Αποστολέας Θέμα: Χαρακτηριστικα φιδιων  (Αναγνώστηκε 28162 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
Χαρακτηριστικα φιδιων
« στις: 30-05-14, 10:41:28 »
Μπορειτε να μου πειτε αναλυτικα λεπτομερειες ξεχωρισμου στεφανοφορου με ξανθο σαπητη που εχει μαυρες ασπρες φολιδες γιατι ειχα στο μυαλο μου οτι ο σαπιτης εχει ενα ενιαιο χρωμα απο πανω και πιο ατονο προς το ασπρο απο κατω οπωςο αρσενικος σαπιτης και λεπτομερειες αναγνωρισης αγιοφιδου νεροφιδου και λιμνοφιδου???

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Χαρακτηριστικα φιδιων
« Απάντηση #1 στις: 30-05-14, 11:30:58 »
Νίκο αν τα δεις από κοντά και τα δύο θα δεις ότι δεν μπορείς να τα μπερδέψεις με τίποτα αυτά τα δύο. Πιο εύκολο είναι να μπερδέψεις Σαπίτη με Έφιο παρά με Στεφανοφόρο! Η Στεφανοφόρος καταρχήν είναι πιο μικρό και στρογγυλεμένο φίδι και πολύ πιο αργό σε κίνηση. Από το ρουθούνι ξεκινά μια σκούρη γραμμή που διασχίζει το μάτι και συνεχίζει μέχρι τη βάση του κεφαλιού στο πλάι. Επίσης το χρώμα της κόρης ακολουθεί αυτό το μοτίβο χρώματος. Στον Σαπίτη δεν υπάρχουν αυτά. Ο Σαπίτης έχει πιο τραχύ δέρμα και ματ, ενώ η Στεφανοφόρος έχει μαλακό δέρμα και γυαλιστερό. Στο κεφάλι της Στεφανοφόρου σχηματίζεται μια "κορώνα", εξού και το όνομα, και από τις δυο γραμμές της "στεφάνης" συνεχίζουν δύο παράλληλες γραμμές με έντονες χοντρές κηλίδες κατά μήκος του σώματος (που μερικές φορές ενώνονται και σχηματίζουν κάθετες μπάρες), ενώ στα νεαρά και θηλυκά άτομα Σαπίτη δεν υπάρχουν κηλίδες αλλά στίγματα. Το κεφάλι του Σαπίτη είναι πολύ στενό και έχει έντονα υπερόφρια τόξα που του δίνουν ένα θυμωμένο βλέμμα και η μετωπική φολίδα του είναι βυθισμένη. Αυτά είναι τα πιο εμφανή.

Για τα Natrix: Καταρχήν όταν υπάρχουν δύο παράλληλες φωτεινές γραμμές κατά μήκος μιλάμε πάντα για Natrix natrix. Τώρα, αν δεν υπάρχουν αυτές οι γραμμές μπορείς να δεις αν φέρει χρωματιστό "κολάρο" στο λαιμό, ένα φωτεινό που ακολουθείτε από ένα σκοτεινό (από μπρος προς τα πίσω). Επίσης το κεφάλι των Λιμνόφιδων είναι πολύ πιο μακρόστενο από των Νερόφιδων, τα μάτια είναι πιο μπροστά στο ρύγχος τοποθετημένα και κοιτούν περισσότερο προς τα πάνω. Επίσης τα μοτίβα και των δύο διαφέρουν, οι πάνω κηλίδες των Νερόφιδων σταματούν σε πιο ψηλό επίπεδο απ'ότι οι πλαινές αφήνοντας δύο παράλληλες γραμμές κενές από κηλίδες (όπου στα περισσότερα είναι και οι φωτεινές γραμμές) ενώ στα Λιμνόφιδα οι πλαινές σταματούν στο ύψος των επάνω και δεν αφήνουν λωρίδες κενές από κηλίδες κατά μήκος.

Ελπίζω να βοήθησα  ;)

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 30-05-14, 12:15:20 »
Πολυ με βοηθησατε...Μηπως μπορειτε να μου πειτε τα πιο σημαντικα χαρακτηριστικα των φιδιων:
Ερυξ
Αγιοφιδο
Σπιτοφιδο
Ανηληκου λαφιατη
Σας ευχαριστω πολυ για το χρονο σας....

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 30-05-14, 13:45:33 »
Νίκο κάνεις κάποια εργασία ή δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις?

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
« Απάντηση #4 στις: 30-05-14, 14:37:48 »
Προσωπικά έχω χοντρό "πρόβλημα" με τις Στφανοφόρους! ;D Πάντα τις μπερδεύω με κάποια άλλα...
Πράγματι πολύ κατατοπιστική ανάλυση χαρακτηριστικών, που δεν υπάρχει στα βιβλία  :ok:
Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 30-05-14, 15:00:16 »
Ναι εχω φτιαξει ενα project με τα δωδεκα ειδη που απαντωνται στην περιοχη μου και εχω γραψει για το καθενα ξεχωριστα τα πιο χτυπητα χαρακτηριστικα αναγνωρισης τους για να τα εχω ολα συγκεντρωμενα σε ενα χαρτι που θα με βοηθησει να μαθω καλυτερα τα φιδια αλλα θα αποτρεψω πολυ κοσμο να τα σκοτωνουν γιατι η περιοχη μου ειναι κοντα σε δασος και χωραφια και συναντω πολλες φορες. Δεν εχει τυχει ακομη να δω πολλα ειδη φιδιων δηλ. εχω δει μονο δεντρογαλια κ οχια κ σαιτα τα αλλα οχι. Ομως εγω μαζευω ολα τα χαρακτηριστικα για να μαι καλυμενος....

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #6 στις: 30-05-14, 18:37:10 »
Έρυξ: Κοντόχοντρο φίδι με "κολοβή" ουρά, χρώμα σαν στρατιωτική παραλλαγή. Το κεφάλι πολύ στενό, δεν ξεχωρίζει από το σώμα, τα μάτια πολύ μικρά και δυσδιάκριτα.

Αγιόφιδο: Λεπτό και μακρόστενο, αργοκίνητο, γυαλιστερό με μαύρα ή σκούρο καφέ τετράγωνα κατά μηκος της ράχης. Μάτια με κατακόρυφη κόρη όπως της Οχιάς αλλά η Οχιά δεν γυαλίζει, είναι κοντόχοντρη με μικρή ουρά και έχει το "κερατάκι". Επισης η Οχιά έχει ζιγκ ζαγκ και όχι τετράγωνα στη ράχη.

Σπιτόφιδο: Λεπτό φίδι με κόκκινες - πορτοκαλί κηλίδες με μαύρα περιγράμματα, ή κόκκινες γραμμές κατά μήκος του σώματος. Κόκκινα μάτια.

Ανήλικος Λαφιάτης: Μακρόστενος, όχι κοντόχοντρος με μικρή ουρά όπως η Οχιά, μακριά λεπτή ουρά, μαύρες κηλίδες-βούλες κατά μήκος της ράχης, μαύρα μάτια με στρογγυλή κόρη, όχι σαν της Οχιάς που είναι χρυσαφί με κατακόρυφη κόρη.

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 31-05-14, 13:03:50 »
Ποσο περιπου μπορουν να ζησουν χωρις φαγητο και ποσο χωρις νερο???

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #8 στις: 31-05-14, 19:14:53 »
Δεν γνωριζω καποιον που να εχει κανει τετοια πειραματα Νικο :)
Σου χρειαζονται τετοιες πληροφοριες για το προτζεκτ;

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #9 στις: 31-05-14, 20:41:25 »
Για το προζεκτ οχι αλλα για μενα δηλ. να εχω οσες περισσοτερες γνωσεις γινεται και αν καποιος με ρωτησει αυτο να ξερω να του πω.... ;)

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #10 στις: 31-05-14, 22:12:26 »
Για το προζεκτ οχι αλλα για μενα δηλ. να εχω οσες περισσοτερες γνωσεις γινεται και αν καποιος με ρωτησει αυτο να ξερω να του πω.... ;)

Νίκο καλησπέρα ...

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τα ερπετά, μπορείς να αγοράσεις κάποιο από τα προτεινόμενα ββλία:
http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=bibliografia

Κάποια έχουν εξαντληθεί, αλλά τα περισσότερα υπάρχουν.
Το ιντερνετ επίσης έχει αρκετές πληροφορίες, (αν και εδώ χρειάζεται να μπορείς να διακρίνεις το μύθο από την πραγματικότητα.) Για αρχή μπες στην αρχική σελίδα http://www.herpetofauna.gr (που είναι και δωρεάν ;)) και διάβασε ότι μπορείς!
Κερδισμένος θα βγεις...

Νομίζω δε χρειάζεσαι κάτι άλλο...

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #11 στις: 31-05-14, 22:19:24 »
Καλησπέρα και πάλι!

Ποσο περιπου μπορουν να ζησουν χωρις φαγητο και ποσο χωρις νερο???

Μια τέτοια ερώτηση θα ενδιέφερε μάλλον κάποιον που εμπορεύεται τα ζώα αυτά!
Επομένως - σύμφωνα με αυτά που λες πάντα - αν κάποιος σε ρωτήσει κάτι τέτοιο, απλά δεν του απαντάς ;)

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #12 στις: 31-05-14, 23:57:33 »
Εχετε δικιο απλως αυτη η απορια μου ειχε δημιουργηθει απο περυσι που ειχε μπει μεσα στον κινητηρα του αμαξιου ενα φιδι και δεν εβγαινε και το εβγαλα αφου εχυσα απο κατω ενα κουβα νερο μετα απο 10 μερες περιπου. Και καθε μερα το εβλεπα επανω στην μπαταρια και μου κρυβοταν. Και μου ειχε φανει παραξενο που δεν πηναγε ουτε διψαγε.... Γι αυτο ρωτησα να ξερω...

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #13 στις: 01-06-14, 14:42:26 »
Μηπως ξερετε καθε ποτε περιπου τα φιδια αλλαζουν δερμα???

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #14 στις: 02-06-14, 11:43:33 »
Εχετε δικιο απλως αυτη η απορια μου ειχε δημιουργηθει απο περυσι που ειχε μπει μεσα στον κινητηρα του αμαξιου ενα φιδι και δεν εβγαινε και το εβγαλα αφου εχυσα απο κατω ενα κουβα νερο μετα απο 10 μερες περιπου. Και καθε μερα το εβλεπα επανω στην μπαταρια και μου κρυβοταν. Και μου ειχε φανει παραξενο που δεν πηναγε ουτε διψαγε.... Γι αυτο ρωτησα να ξερω...

Μπορούν να μείνουν χωρίς τροφή και νερό αρκετές ημέρες αλλά δεν γνωρίζω καμιά "μελέτη" στην οποία να κρατούσαν φίδια ατάιστα και απότιστα για να δουν πόσες μέρες θα αντέξουν πριν καταλήξουν. Ευτυχώς! Άλλωστε όλα αυτά εξαρτώνται από το είδος του φιδιού, την ηλικία, το πόσο ταισμένα ήταν πριν σταματήσουν να τρώνε, πόσο βάρος είχαν,πόση μυική μάζα, πόση λιπιδική, κτλ κτλ...

Μηπως ξερετε καθε ποτε περιπου τα φιδια αλλαζουν δερμα???

Ούτε αυτό μπορεί να απαντηθεί. Εξαρτάται το είδος, τη συχνότητα που τρώει, με τι τρέφεται, κλιματικές συνθήκες, κτλ κλτ.