Αποστολέας Θέμα: παλι οι οικολογοι ??  (Αναγνώστηκε 15307 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος great

• Active Member
  • *
παλι οι οικολογοι ??
« στις: 28-05-14, 13:24:00 »

Γέμισε η Δυτική Αχαΐα... φίδια!
Τρίτη 27 Μαΐου 2014 20:32
Γέμισε η Δυτική Αχαΐα... φίδια!
Κάτοικοι λένε ότι εμφανίζονται ακόμη και στις αυλές των σπιτιών.

Την εμφάνιση πολλών φιδιών ακόμη και σε αυλές σπιτιών αναφέρουν κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας στο thebest.gr

Όπως τονίζουν, ο αριθμός των ερπετών που εμφανίζονται έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με άλλες χρονιές και προσθέτουν ότι τα φίδια δεν περιορίζονται μόνο στα χωράφια ή σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά μπαίνουν ακόμη και σε αυλές και σε σπίτια.

Αναφέρουν, μάλιστα, ότι έχουν πολλά χρόνια να δουν τόσα φίδια και δεν μπορούν να δώσουν εξήγηση για το γεγονός.

Δεν αποκλείουν, ωστόσο η εμφάνιση φιδιών να οφείλεται στο πρώτο κύμα ζέστης που έπληξε την περιοχή, ή ακόμη και σε ομάδες οικολόγων που πολλές φορές ελευθερώνουν εκατοντάδες φίδια στην ύπαιθρο.

Πηγή: thebest.gr

τι αλλο να διαβάσω και τι αλλο να πω ποια ...... με εχει κουράσει αβάσταχτα , αυτη η καραμελα της άγνοιας  , που μασουλάνε καθημερινά , τέτοια εποχή ,πολυς κόσμος , αλλα τωρα αρχίζει και ορίζεται και δημοσιογραφικά . αυτη η αρλούμπα.... μην εκφραστώ ποιο λαϊκά .  ισως καποια οικολογική ομάδα αν τους εκανε μια αγωγή , για συκοφάντηση , και για διασπορά  μη εξακριβωμένων ειδήσεων , με αποτέλεσμα την διαστρέβλωση της κοινής γνώμης περι αφύσικης  οικολογικής δραστηριότητας , σιγουρα τοτε θα το ξανασκεφτόταν , πριν ειναι για κατι αποδεδειγμένα ,απόλυτα σίγουροι. :snak::
Oι άνθρωποι είμαστε ηθικά πρωτόγονοι, και το χειρότερο ? δεν μαθαίνουμε ουτε από τα ζώα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: παλι οι οικολογοι ??
« Απάντηση #1 στις: 28-05-14, 14:11:23 »
Κι εγώ έτσι πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να τους χτυπήσει νομικά επιτέλους για να μη ξανατολμήσουν να συκοφαντήσουν. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, αυτό είναι κουτσομπολιό της κακιάς ώρας.

Αποσυνδεδεμένος kailor

• Active Member
  • *
  • Τόπος: Νότιο Πήλιο
  • Φύλο: Άντρας
    • taklischris.info
« Απάντηση #2 στις: 20-06-14, 18:08:34 »
Κι εγώ έτσι πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να τους χτυπήσει νομικά επιτέλους για να μη ξανατολμήσουν να συκοφαντήσουν. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, αυτό είναι κουτσομπολιό της κακιάς ώρας.

δυστυχώς μόνο μεγάλες ΜΚΟ έχουν τους πόρους δηλαδή τα λεφτά για να χτυπήσουν και νομικούς που μπορούν να ασχοληθούν.
ENVIRONMENTAL PHOTOGRAPHER | Canon EOS 1000D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 + EF 75-300mm f/4.0-5.6 + EF 500mm f/8.0

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
« Απάντηση #3 στις: 20-06-14, 18:43:41 »
Εμένα πάλι μου προκαλεί εντύπωση η αδράνεια των ίδιων των Οικολογικών Οργανώσεων.
Με τόσα που ακούγονται, δε βγήκαν ποτέ στην τηλεόραση, να τα διαψεύσουν! Λες και δεν τους αγγίζει το θέμα ή είναι "υπεράνω". Μόνοι τους αφήνουν τη φήμη να εξαπλώνεται...
Ακούω συχνά έξω στην αγορά, ανθρώπους να διαμαρτύρονται ότι βλέπουν συχνά "Οικολόγους" να ανοίγουν κιβώτια και να ελευθερώνουν φίδια στα χωράφια, κι όταν προσπαθώ να τους εξηγήσω ότι κάτι τέτοιο δεν το κάνουν οι Οικολόγοι, κι ότι είναι αντιοικολογική μια τέτοια πράξη, με κοιτούν με μισό μάτι :( Ορκίζονται ότι το έχουν δει με τα μάτια τους!
Δε ξέρω πραγματικά ποιος κι αν θα έκανε κάτι τέτοιο...

Για να μην ανάψουν περισσότερο τα αίματα, το δικαιολογώ ότι πιθανώς το κάνουν κάποιοι που αγαπούν τη φύση, αλλά δε γνωρίζουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Αλλά αυτοί οι κάποιοι σίγουρα δεν είναι κάποια επίσημη Οικολογική Οργάνωση.

Τι άλλο να τους πεις? ... Το έχουν δει με τα μάτια τους :snak::
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #4 στις: 20-06-14, 19:28:26 »
Βασίλη στο facebook έχει ανέβει αυτή τη φωτογραφία: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152265891353732&set=a.399891943731.177062.219703118731&type=1&theater όπου παροτρύνω να γράψει ο καθένας στα σχόλια τις περιοχές στις οποίες έχει ακούσει ότι οι οικολόγοι αμόλησαν φίδια. Χθες ανέβηκε και ήδη έχει αναφερθεί η μισή Ελλάδα. Την υπόλοιπη μισή μπορώ να την προσθέσω εγώ από τα ταξίδια που έχω κάνει και έχω μιλήσει με τους κατοίκους. Πόσοι είναι πια αυτοί? Με τι λεφτά? σε πόσα μέρη πια? σε ποιες εγκαταστάσεις? Γιατί? Δεν υπάρχει αυτό που λες ούτε με τη μορφή που το υποθέτεις. Απλά ο μέσος Έλληνας αρέσκεται στη παραμυθολογία. Κάποιοι λένε ψέματα, σε κάποιους κάνουν πουλάκια τα μάτια τους και κάποιοι άλλοι απλά αναπαράγουνε αμάσητα ότι ακούνε βάζοντας και 2-3 πινελιές δικές τους. Εσύ λες για ανθρώπους που ορκίζονται ότι είδαν κάποιους με κούτες. Έχεις δει ανθρώπους να ορκίζονται ότι τους είδανε να αμολάνε με αεροπλάνα? Τι να λέμε τώρα...

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 20-06-14, 19:58:44 »
Κ εγω παιδια τα ακουω καθε μερα αυτα και τωρα ειδικα που το φετινο καλοκαιρι δεν κανει πολυ ζεστη και ''βγαινουν'' πιο συχνα τα φιδια εχει ξεφυγει η κατασταση.... :(

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 20-06-14, 23:22:09 »
Ηλία και Νίκο, το ξέρω ότι δεν υπάρχει αυτό...

Και γι αυτό επιμένω ότι οι Οικολογικές Οργανώσεις πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά στον κόσμο!
Δε νομίζω ότι έχουν να φοβηθούν κάτι. Μέσα από την τηλεόραση. Δε γίνεται να διαβάλλονται με αυτό τον τρόπο και να μένουν απαθείς.
Κι αν μου πεις "τι θα καταφέρουν με τόσα κολλημένα μυαλά παντού?" θα σου απαντούσα... "ας δοκιμάσουν πρώτα και βλέπουμε!"

Μεμονωμένες συζητήσεις στα καφενεία για το τι πραγματικά συμβαίνει, δεν οδηγούν πουθενά και δεν πείθουν κανένα! Γιατί ο κόσμος θέλει να παραμυθιάζεται, κι επίσης, υπάρχει το λεγόμενο "Επαγωγικό φαινόμενο": Αν κάποιος "ακούσει" κάποιον ότι "είδε κάτι", τότε το είδε κι αυτός !!! Κι αν αυτός που απλά το άκουσε, είναι σοβαρός άνθρωπος με κύρος που μετράει η γνώμη του, τότε πείθει πολλούς περισσότερους ακόμα ... Δυστυχώς!

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 20-06-14, 23:48:05 »
Εγω πιστευω οτι ολα ξεκινουν απο το κρατος δηλ. οι αυστηροι νομοι που υπαρχουν για την προστασια των ζωων  και αν υπαρχουν, εφαρμοζονταν οπως στις ΗΠΑ που εχουν και αστυνομια για τα ζωα και για κακοποιηση ζωου τρωει καποιος χρονια φυλακισης τοτε εδω στην Ελλαδα δεν θα ελεγαν και αν ελεγαν σε μικρο βαθμο, για τους οικολογους που αμολανε αγρια ζωα γιατι θα σκεφτονταν οτι με τοσο αυστηρους νομους θα παει ο οικολογος να χασει τη δουλεια του, να τρεχει στα δικαστηρια κτλ..... Εγω πιστευω οτι δεν εφαρμοζονται οι νομοι οπως πρεπει και αν υπαρχει καποιος εμπορας αγριων ζωων δεν θα το ρισκαρε. Την περισσοτερη ευθυνη πιστευω την εχει η διεφθαρμενη δικαιοσυνη.

Αυτο ειναι ενα πολυ δυσκολο προβλημα αλλα μπορουμε να το μειωσουμε οσο το δυνατον γινεται γιατι στους νεους ανθρωπους τους ''αλλαζεις'' μυαλο ενω στους μεγαλους πολυ δυσκολα.....

Αποσυνδεδεμένος kailor

• Active Member
  • *
    • taklischris.info
« Απάντηση #8 στις: 23-06-14, 17:57:56 »
σήμερα σε μια ταβέρνα, με φώναξαν 2 άτομα να κάτσω για αυτό που δημοσιεύω στο facebook και να μου λένε συνέχεια και να προσπαθούν να με πείσουν ότι οι οικολόγοι είμαστε που αμολάμε τα φίδια στην περιοχή. Και ειδικά φέτος βλέπουν όλο μικρές οχιές που τα προηγούμενα χρόνια δεν τα βλέπανε...

Πράγματι στην περιοχή μου, φέτος βλέπεις πάρα πολλές οχιές. Πιο παλιά θα έβλεπες μία-δύο.

Και να συνεχίζουν τέλος πάντων για κανά μισάωρο...

Προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι δεν απελευθερώνουμε γιατί πολύ απλά δεν έχουμε φίδια που τα αναθρέφουμε. Τέλος πάντων μου είπαν ότι πέρσι το είχαν δημοσιεύσει στην εφημερίδα ότι οικολόγοι αμολάνε φίδια και μάλιστα με υπογραφή. Ζήτησα να μου βρουν το απόκομμα που το αναφέραν για να δω και ποιος υπογράφει βεβαίως.

Εντάξει πάντως το πήγα στο χαλαρό το ότι απελευθερώνουμε και δράκους και άμα θέλουν κανέναν να μου το πουν για να τους κρατήσουμε... βεβαίως εκεί ψιλοκαταλάβαν εν μέρει ότι είναι μύθος τελικά, και αυτό διότι υπήρχει συζήτηση όχι μόνο για τα φίδια αλλά και για αρκούδες και λύκους και για επιδοτήσεις από ευρωπαική ένωση... Πείστηκαν τελικά ότι αρκούδες και λύκους δεν αμολάμε, αλλά μόνο ο ένας από τους δύο πείστηκε για τα φίδια.

Τουλάχιστον τους έκοψα λίγο το φόβο. που όλα τα φίδια τα θεωρούν επικύνδυνα. κατάλαβαν ότι μόνο με οχιά πρέπει να παν σε νοσοκομείο... πείστηκαν για να μην τα σκοτώνουν και τι να κάνουν όταν αντικρύζουν φίδι....

γενικά καλά πήγε η κουβέντα. αλλά ο μύθος δυστυχώς καλά κρατά και πρέπει τεκμηριωμένα να τους απαντάς και να τους πιάνεις έναν-έναν ή δύο-δύο...

Εδώ σκέφτομαι μήπως ένα χαρτί Α4 με 2 - 3 λόγια και να το μοιράζω σαν φυλλάδιο. μόνο έτσι ίσως κάτι γίνει. και να τους πιάνω έναν έναν να τους μιλάω.
ENVIRONMENTAL PHOTOGRAPHER | Canon EOS 1000D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 + EF 75-300mm f/4.0-5.6 + EF 500mm f/8.0

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #9 στις: 23-06-14, 18:43:23 »

Εδώ σκέφτομαι μήπως ένα χαρτί Α4 με 2 - 3 λόγια και να το μοιράζω σαν φυλλάδιο. μόνο έτσι ίσως κάτι γίνει. και να τους πιάνω έναν έναν να τους μιλάω.

Αν νομίζεις ότι θα πετύχεις κάτι κάντο, γιατί όχι.

Εγώ γενικά διαφωνώ με τον όρο "οικολόγος". Θεωρώ ότι είναι λάθος να ονομάζουμε οικολόγο αυτόν που αγαπά τη φύση, τον φιλόζωο, αυτόν που κάνει ανακύκλωση, αυτόν που ψηφίζει οικολόγους πράσινους, κτλ κτλ. Οικολογία είναι βιολογική επιστήμη που πραγματεύεται τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις των ζώντων οργανισμών μεταξύ τους και με τους αβιοτικούς παράγοντες. Οικολόγος λοιπόν είναι ο επιστήμονας αυτού του επιστημονικού κλάδου. Για όλα τα άλλα υπάρχουν σχετικοί κατάλληλοι όροι. Έχει καταντήσει στην Ελλάδα οικολόγος να σημαίνει οικονομικά βολεμένος γραφικός τύπος, κάτι σαν βρισιά.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #10 στις: 23-06-14, 20:48:23 »
Εγώ γενικά διαφωνώ με τον όρο "οικολόγος"...  Οικολογία είναι βιολογική επιστήμη που πραγματεύεται τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις των ζώντων οργανισμών μεταξύ τους και με τους αβιοτικούς παράγοντες. Οικολόγος λοιπόν είναι ο επιστήμονας αυτού του επιστημονικού κλάδου...

