Γεια χαρά σε όλους!
Συγχαρητήρια για την εντυπωσιακή σας δουλειά σε αυτό το site. Χάριν σε αυτό, τις τελευταίες μέρες κατάφερα να βρω απαντήσεις σε διάφορες απορίες που είχα για χρόνια περί ερπετών.
Εν όψει του καλοκαιριού, ήθελα να ζητήσω μερικές πληροφορίες σχετικά με τον πιο "ενδεδειγμένο" τρόπο για να κάνει κάποιος ελεύθερο camping στη φύση χωρίς να ενοχλεί (ή μάλλον να ενοχλεί το ελάχιστο δυνατόν), αλλά και χωρίς να "ενοχλείται" από αιφνιδιαστικές συναντήσεις με ερπετά. Αναγνωρίζω ότι κάνοντας ελεύθερο camping (συνηθέστερα στις Κυκλάδες) εγώ είμαι αυτός που εισβάλλει στον χώρο των ερπετών και θα ήθελα να περιορίσω στο ελάχιστο την ενόχληση που τους προκαλώ. Για τον λόγο αυτό, ποτέ δεν χρησιμοποίησα (γύρω από τη σκηνή) τα διάφορα πιθανά "απωθητικά", τα οποία όπως έχει αναφερθεί στο site είναι βλαβερά για όλους (αλλά και αναποτελεσματικά).
Ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα:
Αφού τα φίδια δεν έχουν ακοή και δεν ενοχλούνται από τον θόρυβο (αν και δεν κατάλαβα αν αυτό ισχύει για όλα), μπορούμε να θεωρούμε ότι μια περιοχή -δάσους ή μακίας- που είναι πιο πολυσύχναστη από κατασκηνωτές, είναι πιο πιθανό να έχει μικρότερο πληθυσμό φιδιών ή όχι; Και αντίστροφα, η παρουσία τροφίμων στην περιοχή των κατασκηνωτών, δεδομένου ότι μπορεί να έλξει ποντίκια, μπορεί να σημαίνει και αύξηση του τοπικού πληθυσμού φιδιών;
Και η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με την πεζοπορία στη φύση. Συχνά τα μονοπάτια είναι καλυμμένα με χαμηλή βλάστηση, ειδικά όταν είναι απάτητα για πολύ καιρό. Και δυστυχώς το καλοκαίρι δεν είναι πάντα εύκολο να κυκλοφορούμε με ορειβατικές μπότες πηγαίνοντας από παραλία σε παραλία. Αν λοιπόν δεν μπορούμε να προειδοποιήσουμε ένα φίδι που είναι κρυμμένο ότι πλησιάζουμε κάνοντας κάποιο θόρυβο, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να μην το αιφνιδιάσουμε ή -πολύ παραπάνω- να μην το πατήσουμε;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων κι (αν και δεν προκύπτει από το παραπάνω μήνυμα) ελπίζω να μπορέσω να συναντήσω φίδια αυτό το καλοκαίρι -κατά προτίμηση όχι υπό αιφνιδιαστικές συνθήκες!
Νίκος