά προβλήματα ρύπανσης εντοπίζονται στους ποταμούς Αξιό, Πηνειό, Έβρο και Ασωπό, ενώ μέτρια ή ελλιπής είναι η κατάσταση στο Σπερχειό, το Νέστο, τον Αλιάκμονα, το Στρυμόνα και τον Αχελώο).

Επίσης, το ΕΛΚΕΘΕ τονίζει ότι ποσοστό 85% των βιολογικών καθαρισμών είτε δεν λειτουργεί καθόλου είτε δεν αποδίδει στο μέγιστο βαθμό.

"Ο Ασωπός αντιμετωπίστηκε ως οχετός"

Ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι απαιτείται στελέχωση της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος καθώς το δυναμικό που υπάρχει σήμερα - 30 επιθεωρητές - δεν επαρκεί (στο Βέλγιο υπάρχουν 400) και απαιτείται νομοθετική θωράκιση της Υπηρεσίας ώστε να είναι δυνατή η επιβολή - και όχι μόνο η εισήγηση - ποινών αλλά και η δυνατότητα ανάκλησης αδειών για μονάδες που ρυπαίνουν.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των γεωτρήσεων που κατ΄ εκτίμηση είναι σε ποσοστό 50% παράνομες. Τα πρόστιμα των Νομαρχιών είναι ύψους 350 ευρώ για μία παράνομη ανόρυξη με αποτέλεσμα να συμφέρει έναν αγρότη να πληρώσει το πρόστιμο αντί να πληρώσει μελετητή και να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία.

Τεράστιες πιέσεις δέχονται ο Ασωπός, ο Κηφισός, ο Ευρώτας, ο Άραχθος, ο Πηνειός, ο Γαλλικός, ο Αξιός, ο Λουδίας και ο Αλιάκμονας.

Ειδικότερα, για τον Ασωπό τονίζεται ότι αντιμετωπίστηκε ως οχετός και η Πολιτεία δεν ήταν παρούσα. Σε νερό που διατίθεται στην περιοχή των Μεσσαπίων Ευβοίας διαπιστώθηκαν απαράδεκτα υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου. Κατά πάσα πιθανότητα μεταφέρθηκαν απόβλητα του Ασωπού με βυτία αστικών αποβλήτων.


Πηγή: