Αποστολέας Θέμα: "Ophisaurus apodus "  (Αναγνώστηκε 6824 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος klanomentesaptafidia

• Active Member
  • *
"Ophisaurus apodus "
« στις: 26-05-14, 14:45:28 »
   Κατά τη διάρκεια του περιπάτου μου, εντόπισα την ουρά ενός " Ophisaurus apodus " να εξέχει από το έδαφος. Έκατσα με προσοχή ακριβώς δίπλα στο ζώο χωρίς να το τρομάξω. Αυτό αντιλαμβανόμενο την παρουσία μου, κατάφερε σε ένα χώρο που σε κάνει να απορείς, να καλύψει πάνω από το 80% του σώματός του. Πήρα την μηχανή και περίμενα. Σιγά - σιγά  άρχισε να κάνει κινήσεις για να βγει από την τρύπα στην οποία είχε κρυφτεί, (Φωτογραφία 1 ) μέχρι που το κεφάλι του ξεπρόβαλε από το " μάλλον κ όχι τόσο καλό καταφύγιο "  που είχε επιλέξει ( Φωτογραφία 2 ). Κάθισε κάμποσα δευτερόλεπτα ελέγχοντας την περιοχή μη δείχνοντας κανένα σημάδι στρες από το "ξένο σώμα" που βρέθηκε δίπλα του, αλλά ήταν φανερό ότι η παρουσία του με τον εξωτερικό χώρο δεν το έκανε να αισθάνεται άνετα 1ο)  λόγω ότι ήταν φανερά εκτεθειμένο και 2ο) επειδή εκείνη την ώρα επικρατούσε υψηλή θερμοκρασία. Αφού κοιταχτήκαμε αρκετά δευτερόλεπτα, έκανε να φύγει από δεξιά ( όπου υπήρχαν τα πόδια μου ) (Φωτογραφία 3 ) αλλά τελικά επέλεξε να πάρει τον άλλο δρόμο προς τα αριστερά ( Φωτογραφία 4 ), αφήνοντάς μου την ευχαρίστηση να βλέπω αυτό το χαριτωμένο ζώο από τόσο κοντά, να κινείται χωρίς στρες, στο φυσικό του περιβάλλον, ψάχνοντας ένα καλύτερο και πιο ψυχρό καταφύγιο για να βγάλει το μεσημέρι :)

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
Απ: " Ophisaurus apodus "
« Απάντηση #1 στις: 26-05-14, 15:50:04 »
Καλημέρα φίλε Μέντεζ

Αυτή η συμπεριφορά τους είναι που τα κάνει και πολύ ευάλωτα!
Κάποιος που έχει κακή πρόθεση, έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή του για να τα σκοτώσει...
Και δυστυχώς τα καταφέρνει. Ίσως ευκολότερα από οποιοδήποτε άλλο ερπετό!

Προσωπικά έχω παρατηρήσει τα Peudopodus apodus και σε άλλες στιγμές της ζωής τους, πχ. όταν κυνηγούν. Σηκώνουν συχνά το κεφάλι για να δουν προς τα που θα πάνε. Όταν τα πιάσεις εκκρίνουν περιττώματα από την αμάρα τους και κόκκινη χρωστική (πιθανώς αίμα) κοντά στο λαιμό τους κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις στην προσπάθεια να ελευθερωθούν. Ρωμαλέα ζώα, όμως δεν δαγκώνουν ποτέ. Αν τα αφήσεις κάτω, δεν βιάζονται να φύγουν, αλλά παραμένουν ακίνητα, προσποιούνται πως είναι νεκρά. Μετά από λίγο, φεύγουν ταχύτατα, προς το πιο ασφαλές σημείο, αποφεύγοντας τις ανοιχτές εκτάσεις. Στην προσπάθεια αυτή ίσως επιχειρήσουν να σκαρφαλώσουν σε κάποια ελιά. Όμως δεν τα καταφέρουν γιατι δεν είναι καλοί αναρριχητές και πέφτουν. Δεν θα εγκαταλείψουν όμως τη προσπάθεια. Ξανά και ξανά! Εν τω μεταξύ τα έχεις πλησιάσει και πάλι. Και τότε παραμένουν ακίνητα, ελπίζοντας ότι δεν τα έχεις δει... ;D

Πολύ ωραίες φωτό (ως συνήθως) :ok:
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: " Ophisaurus apodus "
« Απάντηση #2 στις: 26-05-14, 17:03:52 »
Είναι λίγο χαζούληδες οι Τυφλίτες  :D

Αποσυνδεδεμένος klanomentesaptafidia

• Active Member
  • *
Απ: "Ophisaurus apodus "
« Απάντηση #3 στις: 26-05-14, 19:00:51 »
Συμφωνώ σε όλα Vasmakk  τα έχω παρατηρήσει κ εγώ. Συμφωνώ σε όλα Herpeto ... :)