Αυτό ακριβώς Ηλία!  :ok:
Άλλος ένας όρος που χρησιμοποιείται αδόκιμα και με μεγάλη ευκολία!

Πάντως θεωρώ ότι το πρόβλημα στο να πείσεις κάποιον (που θέλει φυσικά να ακούσει. Για τους άλλους δεν το συζητάμε...) ότι οι Οικολόγοι δεν έχουν καμιά συμμετοχή σε αυτό, νομίζω πως έχει να κάνει με την αδυναμία του να εξηγήσει τις απότομες εναλλαγές των πληθυσμών των διαφόρων ειδών. Η απλή (και φυσικά λανθασμένη) λογική είναι η εξής:

Πως φέτος έχουμε πολλά φίδια (λύκους, αρκούδες, κλπ...) και πέρυσι (πρόπερσι) ούτε ένα? ---> Κάποιος τα έφερε ---> Οι "Οικολόγοι"
Και σε αυτή τη λογική, για να πείσεις τον άλλον χρειάζεσαι επιστημονικό επιχείρημα! Ηλία τι θα απαντούσες ?

Αποσυνδεδεμένος kailor

• Active Member
  • *
    • taklischris.info
« Απάντηση #11 στις: 23-06-14, 22:48:57 »
Εγώ γενικά διαφωνώ με τον όρο "οικολόγος"...  Οικολογία είναι βιολογική επιστήμη που πραγματεύεται τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις των ζώντων οργανισμών μεταξύ τους και με τους αβιοτικούς παράγοντες. Οικολόγος λοιπόν είναι ο επιστήμονας αυτού του επιστημονικού κλάδου...

Εγώ δηλώνω λάτρης της φύσης και της άγριας ζωής και όλοι μου λένε άρα οικολόγος είσαι...  ;D

Δηλαδή έτσι και πω για περιβαλλοντική φωτογραφίση και φωτογράφιση άγριας ζωής. Τι θα με πουν μετά?  >:-D

Πάντως ο όρος οικολόγος πια στην καθομιλούμενη σημαίνει αυτός που λατρεύει την φύση και που κάνει οτιδήποτε για να την προστατεύσει...

Μήπως πρέπει να γίνει κάτι. δηλαδή ο επιστήμονας οικολόγος, δηλαδή αυτός που έχει σπουδάσει να το αναφέρεται ή σαν επιστήμονας οικολόγος ή κάπως διαφορετικά. Γιατί να αλλαχτούν όλοι οι άλλοι μάλλον δύσκολο όταν στο 90% των ελλήνων έχει μπει έτσι στο μυαλό.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #12 στις: 24-06-14, 01:50:51 »
Και σε αυτή τη λογική, για να πείσεις τον άλλον χρειάζεσαι επιστημονικό επιχείρημα! Ηλία τι θα απαντούσες ?

Εγώ απαντάω αυτό: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle&page=read&id=31
Το σημείο για το οποίο αναφέρεσαι βρίσκεται στο σκέλος "Πως δημιουργήθηκε ο μύθος αυτός;", τρίτη παράγραφος : "Αυξομειώσεις σε πληθυσμούς φιδιών, όπως και άλλων ζώων, μπορούν πράγματι να λάβουν χώρα λόγω.... κτλ"

Μήπως πρέπει να γίνει κάτι. δηλαδή ο επιστήμονας οικολόγος, δηλαδή αυτός που έχει σπουδάσει να το αναφέρεται ή σαν επιστήμονας οικολόγος ή κάπως διαφορετικά. Γιατί να αλλαχτούν όλοι οι άλλοι μάλλον δύσκολο όταν στο 90% των ελλήνων έχει μπει έτσι στο μυαλό.

Όχι, σε όλο τον κόσμο Ecologist είναι ο επιστήμονας, είναι ειδικότητα. Και ενώ η λέξη είναι ελληνική, εδώ στην Ελλάδα έχει διαστρεβλωθεί τελείως. Είναι καιρός να αποσαφηνίζεται σιγά σιγά για να βοηθήσει και στην κατάρριψη του μύθου. Ας ψάξουν να βρουν πως θα ονομάσουν μετά αυτούς που αμολάνε φίδια και δράκους.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ecology
http://www.prospects.ac.uk/ecologist_job_description.htm